Grupa Pretty Loud pjesmama šalje poruke osnaživanja svih djevojčica i žena

2021-12-18T18:00:51+01:0016. prosinca 2021.|Civilno društvo|

Piše: Ružica Ljubičić

U balkanskoj popularnoj kulturi koja slijedi putove patrijarhata nije baš uobičajeno pjevati, pisati ili govoriti o rodnoj ravnopravnosti i o posljedicama rodne diskriminacije. Led su probile odvažne i osviještene članice benda Pretty Loud iz Srbije čija najnovija pjesma Ravnopravno privlači veliku pozornost zbog dizanja glasa protiv nasilja nad ženama i svakog oblika ugnjetavanja i maltretiranja. Pretty Loud je prva ženska romska hip hop grupa koja djeluje od 2014. godine.

Njihov snažan društveni angažman omogućio je da postanu pjevačice koje se kroz svoju glazbu zalažu za osnaživanje žena u romskoj zajednici. S pjesmom Ravnopravno može se poistovjetiti svaka žena koja trenutno proživljava neki oblik nasilja, ali i svaka mlada tinejdžerka koja se osjeća nesigurno, izgubljeno i osamljeno, koja još uvijek traži svoje mjesto u društvu, da bude prihvaćena i voljena. Stihovi Dala sam reč svojim sestrama, mama više neće biti u suzama, dat ću sve od sebe da prestane nasilje nad ženama daje vjetar u leđa svakoj ženi na Balkanu koja je umorna da bude podčinjena, pokorna i poslušna patrijarhalnim diktatima. Djevojke su se plasirale u polufinale popularnog natjecanja Nove TV Super Talent.

Članice benda su poručile da žele biti glasovi svih diskriminiranih, odbačenih i zlostavljanih djevojčica i žena.

„Želimo da djevojke i žene koje slušaju našu muziku i tekstove budu motivisane da se školuju i da rade, ostvare svoje snove i da budu što god požele“- kazala je Živka Ferhatović koja je u bendu već četiri godine.

„Vrlo je važno uključiti muškarce u borbu protiv nasilja. Pogrešno je misliti kako je ovo samo ženski problem. Zajedno smo s našim mentorima, momcima pisale pjesmu Ravnopravno i nama je veoma drago da su oni pristali da pričaju o tome. Jako smo ponosne na njih što zajednički šaljemo ovu poruku u javnost“- istaknula je Silvia Sinani.

Pjesma Ravnopravno je objavljena povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka kampanje 16 dana aktivizma, a u suradnji s UN Srbija i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije u produkciji GRUBB fondacije.

Ove mlade žene jako su talentirane i svestrane u repanju, plesanju i pjevanju i to se može vidjeti u njihovim kreativnim videospotovima. Kad ovome dodate i osviještenost o marginaliziranim grupama u društvu, jasno je da se radi o kvalitetnoj grupi koja zaslužuje gledanost, slušanost i na koncertima. Glazbeni program benda je spoj hip hop zvuka s tradicionalnom romskom muzikom, a pjesme pišu na čak tri jezika: romskom, srpskom i engleskom. U svojim tekstovima bave se problemima kao što su dječji brakovi ili neravnopravnost žena i muškaraca. Uz pjevanje, djevojke su posvećene i obrazovanju unatoč diskriminaciji koju su osjetile na svojoj koži. To ih nije zaustavilo nego motiviralo da svoju umjetnost usmjere prema ženama.

Uvjerene su da je ženska solidarnost jedno od važnih rješenja koje može pomoći u realiziranju ženskih prava.

„Svaka djevojka koja se bori za ostvarivanje ženskih prava je naša članica, naša sestra, trebamo se ujediniti i jedna drugoj davati podršku jer smo zajedno jače i svaka vrsta uspjeha je moguća. Mi smo sretne jer pjesmom, plesom možemo govoriti u ime onih koje se ne čuju“- istaknula je Dijana Ferhatović.

Pretty Loud / Foto: Danijel Rašitović

Talentirane pjevačice su imale priliku nastupati po regiji ali i u svijetu, pa su nam otkrile da im je jedan od njihovih najdražih nastupa bio onaj na festivalu Women of the World kada su osjetile mnogo pozitivne energije u publici. Trenutno zbog pandemije ne mogu toliko nastupati, ali se nadaju da će uskoro doći prilika da ih čujemo uživo kako na glasan, dirljiv, emotivan i kreativan način pjevaju stihove na koje je teško ostati ravnodušan.

Ove su djevojke pozitivan uzor za sve djevojčice i žene zbog svog velikog talenta, energije, strasti i aktivizma za probleme koji su rak rana našega društva. One su snažne, odvažne i pokazuju da se s čvrstom voljom, marljivošću i radom mogu ostvariti snovi. Pretty Loud predstavljaju veliku inspiraciju za brojne djevojke koje u ovom trenutku misle da je njihova bitka izgubljena. Ako čuju stihove Sve što sam željela napravila sam sama, stojim ponosno i borim se za naša prava danas bit će svjesne da nisu same i da imaju veliku podršku od benda Pretty Loud.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.