Izložba One su tu: Recentna umjetnost nesputana je kao i umjetnice koje danas pomiču granice

2022-04-08T17:54:06+02:003. travnja 2022.|Kultura|

Piše: Nikolina Blažanović

U Vinkovcima se u Galeriji fotografije Meraja do 8. travnja održava izložba pod nazivom One su tu. Nastala je prije nekoliko godina s ciljem prezentiranja umjetničkog djelovanja žena iz cijele Hrvatske, a interes se svake godine povećava. O pozadini treće godine održavanja, o umjetnicama i nagradama razgovarale smo s voditeljicom projekta Anom Čolaković, mag kip. i prof. lik. kult. te stručnom suradnicom i autoricom vizuala projekta Ivom Muškić, mag. educ. art.

„Skupna izložba žena umjetnica nastala je s ciljem obilježavanja Međunarodnog dana žena, a 2020. godine dobiva naziv One su tu te postaje nacionalna izložba natječajnog karaktera. Prve dvije godine izložba je realizirana u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” Vinkovci, a ove godine u Galeriji fotografije Meraja. Umjetnice koje se predstavljaju ovom izložbom nemaju zajednički pristup ili temu kojom se bave. Zajedničko im je to što su se posvetile umjetnosti i stvaranju te zato možemo reći kako ova izložba prezentira umjetnost generalno, a ne isključivo žensku umjetnost. Izložba je pokrenuta s ciljem poticanja stvaralaštva, promicanja kulture te isticanja važnosti umjetnica i njihovog djelovanja na području kulture i umjetnosti. Izložba nastoji predstaviti imena domaće vizualne scene, samim time prezentirati godišnji presjek vizualne umjetnosti u Hrvatskoj s potpisom žena umjetnica“, objašnjavaju pozadinu izložbe Čolaković i Muškić.

Izložba One su tu / Foto: Nina Živković

Ove godine organizirana je po treći put i do sada se predstavilo stotinjak umjetnica. Iako se taj broj mijenja svake godine, interes je velik. Ove godine se na natječaj javilo čak 128 umjetnica od kojih je stručni žiri izabrao petnaest. U stručnom žiriju je uz Čolakovac i Muškić bila Vlatka Škoro, dr. art.

Petnaest umjetnica ovogodišnje izložbe su Tonka Špoljar, <strong>Iva-Matija Bitanga, Diana Mataković, Petra Šabić, Dajana Radoš, Maja Pajtak, Tea Teodorović, Celestina Vičević, Minja Mitrović, Doria Valković, Linda Golik Horvat, Mia Nikolašević, Ivana Ognjanovac, Mare Šuljak i Matea Šiprak. One dolaze iz Zadra, Rijeke, Zagreba, Osijeka, Čakovca, Vukovara i Vinkovaca.

„Iako se radi o maloj organizaciji, uspijevamo svake godine osigurati simbolične, ali novčane nagrade, Nagradu publike i Nagradu žirija koje su potvrda o kvaliteti i poticaj umjetnicama za daljnje stvaralaštvo. Nagradu žirija dodjeljuje žiri u stalnom sastavu: Ana Čolaković i Iva Muškić, a treća članica, koja je ujedno autorica predgovora se izmjenjuje. Do sad su članice žirija bile: Lana Skender, Ines Matijević Cakić i Vlatka Škoro“, kažu nam.

Nagradu žirija 2020. godine dobila je Antonija Magdić za rad Trag, 2021. godine Mija Štark za rad Nije bolest sve što boli, a ove godine Minja Mitrović za rad Walkspace.

Nagrada publike dodjeljuje se po završetku izložbe nakon prikupljenih odgovora posjetiteljica/a u izlagačkom prostoru i putem on-line ankete. Do sada su je osvojile Alenka Tominac i Gordana Špoljar Andrašić, a anketu za ovu godinu možete pronaći OVDJE.

Postoji i dodatni motiv za dodjelu nagrada. “Za sudjelovanje i izlaganje u javnom umjetničkom prostoru potrebna su brojna odricanja. Umjetnice su primorane uz stvaranje, većinom u neadekvatnim uvjetima, ulagati dodatne napore za prijavu i izlaganje što često uključuje i financiranje transporta radova. Primjerice, prilikom organizacije izložbe svi akteri su plaćeni, jedino umjetnici nemaju apsolutno nikakvu financijsku korist. Tržište umjetninama u Hrvatskoj gotovo i ne postoji. Investitori i kolekcionari uglavnom otkupljuju djela već poznatih imena na sceni, stoga ova izložba želi pružiti poticaj onima željnima rada, stvaranja i umjetničkog djelovanja“, ističu.

„Kako se kroz povijest položaj žene u umjetnosti mijenjao, tako su se mijenjali i pogledi na ženu umjetnicu. Ona je od muze, modela, radnice u ateljeu velikog majstora izborila svoje zasluženo mjesto u povijesti umjetnosti. Recentna umjetnost raznovrsna je, nesputana i sveobuhvatna, a s njom i umjetnice koje danas djeluju na svim umjetničkim područjima, stvaraju u svim medijima i pomiču granice koje su im stoljećima postavljane“, poručuju Ana Čolaković i Iva Muškić za kraj.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.