IVANA RADIĆ Kroz našu Malu školu poduzetništva prošlo je preko 700 žena, sada ponovno krećemo s osnovnim modulom

2021-02-04T11:21:06+01:003. veljače 2021.|Gospodarstvo, Posao|

Piše: Nikolina Blažanović

Danas je u Hrvatskoj u poduzetništvu oko 25 posto žena i svakim danom ih je sve više. Međunarodna mreža poslovnih žena je organizacija koja se bavi promicanjem jednakosti poduzetnica i poslovnih žena u jugoistočnoj Europi. Mreža organizira razne aktivnosti kojima želi promicati, razvijati u unaprjeđivati žensko poduzetništvo, promovirati i pomagati razvoju poslovnih žena te ostvariti međusobne veze i suradnju poduzetnica u Hrvatskoj i šire. Više o MMPŽ-u, ali i o ženskoj solidarnosti, prednostima ženskog stila upravljanja, uvjetima za poduzetnice u Hrvatskoj rekla nam je predsjednica udruge Ivana Radić.

„Međunarodna mreža poslovnih žena je neprofitna organizacija nastala kako bi se žene bolje povezale, umrežile i razvijale svoj posao. Osim poslovnog dijela, naravno da su ostvareni i mnogi prijateljski kontakti i da su članice osim poslovnih veza stvorile i odlične privatne kontakte. Cilj udruge je promocija poduzetnica i poslovnih žena u Hrvatskoj i regiji, poslovno povezivanje, edukacija, ali i druženja te stvaranje poslovnih prilika kroz razne projekte i događaje koje Udruga organizira“, govori nam Ivana.

MMPŽ organizira Malu školu poduzetništva koja je nastala u suradnji s Europskom poduzetničkom mrežom Hrvatske i Hrvatskom gospodarskom komorom. Cilj projekta je pomoći ženama da na početku poduzetničkog pothvata dobiju osnovne informacije i vještine potrebne za pokretanje poduzeća. Mala škola poduzetništva ima dva modula – osnovni i napredni.

„Kroz program je prošlo preko 700 žena do sada, a 3. veljače 2021. krećemo ponovno s osnovnim modulom. Prisustvovanje edukacijama je besplatno za prijavljene žene. Uvijek imamo jako velik broj prijavljenih žena i interes za Malu školu ne opada. Osim Osnovnog modula koji se fokusira na pokretanje posla, formalne oblike, marketing, prodaju, digitalno oglašavanje i financijski dio u Naprednom modulu savladavamo javni nastup, načine efikasnijeg pamćenja i učenja kroz mentalne mape, digitalnu pismenost, financijsko poslovanje, EU fondove i slično. Predavačice u žene, članice Međunarodne mreže poslovnih žena, poduzetnice koje svojim znanjima i iskustvom pomažu ženama da im početak poduzetničkog pothvata bude lakši i transparentniji“, objašnjava.

Mala škola poduzetništva

Prošle godine je Mreža organizirala i svoju 4. Međunarodnu konferenciju Međunarodne mreže poslovnih žena. Iako se održala digitalno, odaziv je bio odličan i Ivana nam kaže da uvijek pokušavaju naglasak staviti na teme koje u tom trenutku smatraju važnima za žene.

Zbog trenutne epidemiološke situacije su se udružile s portalom she.hr i organizirale projekt She4She kroz koji nude besplatne edukacije. Za sada su organizirale edukaciju pod nazivom „Web stranice koje mijenjaju poslovanje“, a u najavi su i „Pčelinji proizvodi – saveznici dobrog imuniteta“ te „Usklađenost web stranica i web trgovina“.

Krajem prošle godine Mreža je pokrenula i prvi i jedini hrvatski poslovni časopis za žene – „ŽÉNIAL“. „Ideja Ženiala rodila se u jesen 2020. g. Nismo bile u mogućnosti održati naš Winter ball za članice pa smo razmišljale što bismo mogle napraviti, a da bude poklon ženama za kraj godine. Kolegica Ivana Fakin i ja osmislile smo Žénial kao poklon svim ženama za kraj 2020. g. Složile smo se da bi bilo zgodno kada bi udruga izdavala digitalni časopis do 4 puta godišnje te da to bude časopis za sve žene koje žele podijeliti svoje priče s nama, motivirati se i ohrabriti za početak nečega novoga, ali i kroz inspiraciju drugih žena prebroditi ovo krizno razdoblje. Časopis se bavi poslovnom tematikom jer smo uočile da na tržištu nema niti jednog časopisa koji se bavi poslovanjem, a nosi žensko ime i obraća se ženama. Poanta je da se promoviraju žene koje nisu toliko poznate, a rade sjajne stvari. Prilično je poznata stvar da je ženama promocija slaba točka, nadamo se da će se to promijeniti“, kazuje.

Zanimalo nas je i kakvi su uvjeti za poduzetnice u Hrvatskoj. „Što se tiče žena u RH klima vezana uz poduzetništvo se ipak malo promijenila pa je postotak žena koje su se odlučile za poduzetništvo povećan. No, i dalje se borimo s ulogama žena u tradicionalnom društvu. Treba istaknuti da se žene za poduzetništvo uglavnom odlučuju iz nužde, a manje zbog prilika na tržištu. Postoji i to neko očekivanje žena od samih sebe da moraju biti savršene, majke, supruge, domaćice, a onda poslovne žene što stvara ogroman pritisak. Kao što je jedna naša članica Mreže žena rekla u našem časopisu Žénial: „Shvatila sam da je dovoljno dobro sasvim u redu, da ne treba biti savršeno.“ Klima u Hrvatskoj po pitanju poduzetništva općenito je loša, a što se tiče ženskog poduzetništva tradicionalne uloge u obitelji i očekivanja su ženama ogroman teret i s te strane nam je puno teže nego muškarcima poduzetnicima“, započinje Ivana.

„Ono što bi poduzetnicama pomoglo je rasterećenje prvenstveno prva godina poslovanja, zatim veća potpora unutar obitelji i društva, čuvanje djece, više vrtića, rasterećenost školskog sustava koji od roditelja puno očekuje, bespovratni krediti za poslovne ideje, proširenje poslovanja, kreditne linije za žene, više edukacija i slično. Što se tiče rasterećenosti, sigurno je da ima žena koje muževi podupiru u ostvarenje poduzetničkih i poslovnih ciljeva, ali postoji i ona druga strana u kojoj takva podrška izostaje što postaje veliki teret za žene poduzetnice. Osim toga, na nama da balansiramo posao i privatni život, a to ovisi od osobe do osobe. Svaka žena se drugačije nosi s poslovnim i obiteljskim obavezama, ali dijeljenje izazova s kojima se suočavamo pomaže da vidimo kako to rade uspješne žene te da i mi usvojimo neka rješenja koja dobro funkcioniraju“, zaključuje.

Ivana Radić – osnivačica i predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena. Foto: Damjan Tadic / ustupila I. Radić

Ivana se dosta bavi i problematikom ženske solidarnosti: „Žene su se zadnji puta ujedinile kada smo tražile pravo glasa u jedan veliki pokret. U novije vrijeme ima dosta pokreta od #metoo pokreta koji se prelio i kod nas kroz #nisamtražila pa sve do Poljakinja i njihovih prosvjeda vezanih uz zabranu pobačaja u toj zemlji. Čini mi se da se više povezujemo kroz ono što nas muči, što nam se čini problemom, ali kad su stvari dobre onda se primjećuju razlike u ponašanju. Potrebno je raditi na umrežavanju i promociji ženskih kvaliteta, solidarnosti među ženama i podupiranju žena u svim segmentima poslovanja. Posebno bih istaknula važnost promocije žena u poduzećima i podrške za visoke pozicije.“

Uz to nam opisuje i ženski stil vodstva koji ima puno prednosti: „Mi živimo u muškom svijetu pravila poslovanja. Mislim da je vrijeme da žene preuzmu i nametnu svoja pravila poslovanja jer je trend u svijetu da se organizacije okreću načinu upravljanja koji je svojstveniji tzv. Ženskom vođenju. Ženski stil vođenja se temelji na suradnji, razvijanju odnosa, uvažavanju i većoj participaciji zaposlenika u odlučivanju. I dok su muška pravila, hijerarhija i naglašeno natjecateljsko ponašanje primjereniji muškom vođenju i razdoblju industrijalizacije kod ženskog vođenja (koji nije rezerviran samo za žene) primjećuju se bolji rezultati, bolja međusobna interakcije među zaposlenima i veća efikasnost u poslovanju. Žensko vođenje posebno dobro funkcionira kada je u pitanju inovativnost i brza razmjena informacija. Današnje organizacije su uočile da njihova vrijednost počiva na ljudima, o njihovoj interakciji, dobroj komunikaciji i dobrim međuljudskim odnosima, a tu nastupa ženski stil vođenja.“

Što se tiče Međunarodne mreže poslovnih žena, žene se mogu učlaniti putem obrasca na stranici. Ove godine članice primaju u prosincu, a do tada se mogu prijaviti kao pridružene članice. Neke od prednosti članstva su upoznavanje, umrežavanje, podrška, promocija i povezivanje.

„Nemojte dugo razmišljati. Mi žene ne volimo baš riskirati, ali ako predugo razmišljate na kraju ćete se teško odlučiti za bilo kakvu promjenu. Učlanite se u našu udrugu i saznajte kako smo sve mi ostale krenule promjenu, osnovale poduzeća i pronađite svoju inspiraciju i motivaciju. Na kraju uvijek žalimo za onim što nismo napravili, pa se zato nemojte bojati. Ipak je lakše reći, probala sam i nije uspjelo nego se pitati kako je moglo biti“, poručuje Ivana za kraj.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.