Gracija Filipović, zvijezda filma Murina, na Berlinaleu proglašena jednom od najvećih mladih glumačkih nada u Europi

2022-02-15T17:21:46+01:0015. veljače 2022.|Kultura|

Svečana dodjela nagrade Shooting Stars održala se u Berlinale Palastu uoči svjetske premijere filma iz glavnog natjecateljskog programa Un año, una noche redatelja Isakija Lacuestaa. Glumica iz filma, bivša polaznica programa Shooting Stars, Natalia De Molina, uručila je nagrade Shooting Stars desetero mladih glumačkih nada, među kojima je i hrvatska glumica Gracija Filipović.

Voditeljica svečanosti je, predstavljajući Graciju, istaknula kako je ona, osim što je glumica, i plivačica, plesačica stepa i studentica biologije te ju je upitala kako uspijeva spojiti sve te, naizgled nespojive, aktivnosti.

“Za mene je to normalno, sva ta znanja i vještine su mi važne, jer sam zahvaljujući njima naučila puno o sebi i svijetu, te stekla neprocjenjiva iskustva koja su mi s jedne strane poticajna, a s druge strane me drže čvrsto na zemlji”, odgovorila je Gracija, zahvalivši se žiriju na priznanju.

Ceremonija u Berlinale Palastu označila je vrhunac te kraj programa Shooting Stars u koji su, osim Gracije Filipović, bili primljeni i Marie Reuther (Danska), Anamaria Vartolomei (Francuska), Emilio Sakraya (Njemačka), Clare Dunne (Irska), Hanna van Vliet (Nizozemska), João Nunes Monteiro (Portugal), Timon Sturbej (Slovenija), Evin Ahmad (Švedska) i Souheila Yacoub (Švicarska).

Polaznici su uoči svečanosti dane u Berlinu provodili u umrežavanju s casting direktorima, producentima, filmašima, novinarima i ostalim ključnim stručnjacima iz filmske industrije.

Gracija je najmlađa dobitnica nagrade Shooting Stars ove godine i jedna od najmlađih općenito. Ona je ujedno i tek četvrta hrvatska glumica koja je primljena u program. Njene prethodnice su Zrinka Cvitešić (2010.), Marija Škaričić (2011.) i Tihana Lazović (2016.), a producentica Ankica Jurić Tilić 2018. godine bila je jedna od članica žirija koji odabire sudionike.

European Shooting Stars projekt je koji organizira European Film Promotion (EFP), europska organizacija nacionalnih filmskih agencija nastala s ciljem umrežavanja na zajedničkim projektima promocije europskih filmskih talenata u svijetu. EFP već godinama organizira nekoliko programa na prestižnim svjetskim festivalima (Cannes, Karlovy Vary, Busan, Toronto), a Hrvatski audiovizualni centar član je od 2009. godine.

Neki od dosadašnjih polaznika programa su Carey Mulligan, Alicia Vikander, Maisie Williams, Riz Ahmed, George MacKay, Domhnall Gleeson, Daniel Brühl i mnogi drugi.

Naslovna fotografija (kolaž): Svečana dodjela nagrade Shooting Stars na Berlinale
(autor krajnje lijeve i gornje desne fotografije: EFP; autor donje desne fotografije: HAVC)

Izvor: HAVC

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.