Glumice Dobrić, Martinović i Bokor Vrdoljak otvoreno o tipično ženskim problemima u hrvatskom glumištu

2019-11-10T21:56:35+01:0010. studenoga 2019.|Kultura|

Piše: Ivana Perković Rosan

Na domaćoj medijskoj sceni nedavno je raspravom Jelene Veljače i Aleksandra Stankovića aktualiziran slučaj seksualnog zlostavljanja holivudske glumice Salme Hayek. Da se čak i bogate i slavne žene poput nje mogu naći na milost i nemilost zlostavljača šefa donedavno je neupućenima bilo teško zamisliti, no pokret Me too pokrenuo je val priznanja, tužnih i šokantnih priča koje otkrivaju mračnu stranu Hollywooda.

A tu su i drugi, tipično ženski problemi u svijetu glume. Dobro je poznato da su žene izloženije dobnoj diskriminaciji, da se njihove sijede i bore rijetko prihvaćaju kao seksi, kao što to polazi za rukom njihovim muškim kolegama. Glumci ne moraju strahovati niti da će dobiti otkaz zbog trudnoće kao što se početkom godine dogodilo jednoj našoj mladoj glumici. S kakvim se još problemima suočavaju glumice u Hrvatskoj porazgovarali smo otvoreno s Pericom Martinović, Ankicom Dobrić i Ana Marijom Bokor Vrdoljak.

Hrvatska predstavnica u Međunarodnoj federaciji glumaca Ana Marija Bokor Vrdoljak ističe kako seksualnog uznemiravanja sigurno nema u obliku kao što je to prisutno u Hollywoodu, ali da nije ni kod nas sve savršeno.

„Ne mogu reći da je prisutno kao vani, ali mogu reći iz svog iskustva da su neke ovlaš rečene ponude bile prihvaćene moj bi put bio lakši“, ispričala nam je.

Bokor Vrdoljak istaknula je kako je dobro da se pokrenula priča o uznemiravanju jer je to dovelo do određenih pomaka, odnosno da se više pazi na koji se način snimaju golišave scene, kao i da se posvećuje više pozornosti na koji se način žene prikazuju.

Ujedno se i više radi i na prevenciji te se radi na osvještavanju žena da ne trpe uznemiravanje ne samo od nadređenih, nego niti od kolega ni pomoćnog osoblja.

Istaknula je i da je ponosna da je Međunarodna federacija glumaca baš u Zagrebu izglasala Deklaraciju o seksualnom uznemiravanju, diskriminaciji i odmazdi u zabavnoj i medijskoj industriji te da nastavljaju raditi na tome da se spriječe takve situacije.

Foto: D. Čurlić i A. M. Vrdoljak, Žene u hrvatskom društvu – AEM

I dok se neke glumice suočavaju s problemom kada dobiju otkaz zbog trudnoće ponekad se glumice nađu u teškoj situaciji jer se nema dovoljno sluha za njihovo stanje.

Bokor Vrdoljak je tako iskreno progovorila o situaciji koju je doživjela u drugom stanju na poslu.

„Kao trudnica bila sam prisiljena raditi fizičku vrlo zahtjevnu ulogu. Deset dana prije premijere dobila sam kontrakcije i morala provesti tjedan dana u bolnici. Na kraju je trebalo hitno naći drugu glumicu. To su osjetljiva pitanja“, prisjetila se glumica.

Ono u čemu se svi slažu jest da je apsurdno u demografskoj situaciji kakva jest da se ijedna žena, glumica ili ne, nalazi u situaciji da se mora bojati za posao ili egzistenciju jer je u drugom stanju…

Što se tiče svojevrsne dobne diskriminacije zbog koje glumice s godinama imaju sve manje uloga za igrati Bokor Vrdoljak ističe kako je već na neki način i osjeća na svojoj koži iako je još daleko od zrele dobi.

„Svega je nekoliko glumica starije dobi koje su glumački aktivne, jako je teško u ovom poslu „trajati“. Taj problem pokušava riješiti Međunarodna federacija glumaca tako da se u projektima poveća involviranje glumaca starije životne dobi, neovisno jesu li ženskog ili muškog spola. Nažalost, i televizijske reklame su takve da ispada da je mama dobila dijete s 12 godina“, u šali kaže dodajući kako nije sve tako crno.

Ističe kako vidi određene pozitivne pomake poput toga da se sve češće režiraju predstave u kojima igraju isključivo žene. Imajući na umu da je inače obrnuta situacija, odnosno da je značajno veći broj uloga pisan za muškarce, to je svakako dobar početak.

Foto: Ankica Dobrić, “GDK Gavella”

I priznata glumica Ankica Dobrić nam je iskreno progovorila o svom iskustvu.

„I ja se sjećam pokušaja u seksualnom smislu od ljudi koji odlučuju. Bilo je nametanja, a neke osobe to prihvate, a neke poput mene takve stvari odbiju“, ispričala nam je glumica dodavši i da je činjenica da živimo u muškom društvu i ne možemo pobjeći od toga.

„Kao žena si manje zaštićena i imaš drukčiji tretman ako nemaš muškarca uz sebe“, rekla je.

Dobrić se osvrnula i na nedavnu prepirku glumice i aktivistice Jelene Veljače i urednika emisije Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića koji je inzistirao na pitanju zašto žrtva odmah ne prijavi nasilnika.

„Treba smoći snage kada čovjek proživi nešto takvo da o tome i progovori. Pitanje je što bi bilo da je Salma Hayek odmah odreagirala na zlostavljanje Harveya Weinsteina, nju bi se vjerojatno „izbrisalo“,“ kaže Dobrić koja dodaje kako na sreću nije doživjela ništa slično. Ipak, iskreno priznaje, da kao žena koja je proživjela bitku s karcinomom zna koliko je nekad teško govoriti o stvarima koje nas muče.

„Kada sam prvi put priznala da imam rak to je i za mene bio šok“, ispričala nam je Dobrić.

Foto: Perica Martinović, GDK “Gavella”

I dok se holivudske zvijezde, između ostalog, mogu žaliti i na diskriminaciju u zarađivanju, jer je općepoznata stvar da su glumci bolje plaćeni, kod nas to nije glavni problem.

„Kod nas smo svi mi potplaćeni, kod nas se ne zna tko je potplaćeniji“, pojašnjava predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović ističući kako je jedan od većih problema hrvatskog glumišta u biti taj da se svake godine u Hrvatskoj „proizvodi“ prevelik broj mladih glumaca kojima je važno samo da igraju bilo gdje i zato pristaju na bilo kakve uvjete.

„Tu se treba dobro zamisliti. I glumice i glumci će biti kruha gladni“, upozorava Martinović koja se nimalo ne opterećuje time da žene s godinama dobivaju manje uloga.

„Dubrovačka trilogija ima sjajne ženske uloge i to takve da želite ostariti da odigrate jednu od uloga u tom djelu. Bila sam sretna što sam ostarjela da mogu igrati uloge od krvi i mesa“, zaključila je.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.