HUP i Veleposlanstvo Kanade organizirali raspravu na temu skorog uvođenja ženske kvote na direktorskim pozicijama

2024-02-18T20:23:56+01:0018. veljače 2024.|Gospodarstvo, Posao|

Hrvatska je u 2024. godini obvezna prenijeti europsku Direktivu o poboljšanju rodne ravnoteže u upravama i nadzornim odborima kompanija na burzi u svoje nacionalno zakonodavstvo. Konkretno, treba osigurati da do 30. lipnja 2026. godine najmanje 40% radnih mjesta neizvršnih direktora ili 33% svih direktorskih mjesta bude popunjeno podzastupljenim spolom. Tim povodom Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Veleposlanstvo Kanade organizirali su 16. veljače konferenciju “Rodna ravnopravnost na upravljačkim pozicijama kao faktor uspjeha” kako bi naglasili važnost oblikovanja rodno osviještenih politika koje će poslužiti kao temelj daljnjeg ekonomskog rasta društva.

Podaci o korporativnom upravljanju u Hrvatskoj pokazuju da udio žena u nadzornim odborima iznosi 23%, dok je prosječan broj žena u upravama tek 16%. Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica istaknuo kako je došlo do blagog rasta spomenute statistike u posljednjih nekoliko godina, no da i dalje moramo napraviti više kako bi rodna ravnopravnost postala standard, a ne pravilo.

“Poznato je da zemlje s najboljim politikama rodne ravnopravnosti ostvaruju značajne prednosti te da rodna ravnopravnost u ekonomskom smislu dovodi do snažnijeg rasta BDP-a i boljeg društvenog balansa. U okviru novog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima vodit ćemo računa da uvođenjem novih pravila ne stvaramo dodatna administrativna opterećenja, već da osiguramo implementaciju svih instrumenata koji će osigurati rodnu ravnopravnost”, istaknuo je ministar Malenica.

Prema izvješću kompanije McKinsey iz 2021. godine, Republika Hrvatska može povećati svoj BDP za 4 milijarde eura godišnje do 2030. kroz tri faktora: veću participaciju žena na tržištu rada; više žena u najproduktivnijim sektorima; te manje neplaćenog rada, odnosno rada koji ženu čeka kada dođe doma.

U izradi nacionalne regulative sudjeluje i HUP koja namjerava proaktivno doprinijeti oblikovanju rodno osviještenih politika, ali i ponovno aktivirati Bazu žena kao snažan instrument kojim žele istaknuti značajan broj kvalificiranih žena spremnih preuzeti odgovorne upravljačke uloge.

„Drago mi je da je EU nakon 12 godina lobiranja konačno usvojila Direktivu, sama činjenica da se tako dugo pregovaralo govori nam da se dugo razmišljalo postoji li druga opcija za postizanje ravnopravnosti, ali očito se na kraju moralo posegnuti za zakonskim kvotama. HUP će se aktivno uključiti u transponaciju i borit ćemo se da Direktiva ne bude samo obvezna za kompanije izlistane na burzi, već i državne tvrtke jer je poslodavac taj koji svojim primjerom treba pokazati kako se promovira rodna ravnopravnost“, napomenula je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Jessica Blitt, je na konferenciji ispričala iskustvo Kanade u promicanju rodne ravnopravnosti te je ujedno predstavila priručnik za tvrtke sa savjetima za postizanje veće zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama koji je pripremila Kanadska alijansa.

„Politička volja na svim razinama je ključna za postizanje rodne ravnopravnosti u nacionalnom gospodarstvu. Priručnik za tvrtke nudi praktične alate za kompanije i njihova vodstva za stvaranje rodno ravnopravne organizacije, ali moramo naglasiti da je to dugotrajni proces. Kanada, iako lider u promicanju rodne ravnopravnosti, i dalje mora puno raditi na tom polju jer je i kod nas manje vjerojatno da će žene napredovati i biti zastupljene na upravljačkim pozicijama, što nikako nije zbog manjka ambicije“, navela je Blitt.

Na konferenciji je govorila i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec koja je istaknula kako Zagrebački holding, kao kompanija izlistana na burzi na koju se direktno odnosi Direktiva, već značajnim dijelom postiže te ciljeve.

„I u Upravi i u Nadzornom odboru Zagrebačkog holdinga imamo žene, te su žene ukupno zastupljene na 38% upravljačkih pozicija u toj kompaniji. Isto tako, u Holdingu na upravljačkim pozicijama nema razlika u plaći između muškaraca i žena“, dodala je zamjenica Dolenec.

Joe Bašić, Irena Weber, Berry Vrbanović, Anita Letica i Nataša Novaković / Foto: HUP

Nakon uvodnih govora održana je i panel rasprava o ulozi žena u razvoju gospodarskog i političkog života. Na njoj su sudjelovali Joe Bašić, osnivač i direktor marketinške i promocijske agencije MPG, Anita Letica, predsjednica uprave Philip Morris Zagreb, Berry Vrbanović, gradonačelnik grada Kitchenera u Kanadi, te Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Vrbanović je istaknuo kako je u promicanju rodne ravnopravnosti ključan stav politike jer ona mora prvo primijeniti zdrava načela u svojim redovima te na taj način biti primjer privatnom sektoru.

Bašić se nadovezao kazavši kako se u njegovoj kompaniji nikada nije radila razlika po rodu. Ujedno, smatra da su ovakva događanja i rasprave ključne kako bi se promovirala rodna ravnopravnost u privatnom sektoru jer sva istraživanja potvrđuju činjenicu da uprave s rodno balansiranim vodstvom ostvaraju bolje financijske rezultate od kompanija gdje je u vrhu zastupljen samo jedna spol.

Letica je za kraj poručila kako poticanje rodne ravnopravnosti mora biti ukorijenjeno u svaki aspekt djelovanja organizacije te naglašava kako je Philip Morris od 2018. nositelj certifikata Jednakost plaća koji potvrđuje da su muškarci i žene za iste poslove plaćeni jednako.

“Mi u Philip Morrisu značajnu pažnju posvećujemo upravo poticanju raznolikog i uključivog radnog okruženja gdje svi imaju jednake prilike i učenje i profesionalni razvoj. Svjesni smo da naš uspjeh kao kompanije ovisi o talentiranoj i raznolikoj radnoj snazi, osobito danas kada prolazimo kroz značajnu promjenu. Posebno sam ponosna što u Hrvatskoj već dugi niz godina imamo podjednak broj žena i muškaraca na svim, pa tako i upravljačkim, razinama organizacije”, navela je Letica.

Izvor: Hrvatska udruga poslodavaca

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.