Hrvatski parataekwondoaši briljirali na SP-u u Meksiku, a treniraju u prostoru bez vode i struje

2023-09-27T19:45:56+02:0027. rujna 2023.|Sport|

Piše: Ivana Perković Rosan

Hrvatska parataekwondo reprezentacija briljirala je na Svjetskom prvenstvu u meksičkom Veracruzu gdje je u tehničkim disciplinama osvojila čak 14 medalja, od toga deset zlata, tri srebra i broncu. Povijesni je to uspjeh o kojem su na tiskovnoj konferenciji nakon povratka iz Meksika govorili članovi Hrvatskog parataekwondo saveza Martina Peranović, Kristijan Škravan, Marijo Rendulić i Matija Soro.

Okupljenima se prvo obratio trener Kristijan Škravan koji je istaknuo kako Hrvatski parataekwondo savez postoji od 2016. i ima preko sto registriranih sportaša. Posebno je naglasio kako je HPS jedan od najmlađih saveza, a ujedno jedan od najvećih osvajača medalja.

Izbornik Marijo Rendulić se osvrnuo na nezavidnu situaciju u kojoj su bili prije Svjetskog prvenstva u Meksiku.

‘Teško je bilo organizirati sve zbog nedostatka financijskih sredstava kao i zbog kratkoće vremena, imali smo samo tri mjeseca za sve pripreme. Sam odlazak je bio podvig, a onda su došle i sve medalje koje su osvojili’, nije krio ponos Rendulić koji je naglasio i kako je osim sjajnog nastupa, ponašanje i odnos parasportaša bio za svaku pohvalu.

Glavni trener reprezentacije Matija Soro je čestitao svim sportašima posebno izdvojivši uspjeh Stipe Barića koji je u najtežoj kategoriji osvojio prvo mjesto. Istaknuo je, između ostalog, i sjajan nastup Daniele Topić koja je imala najveću ocjenu u tehničkim disciplinama na cijelom natjecanju.

‘Došli su, vidjeli su i pobijedili’, zaključio je Soro.

Svjetsko prvenstvo u Meksiku 2023. / Foto: Hrvatski parataekwondo savez

Izbornica za poomsae Martina Peranović je nadodala i kako je na cijelom natjecanju sudjelovalo 19 parasportaša iz Hrvatske koji su postigli uspjeh kakav parataekwondo još nije vidio. I to zahvaljujući pomoći donatora.

‘Imali smo velike financijske poteškoće, klubovi su za svoje natjecatelje tražili donatore i na taj način smo uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju. Hvala svim klubovima i donatorima. Što se tiče rezultata, u ukupnom broju medalja osvojili smo prvo mjesto kao reprezentacija, prvo mjesto u muškom timu i drugo mjesto u ženskom timu. Uzeli smo tri od moguća četiri trofeja’, rekla je Peranović koja se osvrnula i na to što parasportaši već tri godine treniraju u prostoru bez vode i struje. Kako je objasnila, na rješenje ovog velikog problema se još uvijek čeka.

‘Iz tih spartanskih uvjeta donijeli smo 14 medalja’, ustvrdila je dodavši i kako 24. 11. slijedi novo natjecanje, Europsko prvenstvo u Innsbrucku i nova bitka za prikupljanje financija kako bi ovi iznimni sportaši imali prilike pokazati što znaju.

REZULTATI
U ženskoj konkurenciji Daniela Topić (P22) je ocjenom višom od 9.5 u finalnom meču osvojila zlato, dok je Biserka Sambol bila treća u klasi P21. Zlatnu medalju Hrvatskoj donijele su i Karla Lukač P21, Senada Halilčević P31, Tihana Preksavec P22, Ivona Budišćak P31 kao i Mateo Škara P21, Domagoj Vujčić P31 i to nakon što su nakon strogih klasifikacija nastupili bez konkurencije u svojim klasama.

Najmlađi natjecatelj ovog Svjetskog prvenstva, 16-godišnji Stipe Barić osvojio je zlato u klasi P22 nakon četiri pobjede. U klasi P33, Leon Božo Škravan se također okitio zlatnom medaljom, dok je Filip Cimaš postao svjetski doprvak. Roko Boduljak (P22) također je osvojio zlato, Bruno Živković (P23) je bio drugi, baš kao i Mario Komoročec (P21)

Senada Halilčević okitila se krunom najupornije natjecateljice u poomsae disciplinama, Viktor Frane Gligo u klasi P21, te Kristijan Burušić u klasi P22 su se plasirali na 9. mjesto. (Hrvatski parataekwondo savez)

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.