Izložba “Od vlastite učionice do vlastite sobe” – povijest borbe za žensko obrazovanje

2024-04-11T10:07:35+02:0011. travnja 2024.|Civilno društvo|

Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’ i Hrvatski školski muzej pozivaju vas na izložbu „Od vlastite učionice do vlastite sobe“ posvećenu počecima ženskog gimnazijskog obrazovanja u Zagrebu. Izložba se otvara u utorak, 16. travnja 2024. u 19 h u galeriji „Školica za 5“ u Hebrangovoj 5 i traje do 11. svibnja.

Izložba se naslovom referira na slavni esej “Vlastita soba” (1929.) književnice Virginije Woolf, a tematizira povijest borbe za žensko obrazovanje u Hrvatskoj kroz priču o tri učiteljice: Mariji Jambrišak, Ivani Hirschmann i Nataliji Wickerhauser. Da bi žene mogle imati vlastiti prostor za rad i vlastiti prihod – drugim riječima, biti neovisne – najprije su se morale izboriti za pristup obrazovanju: za vlastitu učionicu.

Otvaranje Privremenog ženskog liceja u Zagrebu 1892. označilo je važan pomak u sustavu obrazovanja djevojaka. Jambrišak, Hirschmann i Wickerhauser radile su u liceju, a upravo su učiteljice liceja zaslužne za to što je ženama 1901. omogućeno redovno studiranje na Mudroslovnom fakultetu.

Životne puteve i pustolovine ovih triju prosvjetarki ilustrirale (i animirale) su Petra Balekić, Klasja Habjan, Anamarija Kvas i Agata Lučić.

Izložba je dio projekta K-zone i HŠM-a koji aktivira arhivsku građu, otvarajući prostor za nove perspektive i umjetničke interpretacije. Namjera je upoznati građanstvo s baštinom koju čuvaju muzeji te doprinijeti edukaciji šire javnosti, promičući pritom rodnu ravnopravnost.

Izložbu financiraju Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Radno vrijeme galerije: pon-pet: 10:00 – 18:00, sub: 10:00 – 14:00
Ulaz je slobodan.

Izvor: Objava za medije – K-zona

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.