HGK predstavila prijedloge poreznih olakšica i poticaja u svrhu razvoja klupskog sporta

2023-11-13T16:24:25+01:0013. studenoga 2023.|Sport|

Udruženje sportskih klubova HGK predstavilo je prijedloge poreznih olakšica i poticaja u svrhu razvoja sporta na okruglom stolu s gospodarstvenicima i predstavnicima Ministarstva turizma i sporta.

„Stanje u hrvatskim profesionalnim i amaterskim klubovima je takvo da su mogućnosti amortizacije gotovo nepostojeće jer nema kapitalnih zaliha. Projekcije budućih prihoda teško su predvidive i ugrožene smanjenim budžetima za sport jedinica lokalne samouprave“, pojasnio je stanje u klupskom sportu Vedran Šupuković, predsjednik Udruženja.

Cjelovitom rješenju financiranja klubova treba ozbiljno pristupiti i dati snažniju ulogu privatnom kapitalu u strukturi prihoda – smatra Udruženje. Prijedlozi poreznih rasterećenja i poticaja u četiri točke zagovarani su ispred nadležnih institucija od osnutka Udruženja u svibnju. Dio prijedloga u određenoj mjeri je prihvaćen te je trenutno na javnom savjetovanju.

“Idemo u izmjene koje se tiču sportskih stipendija, umjesto iznosa od 232,27 eura mjesečno, sada je oslobođeno od poreza na dohodak do iznosa od 560,00 eura mjesečno. Nagrade za športska ostvarenja povećane su na 2.800,00 eura godišnje umjesto dosadašnjih 2.654,48, a „nagrade“ sportašima amaterima povećane su na 560,00 eura mjesečno, umjesto dosadašnjih 232,27 eura. Sretni smo što danas imamo priliku čuti koji su izazovi i da razmatramo rješenja”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak.

Gospodarstvenici moraju imati motiv da bi se odlučili na izdašnija ulaganja u sport, predstavnici više od 20 tvrtki složili su se da bi izdvojili više kada bi ih se potaknulo na to poreznim olakšicama.

“Da bismo mi imali interes donirati više mora postojati element poticaja s ovog poreznog segmenta. Cijenimo napredak, ali ako se želi napraviti dodatni iskorak predlažem da se za rad s mladima iznađe porezni benefit tj. da se posve oslobodi poreznih opterećenja. To bi nama bio dodatan poticaj na ulaganja u sport – za zdravlje i sveukupnu dobrobit mladih generacija”, rekao je Neven Vranković, potpredsjednik za Korporativne aktivnosti Atlantic Grupe.

Na sastanku je zaključeno da kada se riješe izazovi financiranja, vodstvo klubova moći će se posvetiti adekvatnoj projekciji budućih prihoda uz minimalne oscilacije, te će se omogućiti rashodovna prilagodba zasnovana na minimalnoj razini fiksnog troška gdje operativna poluga neće biti teret.

Prijedlozi poreznih poticaja za ulaganja u sport Udruženja sportskih klubova HGK:

POREZNI POTICAJI ZA SPONZORSTVA U POREZU NA DOBIT ZA PODUZETNIKE

Definicija sponzorstva kao novčanog ili materijalnog davanja uz protučinidbu reklame. Sponzorstva u poslovnoj praksi su već porezno priznata prema trenutnom poreznom zakonu. Prijedlog poreznog poticaja: Dodatno smanjenje porezne osnovice poreza na dobit za iznos sponzorstava sportskim organizacijama prema ugovorima o sponzorstvu. Predložena nadopuna članka 6. Zakona o porezu na dobit koja bi uključivala sponzorstva sportskim udrugama i savezima. Ilustracija učinka: Za sponzorstvo od 10.000,00 EUR-a poduzetnik bi mogao platiti manje poreza na dobit – dodatni porezni učinak od 1.800,00 eura ili 1.000,00 eura, ovisno o veličini poduzetnika (stopa od 18% ili 10%). Nadopuna članka 6. Zakona o porezu na dobit koja bi uključivala sponzorstva sportskim udrugama i savezima.

POVEĆATI NEOPOREZIVE IZNOSE ZA SPORTSKE NAGRADE I STIPENDIJE PREMA NOVOM ZAKONU O SPORTU

Povećanje neoporezivih iznosa na 5.000 EURA za nagrade i 2.000 EURA mjesečno za stipendije. Novi Zakon omogućuje stipendijske ugovore do 24. godine sportaša, do 24.000,00 eura godišnje.

PRIJEDLOG POREZNIH POTICAJA ZA GRAĐANE U SVRHU PODRŠKE SPORTU

Omogućiti građanima sudjelovanje u poticanju sporta putem poreznih poticaja. Sadašnje stanje: Građani mogu povećati osobni odbitak za darovanja, ali malo ih koristi ovu mogućnost. Prijedlog: Izmjene poreznih propisa kako bi građani mogli preusmjeriti dio svojeg poreza na dohodak (5%) lokalnim sportskim klubovima ili udrugama. Alternativa: Porezni poticaji za građane koji doniraju sportu, slično poduzetnicima.

Učinci:

– Građani bi imali veću kontrolu nad preraspodjelom svojih poreza, potičući sport i lokalne klubove.

– Povećanje transparentnosti u financiranju sportskih organizacija i bolja kontrola nad neprofitnim sektorom

SMANJIVANJE KLUPSKIH TROŠKOVA VEZANIH ZA RAD SA DJECOM I MLADIMA

Sportski klubovi troše dobar dio svojih proračuna na financiranje troškova mlađih dobnih skupina (nabava opreme, najam dvorana/sportskih terena, troškovi organizacije utakmica, prijevoz, trošak trenera itd.)

Prijedlozi:

– Oslobađanje klubova troškova PDV-a pri nabavi sportske opreme za djecu i mlade (do 18 godina).

– Prebacivanje troškova najma sportskih objekata za rad sa djecom i mladima na jedinice lokalne ili područne samouprave.

– Prebacivanje troškova sudaca i drugih službenih osoba za rad sa djecom i mladima na jedinice lokalne ili područne samouprave.

– Prebacivanje troškova rada trenera za rad sa djecom i mladima na jedinice lokalne ili područne samouprave.

Izvor: Priopćenje / Hrvatska gospodarska komora

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.