INTERVJU Lada Rojc: Ispunjavao me ponos što predstavljam Hrvatsku na Svjetskom nogometnom prvenstvu za žene

2019-11-08T09:49:51+01:0013. srpnja 2019.|Sport|

Razgovarala: Antonija Dujmović

Iako hrvatska reprezentacija nije zaigrala na Svjetskom nogometnom prvenstvu za žene u Francuskoj naša je zemlja imala svoje predstavnice – Fifinu instruktoricu suđenja Ladu Rojc i međunarodnu pomoćnu sutkinju Sanju Rođak Karšić.

Nakon povratka s Prvenstva Lada Rojc, jedna od ukupno 55 Fifinih sudaca, podijelila je s nama svoje dojmove s ovog svjetskog natjecanja te razmišljanja o aktualnostima u ženskom nogometu, primjeni VAR tehnologije (video asistencije) i smjeru kojim bi Hrvatska trebala ići u cilju poboljšanja stanja u ženskom nogometu.

Kakvi su Vaši ukupni dojmovi koje ste ponijeli s ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva za žene?

Još uvijek sam pod dojmom tog velikog natjecanja, bilo je predivno sudjelovati u tome, stjecati razna iskustva, biti dio te nogometne atmosfere, ispunjenog stadiona. Osobno sam profitirala na više načina, kao instruktor sigurno, ali i kao turist u Parizu (smijeh).

Koje ste promjene uočili u odnosu na ranija natjecanja? O čemu se najviše govorilo?

U ženskom nogometu se na svakom većem natjecanju uočavaju promjene na bolje. To je rezultat i same politike krovne organizacije koja želi smanjiti razliku u tretmanu muškog i ženskog nogometa. Ulažu se velika sredstva u edukaciju, infrastrukturu općenito, na taj način i ženski nogomet ima veću priliku za svoj razvoj.

Upravo se najviše govorilo o tome da ženski nogomet zaslužuje više. Predsjednik FIFE Gianni Infantino na završnoj je press konferenciji najavio veća ulaganja, udvostručenje fonda nagrada na Svjetskom prvenstvu za žene (na SP u Rusiji za muškarce on je iznosio 400 mil dolara, u Francuskoj za žene 30 milijuna dolara). Proširenje broja sudionica na Svjetskom prvenstvu s 24 na 32 države, uvođenje Svjetske lige koja bi se organizirala po konfederacijama itd.

Ovo je prvi put da je na Svjetskom nogometnom prvenstvu za žene korištena VAR tehnologija. Kakva su ukupna iskustva?

Ukupna iskustva su vrlo pozitivna. Svi smo se nekako navikli sad na VAR i on je bio aktivan dio suđenja kroz prvenstvo. Postoje situacije koje su jednostavno teško uočljive na terenu za bilo kojeg člana sudačkog tima, a koje su ključne i u kojima se onda VAR uključuje. Tako je i u finalu prvi pogodak za SAD-e postignut iz kaznenog udarca koji je donesen nakon intervencije VAR-a.

Naravno sustav nije savršen i imali smo situacija koje su mogle biti bolje, ali moramo biti svjesni da je to još uvijek početna faza uvođenja VAR-a te da će se sustav odnosno protokol VAR vjerojatno i mijenjati u budućnosti.

Vi i sutkinja Sanja Rođak Karšić predstavljale ste Hrvatsku na ovom prvenstvu. Kakav je osjećaj predstavljati „malu“ zemlju na tako velikom natjecanju?

Mene je uvijek i kao sutkinju i sada kao instruktoricu ispunjavao ponos sto prezentiram našu samo površinom malu državu na ovakvim događanjima. Na ovom svjetskom prvenstvu sutkinje su dolazile iz ukupno 42 različite države i to je nekih 20 posto svjetskih država. Mislim da je velika stvar za Hrvatsku da je dio toga i preko Sanjine i moje uloge.

Profesorica ste zemljopisa i povijesti, kakve su reakcije Vaših učenika i učenica?

Uvijek su reakcije bile pozitivne, učenici su naravno puni pitanja, sve ih interesira, drago im je zbog mene iako sam ove godine po prvi put morala propustiti i maturalac svog razreda što mi nije bilo lako i hvala im još jednom na razumijevanju.

Svjetsko nogometno prvenstvo za žene u Francuskoj obaralo je rekorde gledanosti, pratili su ga milijuni ljudi diljem svijeta, a čak je zasjenilo i Copa Americu koja se igrala paralelno u Brazilu. Što je po Vašem mišljenju razlog povećanom interesu za ženskim nogometom?

Nogomet je sigurno najpopularniji sport na svijetu, ali ženski nogomet nije još na razini na kojoj bi trebao biti. Postoje države u kojima je ženska nacionalna reprezentacija popularnija od muške reprezentacije npr. SAD, Kanada, Norveška. Velik je broj onih država čiji savezi vode prilično dobru brigu za svoje ženske reprezentacije i vjerujem da je taj rad rezultirao i kvalitetom ženskog nogometa. Bolja kvaliteta postiže i veću gledanost, javlja se sve više sponzora i dolazi do veće promidžbe. Moj kolega profesor tjelesne kulture govori mi da je uživao gledati utakmice koje su se prenašale na HRT-u i da je oduševljen kvalitetom igre.

Lada Rojc

Izvor: privatni album

Amerikanke su nositeljice već četiri naslova. U čemu se krije njihova uspješnost?

Poznajemo svi kako funkcionira američki školski sustav i kakav je njihov odnos prema sportu, na koji način se djeca uključuju u sport, kasnije stječu stipendije itd. Svakako njihov uspjeh se temelji na kontinuiranom radu, selekcijama, sredstvima koji se ulažu u nogomet i njegovu promociju.

Jedan proizvođač sportske opreme pohvalio se da je dres američke ženske nogometne reprezentacije bio najprodavaniji u njihovoj online prodaji u jednoj sezoni. To je najviše izazvano zbog popularnosti američkih nogometašica, ali možda i zbog činjenice da se krenulo u redizajn dresova za žene. Kakvo je stanje na domaćem terenu po tom pitanju?

Stanje na domaćem tržištu ne postoji (smijeh). U Parizu se u sportskim dućanima prodavali dresovi nekih reprezentacija, kod nas ne možete kupiti nigdje takav dres. Redizajn ženskih dresova je puno pomogao, glavni svjetski proizvođači su se dobro pripremili za prvenstvo, gotovo sve selekcije su imale lijepe dresove i konačno da su dresovi prilagođeni ženama.

Pored dresova puno je važnija konkretna podrška našim nogometašicama, nogometnim trenericama i sutkinjama. U kojem smjeru bi trebale ići promjene pa da se podigne stanje u ženskom nogometu kod nas?

Kod nas ima puno prostora za dizanje kvalitete. Smatram da naša Prva liga za žene ne bi trebala imati više od 8 klubova. Naravno treba imati i jaku drugu ligu. Hrvatski nogometni savez mora više ulagati u klubove, mora ih osloboditi npr. plaćanja troškova sutkinja i sudaca koji sude utakmice. Sami klubovi moraju odraditi svoj dio kroz stručno vodstvo i trenere, bolje komunicirati međusobno.

Možda je rješenje i u tome da klubovi Prve muške nogometne lige moraju imati i svoj ženski klub. Nedavno je u Španjolskoj Real Madrid kupio ženski klub iz druge lige i od jeseni ima i svoj ženski klub kao što ga već imaju Barcelona, Atletico Madrid.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.