Izvješće Vijeća Europe o ravnopravnosti spolova navelo pozitivne pomake u Hrvatskoj

2019-05-22T12:15:46+02:0022. svibnja 2019.|Institucije, Novosti|

Ratifikacija Istanbulske konvencije i njena provedba te organiziranje Konferencije o rodnoj ravnopravnosti u sportu istaknuti su kao pozitivni primjeri iz Hrvatske u Godišnjem izvješću o provedbi Strategije Vijeća Europe za ravnopravnost spolova 2018. – 2023. za prošlu godinu – navodi Ured za ravnopravnost spolova.

U Izvješću je posebno naglašeno kako je Hrvatska uz Grčku, Island, Sjevernu Makedoniju i Luksemburg u 2018. godini postala zemlja članica Istanbulske konvencije (Konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji).

Republika Hrvatska spomenuta je i u kontekstu država koje su provele mjere i usvojile alate za provedbu Konvencije kao i aktivnosti kojima se olakšava pristup žena pravosuđu te pravne okvire i modele postupanja u slučajevima osiguravanja prava za žene i djevojčice migrantice, izbjeglice i tražiteljice azila.

Ciljevi Strategije za ravnopravnost spolova 2018. – 2023.:

1. sprečavanje i borba protiv rodnih stereotipa i seksizma;
2. sprečavanje i borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji;
3. osiguravanje ravnopravnog pristupa žena pravosuđu;
4. postizanje ravnoteže u zastupljenosti žena i muškaraca pri donošenju odluka u političkom i javnom sektoru;
5. zaštita prava žena i djevojčica migrantica, izbjeglica i tražiteljica azila;
6. uvođenje načela ravnopravnosti spolova u cjelokupnu politiku i mjere.

Vezano uz ciljeve Strategije koji se odnose na borbu protiv rodnih stereotipa, seksizma i nasilja nad ženama te na uravnoteženo sudjelovanje žena u procesima odlučivanja istaknuta je međunarodna konferencija „Rješavanje pitanja nejednakosti u sportu: Položaj žena na rukovodećim pozicijama i sprječavanje nasilja nad ženama u sportu“, održana u listopadu 2018. godine u Zagrebu u sklopu hrvatskog predsjedavanja Odborom ministara Vijeća Europe.

Kao pozitivan primjer Izvješće izdvaja i nacionalnu radionicu namijenjenu osposobljavanju Romkinja za političku participaciju, koja je održana u studenom 2018.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.