Kajtazi: U suradnji s HOO-om želimo u sportske aktivnosti uključiti širu romsku zajednicu bez obzira na spol i godine

2020-08-05T20:31:52+02:005. kolovoza 2020.|Civilno društvo, Sport|

Piše: Antonija Dujmović

S ciljem povećanja sudjelovanja pripadnica i pripadnika romske nacionalne manjine u sportu nedavno je dogovorena suradnja između Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”, koji okuplja 40-ak udruga te krovne sportske udruge, Hrvatskog olimpijskog odbora.

Bavljenje sportskim aktivnostima važan je segment društvenog života u kojem žene sudjeluju u manoj mjeri nego muškarci. Ova činjenica također je izražena među pripadnicima romske nacionalne manjine.

“Angažman žena Romkinja u sportskim aktivnostima je nažalost manji nego kod muškaraca, no u cilju nam je uključiti cijelu romsku zajednicu, bez obzira na spol i godine, u sportske aktivnosti i promovirati zdravi način života. Nadamo se da će sukladno suradnji s HOO-om interes romske zajednice za sport rasti”, rekao nam je saborski zastupnik iz redova romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

Prema istraživanju “Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: istraživanje baznih podataka” (Suzana Kunac, Ksenija Klasnić i Sara Lalić, 2018.) od ispitanih 3 164 pripadnika romske nacionalne manjine starijih od 14 godina, tri četvrtine njih (74,9%) nisu članovi nikakve udruge, dok je većina onih koji jesu učlanjena u udruge Roma (11,1%). Od ukupno 386 onih koji su članovi udruga 116 njih navelo je i sport kao aktivnost udruge (36,2% muškaraca i 23,4% žena).

Saborski zastupnik Kajtazi podsjeća da je do sada već mnogo toga učinjeno u svrhu promocije sportskih aktivnosti među pripadnicima romske zajednice, u suradnji sa SRRH “Kali Sara” i jedinicama lokalne samouprave na razini općina, gradova i županija.

“Izgradili smo jedanaest sportskih igrališta u romskim naseljima, a pet igrališta je trenutno u izgradnji. Adekvatan prostor za bavljenje sportskim aktivnostima jedan je od najvažnijih čimbenika za mogućnost bavljenja istim”, kaže.

Uskoro je planirano i postavljanje modula za presvlačenje pored izgrađenih višenamjenskih sportskih igrališta, a za romske nogometne timove već je osigurano šesnaest setova nogometnih dresova.

“Osigurati navedeno kompleksan je i zahtjevan proces, no budući da se 42 godine rekreativno i profesionalno bavim sportom shvaćam značaj sporta u društvu, a posebno u romskoj zajednici”, kaže bivši karate reprezentativac Kajtazi naglašavajući važnost suradnje s HOO-om u realizaciji budućih projekata s kojima planiraju participirati i za sredstva iz EU fondova.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi i Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” već godinama aktivno rade na promociji obrazovanja, poboljšanju životnih uvjeta kao i uključivanju u društveni i kulturni život pripadnika romske nacionalne manjine.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.