Hrvatske gimnastičarke nastupile na kvalifikacijama EP-a u Riminiju – finalu bila najbliža Tina Zelčić

2024-05-03T13:10:00+02:003. svibnja 2024.|Sport|

Pet hrvatskih gimnastičarki nastupilo je u kvalifikacijama Europskog prvenstva koje se održava u talijanskom Riminiju. Najbliže finalu bila je Tina Zelčić koja je na gredi završila dvanaesta. Tijana Korent na preskoku je zauzela 17. mjesto. Sara Šulekić, Christina Zwicker i Mila Prpić bile su daleko od mjesta koja donose nastup u finalu po spravama.

Tina Zelčić već jako dugo uspijeva održati dobru razinu forme. Nakon Svjetskih kupova u Dohi i Osijeku članica ZTD-a Hrvatski sokol i u Riminiju je odradila vježbu na koju može biti ponosna. Dobila je 12.933, za Zelčić to je uvjerljivo najviša ocjena na velikim natjecanjima. Niska početna ocjena 4.9 značajno joj smanjuje izglede za borbu s najboljima. Gledajući samo ocjene za izvedbu u današnjim kvalifikacijama, od 127 djevojaka samo su tri imale manji odbitak – Talijanke Manila Esposito i Asia D’Amato te Belgijka Maellyse Brassart. 21-godišnju Zagrepčanku manje od jedne desetinke dijelilo je od finala. U poretku Zelčić je završila dvanaesta, no zapravo je deseta – od četiri Talijanke koje su bile ispred samo dvije mogu nastupiti u finalu, tako Zelčić ima status druge rezerve.

„Mogu reći da sam stvarno zadovoljna, odradila sam svoju vježbu opet od početka do kraja bez ijedne veće pogreške. Kao što sam i najavljivala ako odradim svoju vježbu, da će ocjena biti otprilike 12.900 ili 13 bodova, što se i dogodilo. Sad nam ostaje poraditi na početnoj ocjeni vježbe, odnosno dići težinu vježbe. Trener Marko Brez i ja smo krenuli učiti novi saskok i kada ga ubacim u svoju izvedbu mislim da ću biti konkurentna za finala ovako velikih natjecanja.“

Hrvatska ženska gimnastička reprezentacija, kvalifikacije EP Rimini 2024. / Foto: Slobodan Kadić

Tijana Korent na preskoku je „lovila“ treće finale u karijeri na europskoj smotri. Čakovčanka je izvela svoje standardne skokove, prvi koji je bio na lošijoj razini koštao ju je boljeg plasmana. Završila je 17. s ocjenom 12.683.

„Nisam skroz nezadovoljna jer je konkurencija bila jaka i puno cura je skakalo preskok. Znam da mogu bolje, znam da je i plasman mogao biti bolji. Takav nam je sport, imamo samo jedan pokušaj i danas je bio takav dan. Sada se okrećem Svjetskim kupovima u Varni i Kopru i nadam se da će tamo biti uspješnije.“

Nakon naporne i duge sezone te borbe za Olimpijske igre u Parizu, Sara Šulekić nije bila na svojoj najboljoj razini. Na dvovisinskim ručama dobila je ocjenu 12.466 i završila na 49.mjestu.

Christina Zwicker nastupila je u višeboju, zauzela je 66. mjesto. Zagrepčanka je zbog ozljede osam mjeseci izbivala s međunarodnih natjecanja. U kvalifikacijama najbolju vježbu odradila je na parteru gdje je „zaradila“ ocjenu 11.833.

Za Milu Prpić je ovo bilo prvo seniorsko Europsko prvenstvo. 15-godišnja Riječanka nastupila je u tri discipline, preskočila je nastup na dvovisinskim ručama. Dobre nastupe Prpić je odradila na gredi gdje je dobila ocjenu 12.666 te na preskoku gdje je dobila dvije desetinke slabiju ocjenu.

Finala po spravama održavaju se u subotu 4. svibnja od 16.25 do 19.45 sati.

U Riminiju se istovremeno održava i Europsko prvenstvo juniorki. U kvalifikacijama sudjeluje pet hrvatskih reprezentativki: u višeboju će nastupiti Ani Pughel (GK Rijeka), Mia Gašparin (GK Dubrava) i Iva Begić (GK Dubrava). Lucija Puljiz (GK Split) dobar rezultat „lovit“ će na preskoku, dvovisinskim ručama i gredi, a Antea Šikić-Kaučič (ZTD Hrvatski sokol) isto će pokušati ostvariti na parteru.

Izvor: Prioćenje / Hrvatski gimnastički savez

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.