Grupa stručnjaka za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (GREVIO) u posjetu RH

2022-10-21T16:44:34+02:0021. listopada 2022.|Civilno društvo, Institucije|

Grupa stručnjaka za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (GREVIO), uspostavljena temeljem odredaba Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, boravi u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 17. do 21. listopada 2022. u okviru evaluacijskog postupka provedbe odredaba Konvencije.

Tijekom svog boravka u Hrvatskoj, članice GREVIO-a sastaju se s predstavnicima i javnih tijela koji se u svom radu susreću s problematikom svih oblika nasilja nad ženama te koji u svom svakodnevnom radu provode odredbe Konvencije u praksi. U okviru posjeta Hrvatskoj, predstavnice GREVIO-a sastali su se i sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Prema Izvješću o provedbi Konvencije, koje je Republika Hrvatska dostavila Vijeću Europe u veljači 2022. godine, u Republici Hrvatskoj je postignut određen napredak u promicanju i osiguravanju ravnopravnosti spolova i uklanjanju svih oblika nasilja nad ženama.

Primjerice, kako bi Republika Hrvatska odgovorila na zahtjeve Konvencije od kraja 2020. godine osiguran je smještaj za žrtve nasilja u obitelji u svakoj županiji.

Nadalje, u okviru projekta pod nazivom „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja“ poduzima se niz aktivnosti u cilju senzibilizacije javnosti za prava i potrebe žrtava nasilja u obitelji i nasilja nad ženama te razvoja svijesti o neprihvatljivosti bilo koje vrste nasilja, jačanja kapaciteta stručnjaka o postupanju u slučajevima kad se nasilje dogodi te osigurava dostupnost besplatne telefonske linije za žrtve nasilja, odnosno Nacionalnog pozivnog centra, 24 sata svaki dan u tjednu, uključujući i vikende i blagdane (24/7/365).

Kao rezultat evaluacijske posjete GREVIO će izraditi izvješće u okviru kojeg će dati svoje mišljenje o provedbi zadanosti Konvencije, a koje može uključivati i eventualne preporuke za daljnje djelovanje.

Organizator evaluacijske posjete je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kao tijelo odgovorno za koordinaciju, primjenu, nadzor i procjenu politika i mjera za sprečavanje i borbu protiv svih oblika nasilja obuhvaćenih Konvencijom.

Izvor: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.