Jasna Zlokić, Tončica Čeljuska i Lucija Šerbedžija govorile otvoreno pred brojnom publikom na temu ženske mudrosti

2023-09-21T15:46:14+02:0021. rujna 2023.|Civilno društvo|

Piše: Ivana Perković Rosan

Jasna Zlokić, Tončica Čeljuska i Lucija Šerbedžija otvoreno su se u novoj ‘Ženskoj priči’ voditeljice Marijane Perinić dotakle mnogih tema počevši od ženske mudrosti, financijske pismenosti pa do feminizma. U prvi plan je izbila problematika s kojom se susreće većina žena. Naime, još uvijek su većinom žene te koje podnose najveći teret kućanskih poslova i brige oko obitelji te su još daleko od ravnopravnog položaja.

‘Svakako su ogromne dobrobiti emancipacije žena. Žene u Švicarskoj, gdje živi moja kćer, do 70-tih nisu imale pravo glasa, to je prestrašno. Svakako sam za emancipaciju i samosvijest žena, no mi smo na tom putu uzele prevelik teret, muški su to krivo shvatili pa sad moramo ponekad potegnuti i za njih’, istaknula je Čeljuska s kojom se složila i Jasna Zlokić koja je u svom stilu dala savjet kako se taj problem može riješiti.

‘Žena je samo dobila teret više. Ostalo joj je ono što je imala pa dobila još. Ja bih to riješila tako da svaka žena ima bar tri muža. Dobile smo teret pa da imamo na koga to rasporediti. Jedan muž da te vodi na večeru, drugi da ti kupuje bunde, treći da ide ‘u spizu’, četvrti da ti vodi djecu u školu, a peti da te voli jer su ovi drugi umorni’, našalila se pjevačica i dobro nasmijala cijeli Sax.

Šerbedžija je naglasila kako je položaj žena u umjetničkom svijetu bolji nego ikada.

‘Sada ima sve više ženskih uloga i na sceni i na filmu, sve je više i redateljica i spisateljica. U mom poslu ne osjeti se ta razlika u položaju žena i muškaraca i moji kolege su ti koji podržavaju ženska prava i s nama su na skupovima’, rekla je priznata glumica.

Čeljuska je istaknula kako su žene još uvijek u nezavidnijoj poziciji.

‘Nisu žene te koje donose odluke već muškarci donose odluke. Žene se još uvijek bore, nije to još uvijek bajna situacija. Žene su još uvijek manjina na vodećim pozicijama gdje se odlučuje i gdje se dijeli novac. Uvijek se muškarci za šankom dogovore, žene nisu te koje donose velike odluke i sklapaju velike poslove. Nismo dobile sve što smo trebale’, rekla je HTV-ovka.

Jasna Zlokić se dotakla i politike pa je zaključila kako je vrijeme da se žene više aktiviraju.

‘Puno je muških koji vladaju, koji su u politici, a ništa ne znaju. Sad je naše vrijeme, mislim da bi mi sada trebale malo preuzeti’, rekla je legendarna Korčulanka.

Što se tiče financijske pismenosti i mudrosti Zlokić je istaknula kako jednostavno treba štedjeti kad se ima, dok je Lucija priznala kako je na tom polju antitalent. A nije prošlo ni bez vječne teme, kako se nositi s negativnim komentarima.

‘Nekima po defaultu ideš na živce, to je uvijek stvar onog kome ideš na živce. Jednostavno trebaš raditi svoj posao kako misliš da treba i to je to. Sad se više ne zamaram time, to je cijena tog posla. Ja sam dosta samokritična i znam kada je nešto bilo dobro ili loše i nastojim da to osvijestim i popravim’, priznala je Čeljuska. Na pitanje koje knjige bi preporučile, Šerbedžija je istaknula djela Irvina D. Yaloma, Čeljuska knjigu ‘U slavu neuspjeha – četiri lekcije iz poniznosti’ Costicea Bradatana, a Zlokić je imala originalni odgovor.

‘Kad sam tužna čitam Miljenka Smoju, a kad sam za poeziju čitam Arsena. Ako mi se smije onda čitam Kishona, a ako mi se filozofira onda čitam Khalila Gibrana. Vidiš koliko sam toga pročitala, a sve po jednu stranicu’, našalila se Zlokić.

Inače, sav prihod od ulaznica doniran je Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.