FOMEN U Hrvatskoj započeo preventivni projekt rada s muškim izbjeglicama i migrantima na rodno zasnovanom nasilju

2019-12-05T09:34:01+01:004. prosinca 2019.|Civilno društvo, Institucije|

Kao jedan od odgovora na izazove s kojima se nosi Europska unija pokrenut je projekt usmjeren na muške izbjeglice i migrante, a podrazumijeva preventivni rad na rodno uvjetovanom nasilju.

Nositelj projekta FOMEN – Focus on Men: Gender Based Violence Prevention Work with Male Refugees and Migrants je austrijska muška udruga Verein für Männer – und Geschlechterthemen Steiermark, a provodi ga u partnerstvu s nevladinim organizacijama iz Španjolske, Grčke, Njemačke, Italije i Hrvatske. Riječ je dvogodišnjem projektu koji je započeo 1. rujna 2019., a kod nas ga provodi Društvo za psihološku pomoć.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sudjelovala je na predstavljanju projekta zajedno sa stručnjacima iz raznih područja rada s izbjeglicama i migrantima (MUP, zdravstvo, socijalna skrb, udruge civilnog društva…). Na sastanku su se razmijenila iskustva s ciljem iznalaženja inovativnih pristupa sprječavanja rodno zasnovanog nasilja među muškim migrantima i izbjeglicama.

Predstavnici Pravobraniteljice, pravni savjetnici, Nebojša Paunović i Branko Borota predstavili su na okruglom stolu iskustva rada sa žrtvama rodno uvjetovanog nasilja, te iskustva rada na individualnim pritužbama građana s naglaskom na pritužbe vezane uz izbjegličku populaciju.

Savjetnik Paunović predstavio je ukratko slučaj izbjeglice koja se pritužila Pravobraniteljici da joj je zahtjev za odobravanjem azila odbijen samo zato što se tek kasnije u postupku pozvala na rodno uvjetovano nasilje kao razlog bijega iz matične zemlje i traženje izbjegličkog statusa u RH. Pravobraniteljica se umiješala u navedeni postupak u fazi tužbe protiv rješenja MUP-a pred Upravnim sudom, da bi tek Ustavni sud, prihvativši u potpunosti argumentaciju Pravobraniteljice, poništio odluku o odbijanju zahtjeva za odobrenjem izbjegličkog statusa te naložio ponovno provođenje postupka.

Cilj projekta FOMEN je prevencija rodno uvjetovanog nasilja i razvijanje rodno senzibilnog pristupa kod muških migranta i izbjeglica. Projektni tim ima zadatak u suradnji s nacionalnim stručnjacima procijeniti potrebe i resurse, te identificirati najbolje prakse preventivnog rada s izbjeglicama i migrantima u suzbijanju rodno uvjetovanog nasilja. Na temelju takvih spoznaja cilj je u okviru projekta:

1. Razviti specifične programe prevencije rodno uvjetovanog nasilja namijenjen populaciji izbjeglica i migranata;
2. Izraditi priručnik i program jačanja kapaciteta stručnjaka i kulturalnih medijatora koji rade s izbjeglicama i migrantima;
3. Provesti oba programa u svih 6 država EU obuhvaćenim ovim projektom.

Savjetnici Pravobraniteljice ponudili su nositelju projekta suradnju u razmijeni iskustva i znanja institucije Pravobraniteljice stečenog u višegodišnjem radu sa žrtvama i počiniteljima rodno uvjetovanog nasilja, ali i znanja i iskustva u kreiranju, mijenjanju i unapređenju zakonodavnog okvira koji cilja na suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova / Društvo za psihološku pomoć

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.