Ghada Wali, dizajnerica koja lego kockicama podučava arapski, dolazi na Weekend Media Festival

2022-08-29T19:50:15+02:0029. kolovoza 2022.|Medijska struka, Posao|

Piše: Antonija Dujmović

Brojni domaći i strani stručnjaci iz industrija i područja medija, odnosa s javnošću, IT, glazbe, ekonomije i inovacija početkom jeseni okupit će se u Rovinju na Weekend Media Festivala. Pod sloganom #SAMODOĐI, u prostorima stare Tvornice duhana od 22. do 25. rujna održat će se preko 35 predavanja i panela.

Kreativno, oglašivačko i medijsko okupljanje Weekend.15 ugostit će, među ostalima, novinara i publicista Yossija Melmana, najvećeg stručnjaka međunarodne sigurnosti koji će pokušati odgovoriti na pitanje “Što možemo naučiti od Mossada?. O poduzetničkim vodama govorit će Nikola Dešković, osnivač AutoScout 24, prvog internetskog oglasnika rabljenih automobila, a o industriji mobilnih igara Alan Sumina, osnivač i direktor domaćeg jednoroga – Nanobita.

“Aktualnih ekonomskih trendova dotaknut će se Vuk Vuković, koji će govoriti o vrućoj jeseni i recesiji koja nas čeka u 2023., a zašto se WEB 3.0 smatra digitalnom prekretnicom reći će Filip Dragoslavić, suosnivač tvrtke Solrise koja se bavi blockchainom, Nikola Škorić, direktor ElectroCoina, firme čija je misija jednostavna, brza i legalna kupoprodaje kriptovaluta te Ida Pandur, generalna menadžerica NEAR Balkans Huba. Jedna od najuzbudljivijih priča na Weekend.15 zasigurno će biti razgovor Nikole Pavešića, iz Infobipa s Michael Seldenom iz tvrtke Fineless Foods, jednim od trenutno najzanimljivijih food tech startupova na svijetu”, ističu organizatori.

U Rovinju će nastupiti i Fabio Seidl, direktor za globalni kreativni razvoj u Meti, voditelj Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger i Quest kampanja te Jason Romeyko, svjetski izvršni kreativni direktor i upravni partner tvrtke Serviceplan International proglašene nezavisnom mrežom godine u Cannesu 2022.

Međunarodna sigurnost, poduzetništvo, startupovi, kriptovalute, blockchain, ekonomija, digitalno, mobilne igre… gotovo odreda područja današnjice u kojima su žene značajno podzastupljene. Stoga niti ne čudi da su skoro sva najzvučnija imena na Weekend Media Festivalu muška.

No, među njima je i jedna nadasve zanimljiva žena, najmlađa TED govornica Ghada Wali koja će na Weekendu predstavljati regiju MENA (zemlje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike). Riječ je o prvoj arapskoj dizajnerici koja je govorila u sjedištu UNESCO-a u Parizu, dok je na UN Women Egypt predstavila kampanju Vijeća egipatskih žena koja se odnosila na osnaživanje žena.

Wali je bila jedna od prvih diplomantica dizajna na njemačkom sveučilištu u Kairu, a magistrirala je na Istituto Europeo di Design u Firenci gdje je stigla kao stipendistica. Živeći i studirajući između zapadne i arapske kulture zamijetila je da se pismo pojavljuje kao velika prepreka boljeg međusobnog razumijevanja te da arapsko pismo u globaliziranom svijetu izumire. Tragajući za arapskim i bliskoistočnim tekstovima u jednoj velikoj talijanskoj knjižnici pronašla je samo naslove koji se odnose na terorizam, strah, razaranje… Bio je to okidač da bogatu arapsku kulturu treba predstaviti u drugačijem svjetlu. Vodeći se svojom maksimom “dizajn može mijenjati svijet” osmislila je inovativni projekt koji koristi lego kockice za podučavanje arapskog pisma.

Egipatska dizajnerica na Weekendu će govoriti u okviru Golden Drum festivala koji nagrađuje najbolje ideje, najuspješnije kreativne timove te vješte pojedince koji su učinkovito oživjeli inovativne ideje te tako ostavili svoj trag u oglašivačkoj industriji.

Ghada Wali primila je brojna priznanja i nagrade struke. Društvo tipografske umjetnosti u Chicagu odabralo je lego-arapsko pismo za jedno od 100 najboljih grafičkih djela na svijetu. Osvojila je srebro na International A DESIGN AWARDS, Italija. Njezin je rad pobijedio na natjecanju Granshan u Münchenu, a osvojio je i dvije nagrade Adobe Design Achievement u San Diegu. Dobitnica je AWDA, AIAP nagrade za žene u dizajnu u Milanu, kojim se odaje priznanje utjecajnim ženama na tom području. Njezini su radovi predstavljeni na umjetničkim izložbama diljem svijeta.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.