Indeks ženskih mogućnosti za 2021.

2021-06-18T18:57:21+02:0013. svibnja 2021.|Posao|

Piše: Nikolina Blažanović

Vrijeme pandemije se dosta negativno odrazilo na žene. Više je žena izgubilo posao, naspram muškaraca, uz to se žene većinski brinu za dom, djecu i druge ovisne članice/ove obitelji, a čak 70 posto zdravstvenih djelatnika u svijetu čine žene. No, uz sve izazove, mogli smo vidjeti primjere iznimnog ženskog političkog vodstva u pojedinim država.

N26, tvrtka koja radi na stvaranju mobilne banke, zbog toga je odlučila kreirati indeks ženskih mogućnosti. Cilj indeksa je analizirati spolnu ravnopravnost u 100 država pri čemu se gleda napredak žena u vlasti, tvrtkama, STEM području i poduzetništvu. Uz to se gleda i pristup obrazovanju te roditeljski dopust.

Za početak su uzeli 100 država iz cijeloga svijeta u kojima su mogli usporediti podatke. Prvo su analizirali koliko je godina država na čelu imala predsjednicu od 1970. i broj žena u vladama i parlamentima. Zatim su gledali broj menadžerica i poduzetnica. Potom su se okrenuli postotku žena koje nakon školovanja rade u STEM područjima, a na koncu su gledali prosječnu plaću i razliku u plaći između spolova. Važan indikator bili su im i pristup obrazovanju, zakonodavstvo koje ne sputava žene i jamči im ravnopravnost, stav države prema obitelji te odnosu obitelji i posla uz materinjski dopust. Sve ovo tvori indeks ženskih mogućnosti.

Na vrhu su Norveška, Finska i Island. Na samom dnu su Jordan, Egipat i Pakistan s oko 50 bodova. Hrvatska se nalazi na 25 mjestu, Srbija je 18, a Slovenija 17.

Hrvatska je imala dvije žene na državničkim pozicijama. Za ministrice je dobila 89,97 bodova, za menadžerice 86,9, a za poduzetnice 95,71 bod od 100. Za žene u STEM području smo dobili 94,2 boda, plaće 91,6 bod, a za pristup obrazovanju 87,4 boda. Zakonodavstvo je zaradilo 89,6 bodova, a materinjski dopust traje 392 dana. Ukupno je Hrvatska prikupila 85,87 bodova od 100.

„Želimo razumjeti što sputava žena u ostvarivanju financijske sigurnosti, razumjeti pokretače financijske neovisnosti i vidjeti kako možemo doprinijeti promjeni“, pojasnila je krajnji cilj indeksa ženskih mogućnosti Adrienne Gormley, operativna direktorica N26.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.