Hrvatske sportske uzdanice osvojile tri zlata i dva srebra na 17. Europskom olimpijskom festivalu mladih

2023-07-30T20:35:58+02:0030. srpnja 2023.|Sport|

Najveće sportsko natjecanje mladih sportašica i sportaša (od 14 do 18 godina) Starog kontinenta, Europski olimpijski festival mladih (EYOF), održano je od 23. do 29. srpnja u Mariboru. Na njemu je nastupilo više od 3600 predstavnika 48 država koji su se natjecali u 11 sportova i sportskih grana. Među sudionicima nastupilo je i 74 hrvatskih sportaša i sportašica iz osam sportova (atletika, biciklizam, gimnastika, judo, odbojka, plivanje, rukomet i tenis).

Hrvatske uzdanice osvojile su pet medalja (tri zlatne i dvije srebrne) za vrlo respektabilno 15. mjesto na ljestvici država koje su osvajale odličja. Tri kolajne stigle su iz atletike – dvije zlatne koje su osvojile Vita Barbić (koplje) i Mia Wild (100 m prepone – naslovna fotografija) te srebrna Janka Kišaka (110 m prepone). Po jednu zlatnu i srebrnu medalju osvojili su džudaši – Jana Cvjetko u ženskoj kategoriji do 66 kg okitila se najsjajnijim, dok je Luka Katić u muškoj inačici iste težinske kategorije zbog ozljede koljena predao finalni dvoboj te ostao srebrni.

Stjegonoše na otvaranju EYOF-a bili su Jana Cvjetko (zlato u džudu) i Janko Kišak (srebro u atletici) / Foto: HOO, Slobodan Kadić

Predsjednik Europskog olimpijskog odbora (EOO) Spyros Capralos zahvalio je sportašima, organizatorima i volonterima (bilo ih je oko 800) na uloženom trudu za uspjeh mariborskog EYOF-a. Predajući EOO-ovu zastavu gradonačelnici Skoplja (Sjeverna Makedonija) Daneli Arsovskoj, nakon službenog zatvaranja EYOF-a u Mariboru, Capralos je dometnuo:
– Jedva čekam da se za dvije godine vidimo u Skoplju na novom mirnom natjecanju koje će okupiti mlade sportaše i sportašice našeg kontinenta.

Vita Barbić, osvajačica zlatne medalje u bacanju koplja / Foto: HOO, Slobodan Kadić

Sjeverna Makedonija postat će 25. europska država koja će ugostiti EYOF, odnosno 16. koja će ugostiti njegovo ljetno izdanje. Podsjetimo, Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora je na 50. sjednici u travnju ove godine podržalo kandidaturu grada Osijeka za domaćinstvo ljetnog EYOF-a 2025. godine, ali ta kandidaturu nije dobila potporu na svim potrebnim razinama.

Stjegonoše na zatvaranju EYOF 2023. Luka Katić (srebro u džudu) i Mia Wild (zlato u atletici) / Foto: HOO, Slobodan Kadić

Otkad je prvi put održan u Bruxellesu (Belgija) 1991. godine, EYOF nudi sportašima od 14 do 18 godina priliku za sudjelovanje u međunarodnom višesportskom događaju, s kojeg su dosad 54 osvajača/osvajačice zlatne medalje postali olimpijski pobjednici u svojim disciplinama.

Izvor: HOO pripoćenja

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.