Istranka Antonia Mrzlić Budak najuzornija je seoska žena 2022.

2022-10-11T12:14:11+02:009. listopada 2022.|Civilno društvo, Posao|

Piše: Antonija Dujmović

Antonia Mrzlić Budak iz Svetog Petra u Šumi najuzornija je hrvatska seoska žena za 2022. godinu, a njene su pratilje Ivančica Kudlek iz Sisačko-moslavačke županije i Kristina Ivić iz Brodsko-posavske županije. U organizaciji udruge Uzorne hrvatske seoske žene, na sinoćnjem se 22. izboru u Čakovcu natjecalo ukupno 17 seoskih žena iz svih dijelova zemlje.

Koliko su ove žene vrijedne te koliko zajedno s članovima obitelji doprinose svojem gospodarstvu, ali i lokalnoj zajednici, najbolje se vidjelo po izlagačkim štandovima. Posjetitelji su imali priliku kušati vrijednih ruku djela; od raznovrsnih jela, slastica, sira, suhomesnatih proizvoda, maslinova ulja do vina i rakije.

Ocjenjivačkom sudu sigurno nije bilo lako jer su sve natjecateljice zaista izvanredne u onome što rade. Premda su se predstavljale u tradicijskim nošnjama, treba napomenuti kako su ovo sve odreda vrlo suvremene žene, a neke među njima i s fakultetskim diplomama.

Supetarka, Antonia Mrzlić Budak, školovala se u SAD-u, govori četiri strana jezika, a danas je vrijedna vlasnica obrta i tvrtke. Zajedno sa suprugom i troje djece obrađuje oko 25 hektara zemlje gdje proizvode žitarice i povrće, dok im je osnovna poslovna djelatnost uzgoj svinja i kokoši te prerada mesa. Vođeni konceptom “od polja do stola”, svoje autohtone istarske suhomesnate proizvode i sve ostalo što proizvedu na zemlji nude gostima u poznatoj konobi Doma.

Antonia Mrzlić Budak, Najuzornija hrvatska seoska žena 2022. / Foto: Međimurska županija

“Sve ove žene vrijedno rade, a mnoge od njih nakon jednog posla čeka onaj drugi – posao na gospodarstvu. Ove su žene ponos, ponos svojih obitelji, svojih županija, gradova i mjesnih odbora. Žao mi je što neke nisu imale potporu, nadam se da će iduće godine biti bolje i da će i one biti s nama jer to svakako zaslužuju”, kazala je predsjednica udruge Uzorne hrvatske seoske žene Katica Jerleković.

Izbor je u Čakovec donijela prošlogodišnja osvajačica titule najuzornije žene, Međimurka Matea Vranović.

“Čakovec je danas moderan grad, koji ima razvijenu modernu industriju, no ne smijemo zaboraviti da su tri generacije iza nas koje su se prvenstveno bavile poljoprivredom. Danas Čakovec ima 512 OPG-ova, od kojih 139 vode žene, i to vrlo uspješno. Pored toga, žene u našem gradu i Međimurskoj županiji vode puno ustanova, udruga i mogu slobodno reći da bez žena pola stvari ne bi bilo pokrenuto”, kazala je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Međimurska županija bila je domaćin 22. izbora Najuzornije hrvatske seoske žene – manifestacije kojom se nastoji promicati vrijednost i važnost žene na selu s ciljem podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanja obitelji i kulturne baštine / Foto: Međimurska županija

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir naglasila je kako stvaralaštvo seoskih žena nije dovoljno prepoznato, niti njihov rad dovoljno priznat. Cilj ovakvih manifestacija je doprinijeti vidljivosti seoskih žena. Posebno se osvrnula na status poljoprivrednica.

“Usvojen je amandman Odbora za poljoprivredu kojim smo Zakon o poljoprivrednom zemljištu unaprijedili na način da ženama poljoprivrednicama dajemo dodatne bodove, a time i određenu prednost kod zakupa poljoprivrednog zemljišta. Posebno ćemo ustrajati u pokušaju da se dođe do nekog rješenja i da se status seoskih žena profesionalizira. To sigurno nije jednostavno napraviti, ali smatramo da je potrebno”, poručila je Petir.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, kao sudionica izrade dugoročne vizije EU za ruralna područja, izdvojila je nekoliko podataka:

“Kada u ovim teškim geopolitičkim vremenima govorimo o ruralnom prostoru željela bih spomenuti nekoliko brojki. Preko 83 posto prostora Europske unije ruralni je prostor, a gotovo 140 milijuna Europljana živi u ruralnom prostoru. U Hrvatskoj su žene preko 30 posto, možda oko 35 posto prema najnovijim podacima, nositeljice poljoprivrednih gospodarstava što najbolje govori o vašoj snazi.”

Smatra da je iznimno važno prepoznati i honorirati ulogu žena u ruralnom prostoru. Kao i prošle godine, nekoliko ovogodišnjih sudionica izbora posjetit će Europski parlament.

“Pet prvoplasiranih na ovome izboru bit će moje gošće u Bruxellesu i bit će to prigoda za konkretne razgovore i razmjenu mišljenja o unaprjeđenju položaja žena u ruralnom prostoru u cijeloj Europi. Žene trebaju pokazati svoju snagu, obrazovane su, stručne su, imaju što reći u prostoru gospodarstva, politike i društva općenito”, poručila je Glavak.

Izbor Najuzornije hrvatske seoske žene 2022. u Čakovcu / Foto: Međimurska županija

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, pohvalila je Zagrebačku županiju kao vodeću po broju žena nositeljica OPG-a, s udjelom od 33-34 posto sličnu Koprivničko-križevačkoj županiji.

“Budućnost hrvatskoga sela, specifični cilj zajedničke poljoprivredne politike, govori o vitalnosti, a nje nema bez žena, bez mladih, generacijske obnove, bez malih gospodarstava koja su najkreativnija i nositelji svega novoga – ovaj izbor me naučio što je to raznolikost. Ovime odajemo priznanje našoj kulturi, tradiciji i baštini”, zaključila je ministrica Vučković.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.