FESTIVAL TATA Istraživanje o utjecaju pandemije na očinstvo otkriva veću uključenost očeva u brigu o djeci

2020-12-04T12:31:41+01:004. prosinca 2020.|Civilno društvo|

U sklopu ovogodišnjeg Festivala tata provedena je i internetska anketa “Utjecaj pandemije COVID-19 na roditeljske prakse očeva” u kojoj su sudjelovali očevi diljem Hrvatske. Rezultati su pokazali trend većeg uključenja očeva u aktivnosti svakodnevne brige o djeci te intenzivnijeg provođenja zajedničkog vremena s djecom.

Oko 20% očeva provodi više vremena s djecom tijekom pandemije, njih 26% češće vodi djecu u prirodu, 27% očeva češće nego prije pomaže djeci u izvršavanju školskih zadataka, a 18% očeva češće nego prije čita sa svojom djecom.

“Više se bavim kućanskim poslovima i više sam s djetetom, što mi održava razinu pozitivne energije. S druge strane, radim dokasna kada dijete zaspi i nemam uopće vremena za sebe. Sada znam kako je majkama, pogotovo onim zaposlenima.” – rekao je jedan od očeva sudionika ankete.

Anamarija Sočo, voditeljica Festivala tata, komentira: “Rezultati ankete pokazuju da očevi tijekom pandemije preuzimaju na sebe veći dio obveza brige za djecu nego što su to činili prije. Nadamo se da će se taj trend nastaviti i u budućnosti. Možda će to biti jedan od pozitivnih ishoda pandemije i korak prema uistinu ravnopravnom roditeljstvu”.

Jedna od redovnih aktivnosti u sklopu Festivala tata je foto natječaj, u kojem je ove godine sudjelovalo stotinjak očeva ih cijele Hrvatske. Natječaj je bio otvoren od 2. do 22. studenoga i na njega je pristiglo je mnoštvo divnih objava, fotografija i uspomena očeva i njihove djece. Javnost je glasovala za pristigle fotografije i odabrala 6 pobjednika dok je stručni žiri odabrao 5 najboljih fotografija. Autori/ce svih pobjedničkih fotografija biti će nagrađeni prikladnim poklonima organizatora i prijatelja Festivala.

Već treću godinu zaredom, organizacija Status M zajedno s partnerima provodi Festival tata, događanje posvećeno angažiranom očinstvu čiji je cilj inspirirati očeve na brižno i aktivno uključivanje u odgoj djece te pokretanje rasprave o važnosti uključenog očinstva.
 
Festival tata prvi je festival u Hrvatskoj koji se obraća tatama i koji naglašava važnost brižnog roditeljstva. Organizira se treću godinu zaredom, naslanjajući se na projekt Švedski očevi fotografa Johana Bävmana koji je proveden kao izložba s dodatnim događanjima u nekoliko desetaka država diljem svijeta.
 

O važnosti festivala Mirna Jurić iz Veleposlanstva Kraljevine Švedske rekla je: ”Za djecu su jednako važni i očevi i majke i zato je važno poticati i promicati ravnopravnu uključenost očeva u odgoj djece. Veseli nas da se svake godine Festivalu priključi sve više očeva i već se veselimo novim izdanjima u godinama koje dolaze.”

“Ravnopravna uključenost očeva u brigu o djeci donosi višestruku, dugoročnu dobrobit za cijelu obitelji, ali i za društvo, zato nastavljamo s aktivnostima poticanja ravnopravnog roditeljstva i nakon Festivala”, zaključila je Jasena Knez Radolović iz udruge Roda.

Status M i partneri će uz pomoć društvenih mreža i stranice festivaltata.hr nastaviti i nakon Festivala aktivno poticati očeve u Hrvatskoj na aktivno sudjelovanje u odgoju i brižno roditeljstvo.

Izvor: Priopćenje za medije

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.