HELPLINE Održana fokus grupa s ciljem detekcije problema unutar sustava podrške ženama žrtvama nasilja

2019-10-26T18:40:56+02:0026. listopada 2019.|Civilno društvo, Institucije|

Cilj fokus grupe bio je detektirati probleme unutar sustava podrške ženama žrtvama nasilja iz perspektive stručnih osoba koje se bave problematikom rodno uvjetovanog nasilja. Sudionici/e su razmijenili svoja osobna iskustva u radu te ukazali na postojeće probleme kao i pozitivne promjene nastale u posljednjih nekoliko godina.

Fokus grupa, peta po redu, održana je u sklopu projekta HELPLINE – How Expertise Leads to Prevention, Learning, Identification, Networking and Ending Gender Based Violence  financiranog sredstvima Europske unije u okviru programa Rights, Equality and Citizenship, 24. listopada u prostorijama Kuće ljudskih prava.

Glavni cilj projekta HELPLINE je pružiti zaštitu i podršku ženama žrtvama rodno uvjetovanog nasilja multidisciplinarnim pristupom, suradnjom institucija kao i stručnjaka/inja koji dolaze u kontakt sa žrtvama.

Drugi specifični cilj je postavljanje temelja za uspostavljanje SOS nacionalne linije za žene žrtve rodno uvjetovanog nasilja kako bi se pružila prvostupanjska emocionalna podrška i pravne informacije ženama žrtvama. U tom pogledu je pokrenuta i sigurna stranica stop-nasilju.

Organizatorica fokus grupe je nositeljica projekta udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. a projekt se provodi u partnerstvu s Uredom za ravnopravnost spolova, Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, Policijskom akademijom, Pravosudnom akademijom te Institutom za rad i obiteljska istraživanja iz Slovačke.

Na fokus grupi je sudjelovala pomoćnica ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Gordana Obradović Dragišić koja je napomenula da je Ured izradio Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja koji je dostupan i u elektronskom obliku na web stranicama Ureda, a u kojem su precizno opisane zadaće svih tijela.

Voditeljica projekta udruge B.a.B.e. najavila je i ostale aktivnosti u okviru projekta koje uključuju skoru kampanju u okviru 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja, kojom se diljem svijeta svake godine obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – 25. studeni.

Izvor: Ured za ravnopravnost spolova RH / B.a.B.e.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.