Izbjegle ukrajinske žene nužno je zaštititi od seksualnog iskorištavanja i trgovaca ljudima

2022-03-11T14:31:51+01:0011. ožujka 2022.|Civilno društvo, Institucije|

Piše: Antonija Dujmović

Njemački mediji izvještavaju kako su policija i volonteri koji rade na prihvatu i smještaju ukrajinskih izbjeglica uočili pojavu da neki ovu tešku humanitarnu krizu koriste kako bi vrbovali žene, poglavito one mlađe, s krajnjim ciljem njihova seksualnog iskorištavanja.

Kako piše jučerašnji Die Zeit u Njemačku je do sada stiglo gotovo 100 tisuća izbjeglica, većinom žena i djece, kojima njemački narod solidarno pomaže. Na žalost, primjer berlinskog glavnog kolodvora pokazuje kako neki koriste krinku brige i pomoći za izbjegle žene kako bi zadovoljili svoje osobne interese. Berliner Zeitung upozorava na osobe koje prilaze ciljano mladim ženama i nude prijevoz u druge gradove, a neki i novac kako bi pošle s njima doma. Prema pisanju Deutsche Welle, među vrbovateljima je bilo i bivših seksualnih prijestupnika. Policija i udruge civilnog društva upozoravaju i daju konkretne savjete ženama kako se zaštititi, a organizatori prihvata nastoje reorganizirati raspodjelu mjesta za spavanje, upravo zbog mogućih kriminalnih ponuda smještaja za pristigle Ukrajinke, piše Der Tagesspiegel.

Gori scenarij od direktnog nuđenja novca za seksualne usluge krije se u perfidnijim metodama trgovaca ljudima. Naime, njemačke organizacije koje se bave zaštitom žrtava prostitucije, a u njima su i žene koje su i same prošle pakleni put seksualnog iskorištavanja, već godinama upozoravaju na tzv. loverboy-e. Riječ je o muškarcima koji ciljano pristupaju mladim emocionalno ranjivim ženama, zavodljivim ponašanjem nastoje pridobiti njihovo povjerenje i ljubav, a nakon toga od djevojaka traže pomoć. Riječ je o dobro promišljenoj strategiji, koja obično završava tako da žrtva pristaje na prostituciju kako bi pomogla svom ‘partneru’ izaći iz financijskih problema ili opasnosti koja se prikazuje kao prepreka njihovoj ‘zajedničkoj sreći’. No ubrzo njen ‘princ na bijelom konju’ postaje njen svodnik, a ona žrtva prisilne prostitucije.

U razgovoru s članicama ženskih udruga Bayerischer Rundfunk upozorava na ove opasnosti kako žene koje su pobjegle iz rata ne bi završile u bordelima, čime bi jedna trauma bila zamijenjena drugom. U Njemačkoj je prostitucija legalna, a udruge za zaštitu žena govore o preko milijun i dvjesto tisuća korisnika prostitucije dnevno.

U zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj nužno je integrirati rodnu perspektivu

Hrvatska je do sada primila oko 4 i pol tisuće ukrajinskih izbjeglica, uglavnom žena i djece. Prema riječima ministra Davora Božinovića trenutni kapacitet prihvata procjenjuje se na 20 tisuća. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, na nedavnom je sastanku Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine naglasila rodnu strukturu izbjeglica koju čini oko 46% žena, 44% djeca i do 13% muškaraca zbog čega je u zbrinjavanju izbjeglica nužno integrirati rodnu perspektivu.

“Predstavnice Centra za žene žrtve rata Nela Pamuković i Adriana Bego pripremile su informacije o problematici i opasnostima trgovanja ljudima te silovanja u ratu, a koji će se uključiti u opće informacije potrebne izbjeglicama. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova će sa Ženskom mrežom Hrvatske i mrežom PETRA biti uključena u sve aktivnosti prihvata i pomoći te edukacije službenih osoba o rodno senzibilnom pristupu ženama i djevojčicama u izbjeglištvu”, izvijestila je Pravobraniteljica.

Sjećanja nam nisu tako kratka da ne pamtimo kako su 1990-ih, nakon velike krize uzrokovane raspadom SSSR-a, mnoge žene iz Ukrajine, u potrazi za boljom budućnosti na Zapadu, završavale kao seksualno roblje pa čak i u našem okruženju. Jednako tako dobro pamtimo i traume koje su proživjele žene, ali i muškarci, žrtve silovanja u Domovinskom ratu. Zbog toga je važno imati spreman odgovor za pomoć ukrajinskim žrtvama rata i u pogledu seksualnog nasilja i iskorištavanja. Podsjetimo, u tijeku je izrada Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja 2022.-2027. kojega je inicirala Ženska soba – Centar za seksualna prava.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.