Glas žena u sportu – održana prva radionica za sportašice, sutkinje i djelatnice u sportskoj administraciji

2022-05-07T11:06:33+02:007. svibnja 2022.|Sport|

U okviru kampanje „Glas žena u sportu“ Komisija za ravnopravnost spolova u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) priredila je 6. svibnja 2022. godine u riječkom hotelu Hilton Costabella prvu edukativnu radionicu. Odazvalo se tridesetak sportašica, sutkinja te djelatnica u sportskoj administraciji koje su bile i najbrojnije. Početak skupa bio je u znaku pozdravnih govora, a otvorila ga je dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Morana Paliković Gruden. Nakon nje sve nazočne je u ime Agencije za elektroničke medije pozdravio Vanja Gavran, u ime Hrvatskog olimpijskog odbora glavni tajnik Siniša Krajač te u ime domaćina – zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan.

Budući da je kampanja usmjerena na izjednačavanje tretmana sportaša i sportašica u medijima, smanjivanje rodnih stereotipa i seksizama prilikom praćenja sportašica u medijima, uz isticanje njihovih sportskih ostvarenja i rezultata, naglasak je stavljen i na njihovu što kvalitetniju komunikaciju s medijima. Konkretnije, cilj prve edukativne radionice odnosio se na poboljšanje prezentacije ženskog sporta i sportašica u objavama na društvenim mrežama, kvalitetnije komuniciranje s predstavnicima medija te pripremu sadržaja koji se želi podijeliti s javnošću i medijima. Za sve spomenute postavke uslijedile su preporuke s praktičnim savjetima.

Foto: HOO

Na poziv HOO-a na riječku su se radionicu odazvali eminentni predavači i prezenteri koji se dugi niz godina bave problematikom zastupljenosti žena u sportu i ženskog sporta u medijima. Član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Ratko Cvetnić održao je vrlo dojmljivo predavanje na temu medijske pismenosti te o prednostima i zamkama interneta i društvenih mreža (DM), potom je sportski novinar Marin Šarec govorio o rodnim stereotipima i seksizmima u medijskom praćenju ženskog sporta, istaknuvši najčešće primjere u praksi.

Uslijedile su i praktične vježbe, u kojima je predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Morana Paliković Gruden ukazala na poželjne i nepoželjne objave sportašica na društvenim mrežama, a s kreiranjem sadržaja na DM-u (na primjeru HOO-a) nazočne je i kroz praktične vježbe upoznala tajnica Komisije Mia Baćić. Drugi dio praktičnih vježbi, sa simulacijom televizijskih izjava sportašica prije i poslije nastupa, bio je u ingerenciji glavnog urednika SPTV-a Jure Ozmeca koji je s mikrofonom Sportske televizije (SPTV) vrlo uvjerljivo oponašao stvarne situacije.

Foto: HOO

Suorganizatori prve edukativne radionice bili su HOO-ovi partneri u projektu „Glas žena u sportu“: Agencija za elektroničke medije, Hrvatski paraolimpijski odbor, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH. Hvalevrijedan događaj u rodnoj Rijeci uveličala je i proslavljena hrvatska olimpijka Snježana Pejčić, osvajačica prve ženske pojedinačne olimpijske medalje – bronce u streljaštvu na OI-ju u Pekingu 2008. godine, odnedavno voditeljica HOO-ova Karijernog centra za sportaš(ic)e.

Morana Paliković Gruden, inicijatorica projekta Glas žena u sportu / Foto: HOO

Predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Morana Paliković Gruden izrazila je veliko zadovoljstvo ishodom prve edukativne radionice, najavivši do kraja ove godine još četiri njezina izdanja – u Splitu, Dubrovniku, Osijeku i Zagrebu. Rijeka je “probila led” na fantastičan način, a uz svesrdnu pomoć Riječkog sportskog saveza i Zajednice sportova Primorsko-goranske županije te AK Kvarner.

Izvor: Priopćenje za medije HOO

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.