Festival tolerancije primjer je da se o rodno uvjetovanom nasilju može raspravljati i na filmskim događanjima

2020-07-02T20:08:03+02:002. srpnja 2020.|Civilno društvo, Kultura|

Piše: Antonija Dujmović / PRS

Iako uvijek isti po svojoj ideji stvaranja tolerantnijeg društva, ovogodišnji Festival tolerancije razlikuje se od prethodnih. Prije svega, jer se prvi put održava bez njegova utemeljitelja, producenta i dvostrukog oskarovca Branka Lustiga, a uz to i u potpuno novim okolnostima s kojima se organizatori nose uslijed korona situacije. Zanimljiva pozitivna novost je proširenje glazbeno-filmskog programa s razgovorom tolerancije – Tolerance Talk čije je prvo izdanje bilo posvećeno pravima žena.

Pod nazivom “Mrak iza zatvorenih vrata” održan je Tolerance Talk na zagrebačkom Bundeku, a govorilo se o pravima žena nad kojima su počinjeni različiti oblici nasilja, uključujući i silovanja, odnosno o pravima žena koje su izložene različitim oblicima sekundarne viktimizacije. Poseban naglasak stavljen je na zlostavljanje unutar obitelji i okolnosti koje takvom kontekstu pridonose, priopćili su organizatori.

Sudionice Tolerance Talka na 14. open air Festivalu tolerancije 30. lipnja bile su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, psihologinja i psihoterapeutkinja Ženske sobe Marijana Senjak i urednica na Novoj TV Ivana Paradžiković, uz moderiranje Irene Radej Miličić, radijske autorice i voditeljice, profesorice na Sveučilištu Sjever.

Pravobraniteljica Ljubičić je ukazala na dominantan udio muškaraca u strukturi počinitelja (78 posto u prekršajnim i 95 posto u slučajevima kaznenih djela) te na odgovornost institucija u suzbijanju rodno uvjetovanog nasilja. Govoreći o provedbi Istanbulske konvencije, pravobraniteljica je istaknula da postoje određene poteškoće jer je načelo ravnopravnosti spolova podvedeno pod ideologiju.

Iako su napravljeni određeni pomaci, pravobraniteljica je istaknula da još nije postignut standard koji nameće Konvencija, prije svega iz razloga što hrvatski zakonodavac nije u krug bliskih osoba na koje se primjenjuju propisi vezani uz obiteljsko nasilje uvrstio partnere na način kako je to zamišljeno Konvencijom, pa je partnersko nasilje ostalo izvan okvira uređenja suzbijanja obiteljskog nasilja.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.