Hrvatsko društvo dramskih umjetnika uputilo podršku ukrajinskim umjetnicima i ukrajinskom narodu

2022-03-12T13:34:15+01:0012. ožujka 2022.|Kultura|

Piše: Antonija Dujmović

“Hrvatsko društvo dramskih umjetnika izražava podršku, solidarnost i duboko suosjećanje s ukrajinskim umjetnicima, kulturnim djelatnicima i cijelim ukrajinskim narodom koji se hrabro odupiru agresiji koja ih je pogodila. Hrvatska je posebno osjetljiva jer još uvijek pamtimo ratne sirene, raketiranje Hrvatskog narodnog kazališta, razaranja gradova i izgubljene ljudske živote u Domovinskom ratu.

Danas kada se ruše sve stečevine demokratskog društva i mostovi tolerancije, međusobnog uvažavanja i dijaloga svijeta u kojem živimo i prema kojemu težimo, u ime hrvatskih dramskih umjetnika čvrsto stojimo uz vas, osuđujemo agresiju i vjerujemo u obranu vaše slobode. Slava Ukrajini!”, stoji u pismu podrške kojega je HDDU 4. ožujka uputio ukrajinskim kolegama.

Autorica ovih riječi, dramska umjetnica Ana-Marija Vrdoljak, ističe da je reagirala kao osoba koju rat duboko pogađa:

“Glumica sam, a u okvirima u kojima djelujem u Upravnom odboru Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Izvršnom odboru Međunarodne federacije glumaca (FIA) pokazalo se važnim da regiramo i izrazimo podršku i solidarnost s dramskim umjetnicima u Ukrajini i cijelim ukrajinskim narodom. Upravni odbor i predsjednik HDDU-a Ivica Pucar snažno su poduprli pismo podrške kao zajedničku reakciju na agresiju u Ukrajini. Poruka podrške objavljena je na mrežnim stranicama Hrvatskog društva dramskih umjetnika i poslana direktno kolegama u Ukrajini na kontakt koji smo dobili od Međunarodne federacije glumaca(FIA).”

S početkom Putinove agresije na Ukrajinu šira je svjetska javnost saznala kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zapravo glumac. Ova informacija izazvala je reakcije nevjerice, poglavito u kontekstu usporedbi s njegovim glavnim protivnikom, moćnim vladarom Rusije, Vladimirom Putinom. Nakon prvotne sumnje u njegove državničke sposobnosti u okolnostima rata, Zelenski je ubrzo osvojio simpatije zapadne javnosti. Trenutno se brojne televizijske kuće diljem Europe bore za otkup prava za prikazivanje serije “Sluga naroda” u kojoj Zelenski igra ulogu predsjednika.

„Zanimljivo je da je nakon napada na Ukrajinu u medijima osvanula informacija da je predsjednik Zelenski ranije bio glumac. Nije me to iznenadilo jer sam u njegovom javnom obraćanju zapazila sjajno artikulirane poruke koje su kratke, jasne i motivirajuće. Vjerujem da mu iskustvo u glumačkom poslu uvelike pomaže. Naš kolega pokazao je hrabrost u suprotstavljanju ruskoj agresiji. Najbolnija je činjenica da su najviše pogođeni tzv. obični ljudi koji jedino žele život u miru dostojan svakog čovjeka. Snaga riječi i način na koji se plasira u teškim trenucima je važna i nadamo se da će je čuti oni kojima je upućena. Veliku ulogu u ovom ratu igraju mediji jer se paralelno događa rat informacijama”, kaže Ana-Marija Vrdoljak za naš portal.

Ana-Marija Vrdoljak, članica ansambla GK “Žar Ptica”, UO HDDU-a i Izvršnog odbora FIA-e / Foto: Raul Brzić

Ovih dana hrvatski umjetnici nastoje na različite načine izraziti podršku ukrajinskom narodu i kolegama koji trpe teror Putinove agresije na svoju domovinu. Tako je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu organiziralo “Večer ukrajinske poezije” dok je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika odlučilo umjetnicima iz Ukrajine ustupiti atelje u Leipzigu kojega je naša krovna likovna udruga dobila na korištenje za provođenje rezidencijalnog programa. Jednako kako sada snažno osuđuju Putinovu agresiju, tako su se za vrijeme rata u Hrvatskoj mnogi naši umjetnici stavili na raspolaganje domovini.

„Hrvatska je prošla Domovinski rat i rane su još svježe. Zato smo posebno senzibilizirani i uvlači se jeza i strah od eskalacije sukoba koji ruši sve demokratske okvire. U ratu u Hrvatskoj umjetničke strukovne udruge utemeljile su Zbor hrvatskih umjetnika 20. listopada 1991. godine zbog želje umjetnika da sudjeluju u obrani od velikosrpske agresije. Tako je osnovana Satnija hrvatskih umjetnika, a Zbor hrvatskih umjetnika postao je sastavni dio Zbora narodne garde. Ratni zapovjednik postrojbe bio je je književnik Josip Palada, a vodio ju je brigadir Vinko Šebrek. Tako su se na prvoj crti bojišnice našli brojni umjetnici, od književnika, likovnih umjetnika, karikaturista, novinara, glumaca, glazbenika, do filmskih djelatnika koji su snimali i bilježili ratna događanja, igrali predstave i dizali moral hrvatskoj vojsci”, podsjeća Vrdoljak.

Satnija hrvatskih umjetnika / Foto: HDDU

“Pod nazivom Croatian Art Forces jedina je takva satnija u povijesti ratovanja. Dio satnije bili su hrvatske glumice i glumci Perica Martinović, Mladen Crnobrnja Gumbek, Tomislav Štriga, Tomislav Stojković, Miljenka Androić, Željko Koeningsknecht, Jasna Bilušić, Žarko Potočnjak, Pero Juričić, pisci Hrvoje Hitrec, Dubravko Jelačić Bužimski, likovni umjetnici Dalibor Jelavić, Hrvoje Šercar i mnogi drugi. Glumci su izvodili predstavu Ad hoc Cabaret po tekstu Tahira Mujčića, a slikari Vatroslav Kuljiš i Zoltan Novak izradili su scenografiju i nosili kulise za izvođenje predstave.

Bivša predsjednica, a sada potpredsjednica HDDU-a Perica Martinović komentirala je: „Dođe moment kada svaki posao i sve drugo postaje besmisleno, osim braniti i boriti se za svoju domovinu”. U tom smislu osjećamo duboko suosjećanje za dramske umjetnike i narod u Ukrajini”, poručuje na kraju članica UO HDDU-a i Izvršnog odbora Međunarodne federacije glumaca, Ana-Marija Vrdoljak.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.