Globalni pokret WeThe15 provodi desetogodišnju kampanju za vidljivost i inkluziju osoba s invaliditetom

2022-10-24T09:11:28+02:0023. listopada 2022.|Sport|

Pripremila: Antonija Dujmović

Više međunarodnih organizacija ujedinilo se u desetogodišnjoj kampanji kako bi promijenili živote 1,2 milijarde ljudi, odnosno 15 posto svjetske populacije. Naime, procjene su da je danas u svijetu upravo toliko ljudi s invaliditetom.

Globalni pokret za zaustavljanje diskriminacije prema osobama s invaliditetom, WeThe15, okuplja različite međunarodne organizacije iz svijeta sporta, ljudskih prava, politike, komunikacija, poslovanja, umjetnosti i zabave. Međunarodni paraolimpijski odbor, Međunarodni savez osoba s invaliditetom, Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda, UNESCO i UNAOC svakako su vodeće organizacije u ovoj najvećoj ljudskopravaškoj koaliciji.

Kampanja je započela na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Cilj je, u vrijeme kada su različitost i inkluzija vruće teme, napraviti učinkovitu promjenu kako bi se uklonile nejednakost i neaktivnost.

Pokret WeThe15 zalaže se za prisupačnost, vidljivost i inkluziju osoba s invaliditetom. Kampanjom žele osvijestiti javnost o preprekama i diskriminaciji s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno suočavaju na svim razinama društva. Ovo znanje ujedno je i prvi preduvjet za uklanjanje prepreka kako bi sve osobe s invaliditetom mogle ostvariti svoj potencijal i biti aktivni i vidljivi članovi uključivog društva.

U okviru kampanje produciran je film koji ponosno slavi osobe s invaliditetom. Emitiran je na više digitalnih kanala, kao i na TV kanalima u 60 zemalja. Osmišljen je i simbol inkluzivnosti po kome je kampanja već postala prepoznatljiva – ljubičasti krug koji sugerira na udio od 15 posto svjetske populacije.

Na dan pokretanja kampanje, 19. kolovoza 2021., više od 125 znamenitosti diljem svijeta dobilo je ljubičasto osvjetljenje, uključujući njujorški Empire State Building, Tokyo Skytree i Rainbow Bridge, ženevski Jet d’Eau, moskovski toranj Ostankino, rimski Koloseum, London Eye i slapove Niagare koji se protežu kroz Kanadu i SAD.

Parasportovi.com – stranica koja najbolje odgovara na pitanje: Zašto dijete s teškoćama u razvoju uključiti u sportsku aktivnost?

Kod nas je nedavno pokrenut projekt “Jačanje kapaciteta članica Hrvatskog paraolimpijskog odbora” s ciljem uključivanja što većeg broja djece s poteškoćama u razvoju u sportske aktivnosti.

U sklopu ovog projekta osmišljenja je zasebna web stranica parasportovi.com na kojoj se može pronaći popis gradova u kojima se program provodi te popis sportova i kontakt trenera koji sudjeluju u ovom projektu.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.