Forum ženskih lidera u UN-u: Snaga riječi “ako je možete vidjeti, možete biti ona”

2022-10-06T11:24:53+02:006. listopada 2022.|Civilno društvo, Institucije|

UN dopisnica Aurora Weiss prisustvovala je Forumu ženskih lidera u sjedištu UN-a u Beču odkuda nam donosi izvješće.

Piše: Aurora Weiss

Razlika u plaćama između spolova, nejednakost u pristupu obrazovanju i tržištu rada – ne možemo vjerovati da se u 21. stoljeću još uvijek trebamo baviti tim problemima, zavapili bi mnogi. Ali to je realnost! Uz trenutnu stopu napretka, moglo bi trebati 300 godina da se postigne ravnopravnost spolova.

Iz tog je razloga European Brand Institute u suradnji s Organizacijom Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) organizirao 10. „Women Leadership Forum“. Pokrenuo ga je European Brand Institute radi promicanja vodstva žena u područjima poslovanja, znanosti i istraživanja, javnih institucija i društva te umrežavanja uspješnih žena i muškaraca s ciljem jačanja inovativnosti i ekonomske moći. U svom uvodnom obraćanju osnivačica Women Leadership Foruma Renate Altenhofer prisjetila se samih početaka.

‘’Počeli smo s panel raspravom „Jednakost stvara vrijednosti“ 2013. godine. Prije 10 godina osnovali smo ovaj forum kako bismo osnažili i promovirali žene u poslovanju i društvu. Pružamo pozornicu da liderice učinimo vidljivima i uzorima za sljedeću generaciju,’’ rekla je osnivačica Women Leadership Foruma Renate Altenhofer na konferenciji u Međunarodnom centru u Beču.

Zbog pandemije korone, ravnopravnost spolova je desetljećima unazađena. Milijuni djevojčica diljem svijeta nisu mogli pohađati školu, a nasilje nad ženama značajno je poraslo u posljednje dvije godine. Ekonomske krize uništile su milijune radnih mjesta, posebno za žene i mala poduzeća. Žene su nerazmjerno pogođene gubitkom posla i očekuje se da će ponovno ući u radnu snagu po znatno nižim platnim stopama od muškaraca. Globalna kriza s hranom i energijom sada je najgora, a klimatske promjene pogađaju 150 milijuna žena više nego muškaraca. Situacija žena u izbjegličkim kampovima je dramatična.

Kao i sve krize, COVID-19, klimatske promjene i sukobi imaju jedinstven i nerazmjeran utjecaj na žene i djevojčice. Od oštrijih ekonomskih posljedica do povećanog rizika od nasilja, žene i djevojčice pate na specifične načine koji zahtijevaju ciljana rješenja – potreba koja prečesto ostaje nezadovoljena.

Očekuje se da će COVID-19 gurnuti dodatnih 47 milijuna žena i djevojčica u ekstremno siromaštvo i dodatno povećati jaz u siromaštvu među spolovima. Žene su tjedno 29% više skrbile o djeci nego muškarci tijekom pandemije, na temelju podataka iz 16 zemalja. Gotovo svaka druga žena izjavila je da je ona ili netko koga poznaje doživjela nasilje od početka pandemije, prema rezultatima istraživanja iz 13 zemalja.

Gerd Müller, generalni direktor Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO), istaknuo je da su za promjenu trenutne situacije na bolje i postizanje napretka potrebni jednaki napori muškaraca i žena.

– Svi imamo odgovornost. Potrebna nam je temeljna promjena u politici, gospodarstvu i društvu. Ona ne zahtijeva samo jake žene, trebamo predane muškarce također. Na primjer, u afričkim zemljama na položajima moći, od ukupno 54 država, nalaze se samo 2 žene. Trebamo predanog muškarca da ovo promijeni! Ravnopravnost za djevojčice i žene ima mnogo dimenzija: kulturnu, društvenu, ekonomsku i pravnu. Jednakost u zakonu, u političkom sudjelovanju, u gospodarskom životu, jednake mogućnosti obrazovanja za sve djevojke i žene u svijetu, i što je najvažnije, promicanje financijske uključenosti. Jedna milijarda žena nema pristup financijskom tržištu. Žene su presudne za mir i napredak te za budućnost našeg planeta – naglasio je Gerd Müller, generalni direktor UNIDO-a.

Pandemija je stvorila katastrofalne uvjete za žene diljem svijeta i prijeti ciljevima održivog razvoja. Održivost se nalazi na sjecištu gospodarskog rasta, društvene jednakosti i zaštite okoliša. Iako žene diljem svijeta poduzimaju korake prema provedbi održivosti u različitim oblicima, i dalje se suočavaju s mnogim izazovima.

Plan 2030. obuhvaća tri stupa održivosti: ekonomski, društveni i ekološki.

“Women Leadership Forum” promovira veće sudjelovanje, inkluzivnost i vidljivost žena na svim razinama u poslovanju. Stoga je potrebno žene staviti u srce gospodarstva.

Kao primjer, Ghada Waly, izvršna direktorica Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal te glavna direktorica Ureda Ujedinjenih naroda u Beču, spomenula je svoju domovinu Egipat, gdje većinu kućanstava održavaju žene. Nezaposlenost je tri puta veća među ženama nego među muškarcima. Jasno je da inkluzivnost i raznolikost zahtijevaju napor. Vrlo ih je teško postići jer zadiru u srž našeg društva. Zato zahtijeva angažman i žena i muškaraca na vodećim pozicijama.

– U UNODC-u vjerujemo da će više policijskih službenica, tužiteljica, odvjetnica i sutkinja pridonijeti boljoj zaštiti žena od nasilja i dovesti do mirnijeg društva. Žene su nedovoljno zastupljene u ovom sektoru i čine 1 od 6 policijskih službenika u svjetskim razmjerima. Znamo da je zastupljenost žena u policijskim i pravnim institucijama povezana s ključem učinkovitosti u centru za žrtve. Više žena u sektoru pravde je dobro za pravdu – naglasila je Ghada Waly (UNODC).

Rodna ravnopravnost nije samo problem u određenim profesijama, već se može odražavati i geografski. Na primjer, čak i ako su žene u Keniji obučene o tome kako pristupiti financiranju za poljoprivredu, javlja se problem da se ta sredstva ne mogu iskoristiti jer žene ne mogu legalno posjedovati zemlju. Arapska regija ima najnižu stopu sudjelovanja ženske radne snage u svijetu – 26 posto u usporedbi s globalnim prosjekom od 56 posto. Nasuprot tome, stopa sudjelovanja muškaraca u radnoj snazi iznosi 76 posto, što je iznad svjetskog prosjeka od 74 posto. Nezaposlenost žena u arapskim državama je 15,6 posto, tri puta više od svjetskog prosjeka. Udio žena na vodećim pozicijama nizak je u regiji, sa samo 11 posto žena na vodećim pozicijama, u usporedbi s globalnim prosjekom od 27,1 posto.

Jordan ima najnižu stopu ekonomskog sudjelovanja žena od svih zemalja koje nisu u ratu.

Prema izvješću Međunarodne organizacije rada (ILO) objavljenom ove godine, stopa sudjelovanja žena u radnoj snazi manja je od 15%, u usporedbi s oko 60% muškaraca.

– Postotak koji se spominje odnosi se na učešće žena u radnoj snazi u Jordanu koje iznosi svega 14% – rekla nam je Tamara Abdel-Jaber, poduzetnica iz Jordana koja je na čelu Amam Ventures, investicijskog fonda ”Gender Lens” koji opslužuje tvrtke koje su predane raznolikosti i inkluziji.

Obzirom da su na čelu Amam Ventures tri žene, Tamara nam je opisala kako izgledaju poslovni sastanci s pripadnicima drugog, u Jordanu dominantnog spola. Istaknula je kako na sastancima s muškim kolegama, posebno na sastancima odbora, ona i njene poslovne partnerice osjećaju potrebu da uđu puno više pripremljene, a njihove muške kolege to obično podržavaju. To znači da nastoje dati vrjednije doprinose, opisala nam je kulturološki pogled iz Jordana na žene u poslovnom svijetu.

Za žene u zemljama kao što su Jemen, Sirija, Afganistan i Irak, pristup poslovima je još ograničeniji, sigurnosni problemi su veći, strukture podrške su loše, a mogućnosti su gotovo nikakve.

Foto: privatna arhiva – Tamara Abdel-Jaber, poduzetnica iz Jordana koja je na čelu investicijskog fonda Amam Ventures

“If you can see her, you can be her.”

Rodna neravnoteža na vodećim pozicijama još uvijek je značajna. Podaci iz Global Gender Gap Indexa na WEF-u pokazuju da žene još uvijek drže manje od jedne trećine vodećih pozicija.

Žene i djevojke diljem svijeta i dalje se suočavaju s preprekama koje ograničavaju njihove mogućnosti i predstavljaju izazov za njihovu budućnost, rekla je veleposlanica SAD-a u Austriji Nj.E. Victoria R. Kennedy na Forumu o ženskom vodstvu u Beču.

Američka diplomatkinja, odvjetnica, aktivistica, udovica i druga supruga dugogodišnjeg američkog senatora Teda Kennedyja održala je inspirativan govor. Naglasila je koliko su uzori važni jer kada žene dosegnu visoku poziciju ili poslovni uspjeh, one utječu i osnažuju buduće generacije žena i djevojaka da krenu njihovim stopama.

– Potpredsjednica Kamala Harris prva je potpredsjednica Sjedinjenih Država i prva je Afroamerikanka i Amerikanka azijskog podrijetla na tako visokoj dužnosti. A kada mi žene postignemo visoke položaje, pomažemo utrti put budućim generacijama žena i djevojaka koje će slijediti naše stope. Postojala je javna objava koja je emitirana na američkoj televiziji ranije ove godine, a poruka je bila jednostavna koliko i moćna: “Ako je možete vidjeti, možete biti ona” – izjavila je američka veleposlanica u Austriji, Nj.E. Victoria R. Kennedy.

Prisjetila se i kako je svoju karijeru odabrala tijekom 1970-ih kada je pokret za oslobođenje žena u Sjedinjenim Državama bio u punom zamahu. Iako joj je otac bio pravnik i bila je okružena njima, nije se vidjela u tom zanimanju jer je bilo isključivo rezervirano za muškarce. Bio je potreban muški profesor da joj otvori oči, prisjetila se NJ.E. Victoria R. Kennedy: ‘’Nisam je vidjela, pa nisam znala da mogu biti ona.’’

Profesorica joj je ispričala priču o Carli Hills, pravnici koju je predsjednik Sjedinjenih Država upravo imenovao svojom tajnicom za stambena pitanja i urbani razvoj. U to vrijeme, sredinom 1970-ih, Carla Hills je bila tek 4. žena koja je služila kao tajnica kabineta u cijeloj povijesti Sjedinjenih Država. Profesor ju je izazvao jednostavnim pitanjem koje joj je promijenilo život: ‘’Ako ona to može, zašto ne možeš i ti?’’

Potrebno je spomenuti održive dobrobiti sudjelovanja žena u važnim državničkim pitanjima. Kada žene pomažu u pregovaranju mirovnih sporazuma, postoji 35% veća vjerojatnost da će ti sporazumi trajati 15 godina ili dulje. Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Austriji zaključila je svoj inspirativan govor o tome koliko su liderice važne kao uzori novim generacijama te da promjena zahtijeva hrabrost za djelovanje.

– To se događa kada odlučimo da nećemo dopustiti da nam se život dogodi; nego učinimo da se život događa za nas. Promjena koju napravi jedna žena utječe na živote bezbrojnih drugih. Jer, ako je možete vidjeti, možete biti ona – istaknula je NJ.E. Victoria R. Kennedy.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.