Iranka koja je odrezala kosu ispred iranske ambasade: Žena, život i sloboda. Pustite naša tijela, pustite našu kosu

2022-09-30T20:16:29+02:0030. rujna 2022.|Civilno društvo|

Piše: Ivana Perković Rosan

Smrt 22-godišnje Mahse Amini, koja je preminula nakon što ju je uhitila iranska vjerska policija, pokrenula je najveće prosvjede u Iranu u posljednje tri godine. A svoj glas protiv kršenja prava žena u Iranu dignule su i hrvatske aktivistkinje na prosvjedu ispred Veleposlanstva Islamske Republike Iran u Zagrebu. S natpisima Ne mogu nas sve pobiti, Solidarno sa žrtvama, Solidarno protiv političke represije i Sindikat žena protiv kretena prosvjednice su iskazale svoju podršku ženama Irana. Među aktivisticama bila je i Iranka Samane Fatemeh Riehani koja je s djecom u Hrvatsku pobjegla od represije i nasilnog muža. Ona je podršku svojim sunarodnjakinjama danas iskazala režući pramenove svoje kose – iste one koju joj je u pramenovima čupao bivši muž.

‘Žena, život i sloboda. Pustite naša tijela, pustite našu kosu. Iranske žene žele biti slobodne u donošenju vlastitih odluka’, kratko nam je kazala Samane vidno dijeleći patnju Iranki koje riskiraju svoj život prosvjedujući u njihovoj domovini. Naime, baš je rezanje kose i paljenje hidžaba gesta kojom tijekom aktualnih prosvjeda u Iranu žene iskazuju pobunu protiv režima.

Samane Fatemeh Riehani – prosvjed ispred Veleposlanstva Islamske Republike Iran u Zagrebu / Foto: Centar za ženske studije Zagreb

Dorotea Šušak, izvršna direktorica Centra za ženske studije najavila je kako je ovo samo prva od akcija koje planiraju u borbi za poboljšanje ženskih prava.

‘Danas u podne, kao aktivstkinje i predstavnice organizacija civilnog društva okupljene u inicijativi ‘Milijarda ustaje’, održale smo prosvjednu akciju ispred Veleposlanstva Islamske Republike Iran s ciljem izražavnja solidarnosti sa ženama u Iranu koje sustavno trpe ugrozu vlastitih života. Povodom smrti Mahse Amini koju joj je vjerska policija ubila zbog ‘nedoličnog nošenja hidžaba’, žene diljem Irana režu kosu i skidaju hidžabe te riskiraju vlastitu slobodu, sigurnost i živote. Želimo poručiti da žene u suvremenom svijetu nisu slobodne ni sigurne. U RH je u prvih osam mjeseci tekuće godine počinjeno čak 11 femicida. Žene neadekvatno štiti neučinkoviti sustav, a u slučaju Irana, nepravda je nesumjerljiva. No, naša empatija izrasta na realnim uporištima. Ne možemo biti slobodne dok je bilo koja od nas ugrožena’, kazala nam je Šušak.

Kosa kao simbol podrške iranskim ženama i gesta otpora njihovim ugnjetavačima – prosvjed ispred iranskog veleposlanstva / Foto: Centar za ženske studije Zagreb

Mahsa Amini bila je Kurdkinja koja je podlegla ozljedama tri dana nakon uhićenja od strane represivnog državnog aparata, a sve zbog toga što joj je virio pramen kose ispod hidžaba. Ovaj slučaj dignuo je Iran na noge. Njen rođak Erfan Mortezaei rekao je za Sky News kako je 22-godišnjakinja bila mučena prije smrti te je ustvrdio kako je ona postala glas bijesa iranskog naroda.

Prosvjedi su počeli nakon Mahsinog sprovoda, a koliko su brutalni govori podatak da je dosad tijekom njih poginulo najmanje 76 ljudi, javlja BBC. Među njima je i 20-godišnja Hadis Najafi koja je ubijena dok je protestirala protiv režima i brutalnosti vjerske policije. Njena smrt dodatno je potpalila bijes među prosvjednicama koje se ne mire s kršenjem njihovih osnovnih ljudskih prava. Stotine ljudi je uhićeno, od toga 20 novinara.

‘Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre zlostavljaju i zatvaraju diljem svijeta. Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre ubijaju diljem svijeta’, egida je kojom su hrvatske aktivistkinje, među kojima i Rada Borić, koordinatorica inicijative ‘Milijada ustaje’ u Hrvatskoj, pozivale na Facebooku na prosvjed ispred iranskog veleposlanstva u Zagrebu.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.