Ivana Brkljačić: Erste Plava liga je usmjerila velika sredstva prema atletici s ciljem privlaćenja što više djece

2022-04-29T10:31:37+02:0029. travnja 2022.|Sport|

Sljedeći tjedan u svoju desetu sezonu ulazi Erste Plava liga, najveće dječje atletsko natjecanje u Hrvatskoj. Proteklih godina je EPL održana u 11 hrvatskih gradova i u njoj je sudjelovalo više od 32 tisuće školaraca.

Na čelu Erste Plave lige je od samog početka još uvijek aktualna hrvatska rekorderka u bacanju kladiva Ivana Brkljačić.

„Erste Plava liga je jedino atletsko natjecanje te vrste. Natjecanje se financira sponzorskim sredstvima i velika je stvar što se godinama sredstva iz gospodarstva preko naših sponzora prelijevaju u atletiku. Benefit za atletske klubove je i to što im se preko EPL priključuje značajan broj novih članova. S druge strane, projekt opstaje zahvaljujući lokalnim klubovima koji su i suorganizatori Erste Plave lige“, kaže Brkljačić.

Glavni ciljevi Erste Plave lige su sportski, zdravstveni, razvojni…

„Glavni cilj EPL je bavljenje što većeg broja djece sportom. U budućnosti bismo se željeli proširiti na što veći broj gradova. Željeli smo pokriti cijelu Hrvatsku, u tome smo uglavnom i uspjeli, ali ima tu još dosta prostora za širenje. Primjerice, Koprivnica, Sisak, Lika… Nadam se da će se uskoro i tamo održati natjecanje jer u Gospiću su već započeli radovi na atletskoj stazi.“

Pokrovitelji Erste Plave lige su, među ostalima, i Hrvatski olimpijski odbor, državna ministarstva i Hrvatski atletski savez, pa se čini da su najvažnije sportske institucije prepoznale ovaj projekt.

„Ovaj projekt je prepoznat od institucija. Uključili su se klubovi i sportska struka. Djeca se organizirano usmjeravaju u sport i vode ih stručnjaci, kineziolozi, treneri… Očekujemo još da i u HAS-u do kraja prepoznaju da su preko Erste Plave lige velika sredstva otišla prema hrvatskoj atletici, pa da se malo više uključe u organizaciju i promociju tog natjecanja. Imamo tu sreću da je Erste banka od početka uz nas, priključuju se i drugi sponzori, uključuju i drugi gradovi.“

Zanimljivo je da se Finale Erste Plave lige održava u okviru Memorijala Borisa Hanžekovića, jednog od najjačih atletskih mitinga na svijetu. Kako EPL doprinosi Memorijalu, a kako Memorijal Ligi?

„Jedna od glavnih svrha Hanžekovićevog memorijala je razvoj hrvatske atletike. A kada na mitingu imate i finale Erste Plave lige, onda uz svjetske zvijezde na njemu sudjeluju i mali atletičari iz cijele Hrvatske. Djeci je to, pak, prilika da osjete ozračje vrhunskog natjecanja, vide u svojoj blizinu brojne zvijezde i poistovjete se s njima.“

Uloga i položaj žena u sportu je trenutačno „hit tema“ na svim razinama. Ivana Brkljačić je bila direktorica Hanžekovićevog memorijala, vodi Erste Plavu ligu, pregovara sa sponzorima… Ima li tu kakvih negativnih iskustava?

„Ženama je zasigurno teže na pozicijama u sportu. Umanjuju im se zasluge i manje su plaćene. Muškarce se na istim pozicijama i s istim rezultatima glorificira i proglašava ih se božanstvima. Žena kad nešto dobro napravi je to ‘odradila s puno sreće i uz Božju pomoć’. U izravnim kontaktima se to toliko i ne osjeti koliko u samoj zatvorenosti sustava i izboru kadrova na određene pozicije. U razgovoru s ljudima iz gospodarstva nisam nikad osjetila nikakvu diskriminaciju, u sportu da. Taj je sustav vrlo često zatvoren ne samo za žene, nego i za sve ljude ‘izvana’. Vrhuška je stalno u strahu od toga da joj netko ne ugrozi fotelju“, kaže Brkljačić.

Izvor: HOO / Redaktura

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.