Hrvatske informatičarke osvojile zlato, srebro i dvije bronce na Europskoj informatičkoj olimpijadi

2023-07-31T13:41:54+02:0031. srpnja 2023.|Civilno društvo, Posao|

Piše: Ivana Perković Rosan

Dobre vijesti stigle su nam s 3. Europske informatičke olimpijade za djevojke koja je održana od 15. do 21. srpnja u švedskom Lundu. Četiri hrvatske reprezentativke, sve gimnazijalke iz Zagreba, osvojile su medalje u konkurenciji od 189 natjecateljica iz 52 zemlje. Lara Semeš, Maša Dobrić, Lana Škarica i Iva Tadić Hrvatskoj su donijele zlatnu, srebrnu i dvije brončane medalje.

O ovom sjajnom rezultatu razgovarale smo i s nagrađenim gimnazijalkama. Maša Dobrić, iz XV. gimnazije iz Zagreba, nam je rekla kako je ovo natjecanje bilo za nju odlično iskustvo.

‘Osim samog natjecanja u programiranju koje je dobro prošlo, na njemu sam imala priliku upoznati i puno djevojaka iz drugih zemalja koje se bave informatikom i koje zanimaju slične stvari kao i mene, a također su bili organizirani razni izleti i predavanja. Ovaj uspjeh svakako će mi biti poticaj za daljnji rad kako bih sljedećih godina mogla postići još bolje rezultate. U budućnosti se svakako vidim u nekom od STEM zanimanja, iako nisam sigurna u kojem točno. Trenutno me najviše zanimaju matematika i informatika pa bih se vjerojatno htjela baviti nekim poslom u kojem ću moći kombinirati znanja iz oba područja’, rekla je za Žene i medije Dobrić. Učenica prvog razreda iste škole Lana Škarica je istaknula i kako joj je ovaj rezultat veliki poticaj.

‘Sad kad su se dojmovi napokon slegli mogu reći da mi je stvarno bilo predivno i svakako se nadam da ću i sljedeće godine ući u reprezentaciju kako bih to mogla ponoviti. Zadatci su mi se svidjeli i bilo ih je zabavno rješavati. No samo natjecanje je, rekla bih, bilo sporedno svemu ostalom. Meni će više u sjećanju ostati ta kultura i ljudi koje sam upoznala nego sami zadatci. Rezultati koje smo nas četiri ostvarile samo su dodatno uljepšali cijeli događaj. Taj rezultat mi je stvarno velik poticaj za dalje jer sam tek prvi razred i imam još tri godine u kojima mogu ostvariti još bolje rezultate. U budućnosti se svakako vidim u tom području, htjela bih ići u inozemstvo na fakultet i, nadam se, studirati informatiku ili nešto vezano uz nju. Zasad ću se spremati za nadolazeća natjecanja te pokušati balansirati gimnaziju i druženje s prijateljima’, dodala je Škarica.
 
Ivi Tadić, učenici Gimnazije Lucijana Vranjanina iz Zagreba, ovo je drugi put da je sudjelovala na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke.
 
‘Baš kao i prošle godine vratila sam se s divnim sjećanjima, novim prijateljstvima i nadasve puna motivacije. Na samom natjecanju bilo je stvarno zabavno, imala sam priliku upoznati i razgledati Lund, uživati u raznim zanimljivim informatičkim zadacima, a najveći užitak mi je bio upoznati se s mnogim drugim djevojkama iz raznih dijelova svijeta s kojima dijelim tu ljubav prema programiranju. Cijelo iskustvo jako je motivirajuće i baš kao i prošle godine vratila sam se puna energije i samopouzdanja. Ohrabrujuće je vidjeti sve te djevojke, znati da nisi jedina, čuti njihove priče, a najdivnije je što sam iz natjecanja izvukla i neka dugoročna i dragocjena prijateljstva.

Već otkako sam se malo pobliže upoznala s programiranjem nekako sam osjetila da je to nešto čime se želim baviti i dalje. Kroz sve ove godine upravo sva ta natjecanja ne samo da su mi omogućila da se bolje usmjerim i upoznam s onime što me zanima, nego su mi uz to još pružila i divna iskustva i prijateljstva te me uvjerila da se trud i strpljivost na kraju dana uvijek isplate’, izjavila je Tadić.
 
Zanimljivo je da je stručna voditeljica hrvatske reprezentacije bila studentica FER-a Martina Licul koja je prijašnje dvije godine bila natjecateljica, dok je odgovorni voditelj i organizator nastupa bio je Krešimir Malnar. Mlade informatičarke na povratku je u zračnoj luci dočekao državni tajnik Bernard Gršić kako bi im osobno čestitao na ovom iznimnom uspjehu.

Nagrađene informatičarke Lara Semeš, Maša Dobrić, Lana Škarica i Iva Tadić i državni tajnik Bernard Gršić. Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva na nacionalnoj razini koordinira provedbu Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova. / Foto: SDURDD

Inače, ovo međunarodno natjecanje učenica srednjih škola u programiranju pokrenuto je prije tri godine kako bi se kod djevojaka potaknuo interes za računarstvo. Naime, još uvijek se manji broj žena odlučuje na studiranje u sektoru računarstva. U Hrvatskoj se vidi napredak, pa je tako sada 25 posto žena studira FER dok je prije desetak godina taj postotak bio oko 15 posto.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.