Fond #SPASIME prikuplja novac za sudske troškove policajke koju je nadređeni seksualno uznemiravao

2020-01-13T18:54:32+01:0013. siječnja 2020.|Civilno društvo|

Sudska presuda kojom je nasilnik oslobođen, iako je dokazano da je čitavu noć na dužnosti spolno uznemiravao kolegicu, činom podređenu policijsku službenicu, izazvala je burne reakcije javnosti. Tako je žrtva ovog slučaja, koji se dogodio prije četiri godine, umjesto sudske zadovoljštine dobila troškove što je demotivirajuće za sve druge osobe koje se nađu u sličnoj situaciji.

„Kad već ne možemo sada ništa poduzeti protiv nepravedne presude, iskažimo solidarnost i podršku policijskoj službenici“, poručuju iz Zaklade Solidarna koja upravlja Fondom spasi me i dodaju:

„Kao čin podrške žrtvi koja nije dobila pravnu zadovoljštinu i usto mora platiti sve sudske troškove spora, mnogi su na ovaj apsurd nad apsurdima reagirali nuđenjem donacije kojom bi se barem djelomično ispravila očigledna nepravda“, navode iz Zaklade.

Stoga, pozivaju sve koji mogu da uplatom na račun Fonda spasi me pomognu akciju prikupljanja sredstava kojima će se pokriti troškovi čitavog sudskog procesa. Više o načinu doniranja saznajte OVDJE.

Podsjetimo, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirajući ovaj slučaj gdje se kao razlog oslobađajuće presude Općinskog suda u Vukovaru navodi da se spolno uznemiravanje “dogodilo samo jednom”, je rekla kako je od ranije upoznata sa sudskom praksom prema kojoj je za počinjenje kaznenog djela spolnog uznemiravanja potrebno da se radnja ponovi, premda to Zakon ničim ne sugerira kao uvjet kažnjavanja počinitelja.

„Sudska praksa treba ići u pravcu shvaćanja da i sama kriminalna količina pojedinačne radnje može u stvarnosti imati takvu težinu da opravdava kvalifikaciju događaja kao kaznenog djela spolnog uznemiravanja, kao što je praksa zauzela stajalište kod kaznenog djela nasilja u obitelji. U protivnom žrtvi se ne daje ohrabrujuća poruka, već se njeno povjerenje u sustav zaštite od nasilja podriva, što je osobito problematično u području zaštite spolnih sloboda“, ističe pravobraniteljica Ljubičić.

Pravobraniteljica je podsjetila da su početkom ove godine stupile na snagu izmjene Kaznenog zakona kojima je predviđena kazna za spolno uznemiravanje povećana s jedne na dvije godine zatvora, čime je zakonodavac poslao jasnu poruku da je takvo ponašanje potrebno strože kažnjavati.

Izvor: PRS/Zaklada Solidarna

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.