Hrvatske paraatletičarke i paraatletičari s EP-a u Poljskoj se vraćaju s deset medalja

2021-06-07T22:19:20+02:007. lipnja 2021.|Sport|

Pripremila: Antonija Dujmović

Hrvatska paraatletska reprezentacija sutra će sletjeti u zagrebačku zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman” okićena s čak deset kolajni. Hrvatski su sportaši i sportašice u poljskom Bydgoszczu na 7. Europskom paraatletskom prvenstvu osvojili 4 zlata, 2 srebra i 4 bronce u konkurenciji 700 paraatletičara iz 43 zemlje, javlja Hrvatski paraolimpijski odbor.

Hrvatske boje branilo je jedanaest paraatletičara i četiri paraatletičarke. Prvenstvo se održalo od 1. do 5. lipnja na stadionu “Zdzislaw Krzyszkowiak” u 86 disciplina trčanja te 20 skakačkih i 58 bacačkih disciplina.

U dalju su nastupili Mikela Ristoski i Zoran Talić. U kugli, u svojim kategorijama nadmetali su se Ana Gradečak, Nataša Sobočan, Jelena Vuković, Matija Sloup, Miljenko Vučić, Erik Fabian Kaurin, Deni Černi, Marijan Presečan. Luka Baković u koplju i kugli, u koplju Pero Sunara i Vladimir Gašpar. U disku Ivan Katanušić i Velimir Šandor.

Prvog dana natjecanja Deni Černi, u kugli, kategorije F33, osvojio je brončano odličje s rezultatom 10,42m, dok je Splićanin Luka Baković, kategorija F46, u koplju s daljinom od 43.82m osvojio broncu.

Naši sportaši i sportašice bili su uspješni i drugog dana natjecanja kada je u kugli zlatnu medalju osvojio Miljenko Vučić, a  srebro Jelena Vuković.

Jelena je u svojoj kategoriji kuglu bacila 7.05m, a zlato joj je pobjeglo za samo jedan centimetar. Naime, europska prvakinja Čehinja Miroslava Obrova bacila je 7.06m dok je treća bila naša Nataša Sobočan s rezultatom 6.94m.

“Zadovoljna sam svojim nastupom. Bacili smo onoliko koliko je trebalo, jer je bilo bitno prebaciti sedam metara. Mislila sam da će ta kugla poletjeti malo dalje od tih 7,05 metara i za jedan centimetar izgubila sam zlatnu medalju, jer je Čehinja bacila 7,06 metara, pa mi je to malo koliko tužno bilo i smiješno, jer je jedan centimetar doista ništa. Kad te netko prebaci za 20 ili 30 centimetra tada znaš da je to netko koji je bolji. Od svih šest hitaca Čehinja je imala jedan hitac preko sedam metara, što je automatski ugrozilo i mene i Natašu. Da ona nije imala taj hitac Nataša i ja bismo imale medalje koje bi otputovale za Hrvatsku” izjavila je Puljanka Jelena Vuković.

Pravu poslasticu na prvenstvu priredila je Ana Gradečak koja je u kugli, s novim europskim rekordom, u kategoriji F41, zlatnu medalju osvojila s daljinom od 8,23m.

“Jako sam zadovoljna sa svojim rezultatom na europskom prvenstvu u Bydgoszczu. Iskreno, zlatnu medalju nisam toliko očekivala, ali eto dogodila se. S rezultatom sam jako zadovoljna. Dobro sam se pripremala za ovo natjecanje, jer su pripreme bile vrlo intenzivne sa svakodnevnim treninzima. Naravno da ću i dalje još intenzivnije trenirati kako bih se što bolje pripremila za Paraolimpijske igre, a od organizatora očekujem pozivnicu za igre”, izjavila je nova europska rekorderka i prvakinja Ana Gradečak.

U skoku u dalj s najboljim svjetskim skokom sezone Zoran Talić, u kategoriji T20, osvojio je zlato. Talić je do zlata došao sa skokom od 7,20 m. U disku kategorije F52 hrvatski paraolimpijac Velimir Šandor, osvojio je brončano odličje.

Mikela Ristoski sudionica je projekta “Glas žena u sportu” kojega zajednički provode Hrvatski olimpijski odbor, Agencija za elektroničke medije, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatski paraolimpijski odbor.

U posljednjim disciplinama natjecanja, zlato je u disku pripalo Ivanu Katanušiću, a bronca u skoku u dalj Mikeli Ristoski. Puljanka je do bronce, u kategoriji T20, došla skokom u dalj od 5,54m.

“Super mi je bilo na natjecanju u jakoj konkurenciji. Vjerujem da ću u Tokiju ostvariti puno bolji rezultat nego ovdje. Dala sam sve od sebe, bilo je teško, a prije mjesec dana imala sam problema s koljenom. Napravila sam svoje što sam trebala”, izjavila je paraolimpijka Mikela Ristoski.

U posljednjoj disciplini natjecanja u poljskom Bydgoszczu na 7. Europskom paraatletskom prvenstvu u koplju, kategorije F41, Zadranin Vladimir Gašpar osvojio je srebro s 36,02m.

Izvor: Hrvatski paraolimpijski savez

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.