Girls own STEM – Bioteka poziva srednjoškolke zainteresirane za razvoj karijere u STEM-u da se uključe u projekt

2022-12-16T12:47:23+01:0016. prosinca 2022.|Znanost|

Udruga Bioteka poziva djevojke s područja Hrvatske, a posebice one koje dolaze iz socio-ekonomski slabije razvijenih sredina i okolnosti, da se prijave za besplatno sudjelovanje u projektu koji će ih osposobiti za daljnji razvoj karijere i rad u STEM (engl. Science, Technology, Engineering, and Mathematics) području. Kako? Radom na vlastitim malim projektima u svojim lokalnim sredinama!

STEM edukacija obuhvaća četiri područja – prirodne znanosti, informatiku, inženjerstvo i matematiku – koja se koriste na interdisciplinaran način i uz jasnu primjenu. Tako pomoću STEM principa možemo rješavati određeni problem koristeći znanja ne samo iz jednog, već iz više STEM područja. STEM, dakle nije samo robotika ili znanost, već je mnogo više od toga!

Budući da u Hrvatskoj kvalitetna STEM edukacija nije dovoljno razvijena, a posebice jer nije svima jednako dostupna, udruga Bioteka iz Zagreba razvila je projekt Girls own STEM koji pruža priliku djevojkama i mladim ženama u dobi od 14 do 18 godina iz cijele Hrvatske koje su motivirane za STEM, ali do sada nisu imale prilike za sudjelovanje i rad u praktičnim STEM aktivnostima. Inovacija projekta leži u tome što ovdje STEM edukacija neće biti sama sebi svrha, već će djevojke biti osnažene za rad na rješavanju konkretnih okolišnih, društvenih i/ili ekonomskih problema u svojim lokalnim sredinama.

Uz navedeno, svih će 50 djevojaka doći na Girls own STEM zimski kamp u Zagreb u siječnju/veljači 2023. gdje će steći nova znanja i vještine, upoznati mentore koji će im pomagati u razvoju vlastitih projekata te steći nova poznanstva s osobama sličnih interesa. Nakon toga, ove će mlade žene započeti rad na vlastitim STEM projektima, što će im pomoći u razvoju socijalnih vještina, a doprinijet će i povećanju njihova kritičkog mišljenja i samopouzdanja da učine promjenu u mjestima iz kojih dolaze.

Pozivamo stoga mlade djevojke od 14 do 18 godina iz cijele Hrvatske (posebice s područja posebne državne skrbi) čiji roditelji/skrbnici/posvojitelji primaju dječji doplatak te su visoko motivirane za STEM područje, imaju želju za učenjem i suradnjom i spremne su na ozbiljan višemjesečni rad da se prijave za sudjelovanje na projektu.

Ostale kriterije za prijavu, više informacija kao i obrazac za prijavu možete pronaći na mrežnoj stranici udruge Bioteka.

Prijave su otvorene do 31.12.2022. godine!

Izvor: Priopćenje za medije – Udruga Bioteka

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.