Hrabre sestre pružaju podršku ženama koje se odluče na prekid trudnoće

2021-08-17T16:41:23+02:004. kolovoza 2021.|Civilno društvo|

Piše: Nikolina Blažanović

Centar za građansku hrabrost je na Međunarodni dan sigurnog pobačaja, 28. rujna 2020. godine, pokrenuo projekt „Hrabre sestre“. Ovaj projekt pokrenut je po ugledu na Nizozemsku. Cilj projekta je izgraditi mrežu žena (hrabrih sestara) u cijeloj Hrvatskoj koje će podupirati žene koje se odluče na pobačaj. Na početku 2021. mrežu je činilo 40 educiranih hrabrih sestara različitih zanimanja (liječnice, aktivistkinje, učiteljice, pravnice, studentice, medicinske sestre…), a sudjeluju i žene iz različitih zemalja. Hrabre sestre daju bezuvjetnu podršku i zaštitu ženi koja je odlučila da želi prekinuti trudnoću te da ne želi biti odgovarana od svoje odluke ili zastrašivana na bilo koji način. Kako bismo saznale više o mreži hrabrih sestara, razgovarale smo s Nadom Peratović, osnivačicom Centra i pokretačicom projekta.

„Već desetljećima smo svjedokinje neokonzervativnog obezvrjeđivanja ženskih života kroz stigmatizaciju i pokušaje kriminalizacije prava žena na prekid trudnoće i to ne samo u Hrvatskoj. Sagledavajući stanje prava žena na spolno i reproduktivno zdravlje unutar i izvan granica Hrvatske bolje se mogu shvatiti motivacija za pokretanjem „Hrabrih sestara“ i različite razine na kojima ovaj projekt već sad djeluje“, započinje.

Smatra da religijske institucije, njihovi sateliti i desničarsko-konzervativni pokreti ženama pokušavaju nametnuti ideju roditelje, supruge i njegovateljice te oduzeti već stečena prava na reproduktivno zdravlje: „Dovoljno je pogledati popis država koje su, pod krinkom brige za “zdravlje žene” i tepajući kako žena igra “presudnu ulogu” u društvu, na inicijativu Trumpove administracije, potpisale tzv. Ženevsku deklaraciju o konsenzusu – od Poljske, Mađarske, Burkine Faso, Iraka, Nigera, Saudijske Arabije do SAD, sve perjanice u borbi za prava žena. Prema najnovijem izvješću Foruma Europskih Parlamentaraca većinski financijeri europskih antifeminističkih organizacija su ruski oligarsi i kršćanska desnica iz Sjedinjenih Američkih Država. Troznamenkastim milijunskim iznosima se podupiru grupacije koje svojom aktivnošću žele spriječiti dostupnost pobačaja i slobodu odlučivanja u slučaju neželjene trudnoće, osujetiti zaštitu prava LGBTIQ i drugih ugroženih skupina te zaustaviti političku borbu za ravnopravnost žena i muškaraca. Da se lobiranje u prethodnom razdoblju profesionaliziralo i pojačalo pokazuje i primjer huškačkog narativa i nerijetkog govora mržnje koje je prethodilo izglasavanju rezolucije vezane za izvještaj Predraga Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju žena u Europskom parlamentu, krajem lipnja 2021.“

Napominje kako je reproduktivno zdravlje u Hrvatskoj postala tema površnog prepucavanja pri čemu rijetki imaju istinsku želju smanjenja broja pobačaja jer bi u tom slučaju podržavali seksualni odgoj mladih, učenje dječaka i djevojčica o poštivanju vlastitog tijela i potreba, ali i o međusobnom poštivanju i odgovornoj upotrebi kontracepcije.

Hrabre sestre

Tri cilja projekta

Uz pružanje izravne podrške ženama koje se odluče prekinuti trudnoću, žele skinuti i stigmu s riječi pobačaj te ostvariti međunarodnu solidarnost.

„Želimo poručiti ženama – njihovo tijelo, njihovo zdravlje, njihov život, njihov izbor. Žena mora imati pravo i slobodu odlučiti o svome tijelu, budući da zametak nastaje od nje i razvija se u njezinom tijelu, mijenja njezino tijelo i njezin život, utječe na njezinu budućnost“, govori Nada i dodaje: „Treća razina našeg aktivizma je međunarodna solidarnost – koja uistinu ne poznaje granice, samo zajedničku borbu protiv partikularnih moralnih načela i neefikasnosti sekularnih država u odupiranju neokonzervativnom napadu na prava žena. Pozivi za suradnju, ili osnivanje „Hrabrih sestara“ u drugim državama u Europi, sve su brojniji, tako da krećemo ne samo s drugim ciklusom prijava i edukativnih predavanja za žene u Hrvatskoj, nego i za naše sunarodnjakinje koje žive u zemljama njemačkog govornog područja. Naš aktivizam prepoznala je i poznata borkinja za prava žena na pobačaj, nizozemska liječnica Rebecca Gomperts.“

Do sada su hrabre sestre uspješno posavjetovale, podržale i pratile devet žena. U podršku su najčešće uključene dvije hrabre sestre. Jedna zaprima ženin poziv, pruža bitne informacije, a zatim ju spaja s drugom sestrom koja će ju dalje pratiti i biti uz nju na dan samog zahvata.

„Žene ispraćamo kad ulaze u bolnice i dočekujemo ih nakon kirurških ili medikamentoznih pobačaja, vraćamo ih njihovim domovima, jednu ženu smo pratile i na prekid željene trudnoće radi kromosomske anomalije fetusa. Pratnjama prethode telefonski razgovori, a ponekad je dovoljno i da ženi poželimo laku noć – da zna da nije sama, da smo mi uvijek tu za nju. Svaka žena nam je posebna – i iako znamo da će nam se putevi ubrzo razići, u tom trenutku to je jedna posebna vrsta iskrene ženske, rekla bih sestrinske, bliskosti“, objašnjava.

Opisala nam je i jednu situaciju sretnog završetka: „U jednom slučaju, kad se žena našla sama pred bolnicom, jer je bliska osoba koja ju je trebala pratiti u zadnjem trenu bila spriječena, (prva) hrabra sestra je u manje od pola sata uspjela pronaći pratnju, koja je doslovno „dojurila“ do bolnice. Istovremeno je (treća) hrabra sestra osigurala stan svoje prijateljice kao privremeno utočište za mirovanje nakon zahvata. Ta feministička solidarnost koja je bila tako brza i neposredna, i spojila četiri žene iz različitih gradova i organizacija, je ono što je ovom projektu dalo posebnu dimenziju. Spajajući žene u teškim situacijama s aktivistkinjama iz drugih ženskih organizacija nastojimo pomoći ženi i izvan okvira naše prvobitne zadaće.“

Voljele bismo da se javi više ginekologinja i ginekologa

Kazuje da su iskustva žena do sada pozitivna i da im sve informacije nastoje pružiti bez stigme, laži i predrasuda. Za početak na njihovoj stranici možete pronaći savjete, upute, popis bolnica, objašnjenje postupka pobačaja i slično. „U telefonskom razgovoru objašnjavamo ono što smo i same kroz dosadašnja iskustva saznale, što očekuje žene kad uđu u bolnicu. Sve te informacije i razgovori ženu smire i ohrabre, pa i neugodnosti (poneki neprimjeren komentar medicinskog osoblja), koji se znaju dogoditi, žene lakše prebrode“, kaže.

„Ono što nas je u konačnici najviše ponukalo da krenemo s ovim vidom direktnog aktivizma, podrške te ohrabrivanju žena je i ponašanje velikog dijela ginekološke (i općenito medicinske) struke, koja nipodaštava reproduktivna prava žene, ne samo javnim istupima u medijima, nego i u najranjivijim trenucima, kad se žene nađu kao pacijentice u njihovim ordinacijama. Svjesne smo da pobačaji ne spadaju u krug usluga kojima se može stjecati društveni ili stručni ugled, za razliku od, primjerice, reproduktivne medicine, ali ipak bismo voljele da vidimo više ginekologa i ginekologinja, koji/e se do sada nisu pozvali/e na priziv savjesti, a koji/e bi bili/e spremne javno stati u zaštitu ne samo vlastite profesije, nego i dostojanstva svojih pacijentica. U trenucima kada skoro 60% ginekologa i ginekologinja ne obavlja prekid trudnoće, vi ste u biti pravi primjeri građanske hrabrosti, u kojoj vam savjest nalaže da se prije svega posvetite pacijentici. Mi to znamo cijeniti“, ističe.

Smatra kako se društvo neće promijeniti ako žene same ne doprinesu toj promjenu. Promjenu vidi u pružanju alternative kroz humanističku misao, feminističku solidarnost i udruživanje građanki i građana čije svjetonazorske različitosti ne sprječavaju razvoj zajedničke svijesti o građanskoj odgovornosti prema sugrađankama i sugrađanima.

„Stoga pozivamo sve žene u Hrvatskoj, naročito medicinske sestre, liječnike i liječnice, ali i žene iz drugih oblasti djelovanja, te aktivistkinje iz drugih organizacija, da svojim znanjem, stručnošću i angažmanom unaprijede naš projekt „Hrabre sestre“. Što nas je više, to smo jače, to će nas žene, koje nas trebaju, brže pronaći, a mi ćemo im moći pružiti podršku kakvu zaslužuju“, zaključuje.

Svoju hrabru sestru možete pronaći OVDJE, a pridružiti se možete OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.