Izvješće o zatvorskom sustavu – žene u Kaznionici Požega imaju dobre uvjete

2020-01-17T17:19:41+01:0016. siječnja 2020.|Institucije|

Piše: Antonija Dujmović

Kroz hrvatski zatvorski sustav godišnje prođe između jedanaest i dvanaest tisuća osoba, od toga pet posto njih su žene. I dok se kod smještaja muških zatvorenika ponovno javlja problem prekapacitiranosti, u ženskom dijelu smještaja situacija je dobra – rekao je Juro Martinović, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa na sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova tijekom rasprave o Izvješću o stanju i radu, kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2018.

Martinović je pojasnio kako je prekapacitiranost izazvana porastom broja istražnih zatvorenika, većinom povezanih s krijumčarenjem migranata, te dodao da država izdvaja oko 550 milijuna kuna godišnje za zatvorski sustav.

“Obišli smo Kaznionicu u Požegi i uvjerili se da je zatvorski sustav za žene iznimno dobro uređen, mnoge od tih zatvorenica nemaju takav smještaj u okruženjima iz kojih dolaze. Sadržaj za djecu do tri godine je jako dobro organiziran”, rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelujući na sjednici Odbora.

Kaznionica u Požegi ujedno je i jedina koja ima odjel za rodilje na kojem zatvorenice mogu boraviti sa svojim djetetom do njegove treće godine. Pravobraniteljica Ljubičić pohvalila je otvorenost zatvorskog sustava prema organizacijama civilnog društva. Napomenula je da udruga roditelja RODA održava edukacije za zaposlenice/ke zatvorskog sustava i zatvorenice o važnim pitanjima roditeljstva, s posebnim naglaskom na edukaciju o načinima kako se nositi s društvenom stigmom koja prati zatvorenice i njihove obitelji.

Pravobraniteljica je ovom prilikom podsjetila na edukacije i treninge za zatvorsko osoblje koje provodi u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i udrugom TransAid, a odnose se na tematiku ravnopravnosti spolova, seksualno uznemiravanje na radnom mjestu te postupanje prema transrodnim osobama.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.