Greencajt festival – četiri žene nominirane za nagradu Green Lider kao promicateljice održivog i zelenog načina života

2022-05-31T19:51:24+02:0031. svibnja 2022.|Civilno društvo|

Piše: Nikolina Blažanović

Greencajt festival najveći je zeleni festival u regiji koji će ove godine ugostiti preko 60 govornica i govornika. Održat će se od 3. do 5. lipnja u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu. Ove godine uključivat će predavanja, radionice, panel diskusije i izložbu električnih automobila.

Svoj doprinos Greencajtu dat će i studenti Akademije likovnih umjetnosti koji će predstaviti projekt Green@art – što je otpad, a što smo mi? kojim problematiziraju našu odgovornost u stvaranju održive budućnosti. U Expo zoni bit će postavljena i mala solarna elektrana, a svi posjetitelji će imati priliku izračunati koliko mogu uštedjeti postavljanjem solarne elektrane na vlastiti krov. Program festivala dodatno će obogatiti koncerti kultnog splitskog banda T.B.F. i Dino Dvornik Tribute Banda, a sav ostvareni prihod od prodaje ulaznica namijenjen je provođenju ekoloških akcija.

U sklopu festivala je i Nacionalna nagrada za okoliš 2022. – Green Prix. Dodjeljuje ju se u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Šest je kategorija, a dobitnice/i će biti proglašeni u subotu, 4. lipnja. U kategoriji Green Lider, koja se dodjeljuje osobama koje javnim djelovanjem potiču principe održivog i zelenog načina života, među devet nominiranih su i četiri žene.

Tea Blažević, Biljana Borzan, Ivana Krstulović Baković i Ivana Bašić – nominirane za nagradu Green Lider / Greencajt festival 2022.

Pravnica i voditeljica Odjela okolišnog prava udruge Sunce, Ivana Krstulović Baković, voditeljica je projekta „Zeleni telefon“ koji građankama/ima omogućuje besplatnu prijavu okolišnih problema. Aktivno doprinosi stvaranju održivih rješenja u okolišu i razvoju okolišnog prava u RH. Uz to, vodila je postupak pred UN-ovim Vijećem koji je doveo do promjene Zakona o gospodarenju otpadom i spor oko suspaljivanja goriva iz otpada u tvornici Cemex.

Ivana Bašić učiteljica je u OŠ Opuzen koja je za svoj rad i nagrađena. Tako je 2019. godine dobila međunarodnu nagradu Global Teacher Award u Indiji, a zatim je nagrađena i među 510 najuspješnijih odgojno-obrazovanih djelatnica/ka od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Godinu poslije je za svoje podučavanje o održivom razvoju nagrađena nagradom Global Teacher Award Environment Teacher koju dodjeljuje švedski Eco Training Center. Sudjelovala je u akciji Boranka, prikupljanju plastičnih čepova za skupe lijekove, a projektom Od Izvora do ušća nastojala je kod učenica/ka razviti ekološku svijest za očuvanje naših voda.

Za Green Lidera nominirana je i zastupnica EP-a, Biljana Borzan. Autorica je Rezolucije za smanjenje bacanja hrane, pokretačica akcije Naj-donator – najvećim donatorima hrane u RH i autorica Izvješća o održivom zajedničkom tržištu te Rezolucije o pravu na popravak. Također je zadužena za strategiju Od polja do stola kojom se do 2030. godine u poljoprivredi želi prepoloviti uporaba pesticida i antibiotika.

Tea Blažević je voditeljica i urednica emisije Klimatska budućnost na N1 televiziji koja se u Hrvatskoj prva sustavno bavi temama održivog razvoja, zaštite okoliša i klimatske promjene. U studenom prošle godine u emisiji je prenosila zbivanja s najvećeg klimatskog summita u Glasgowu COP 26. Kroz ovaj jedinstveni projekt htjela je javnosti pokazati kako će izgledati naša klimatska budućnost i ukazati na njezinu važnost.

Preostaje nam dočekati subotu i saznati tko će biti ovogodišnja, ujedno i druga, Green Liderica ili Green Lider. Nadamo se da će ove inicijative i druge potaknuti na razmišljanje o budućnosti našeg planeta.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.