FEMICID Žene koje nestaju – zapažena kampanja britanske umjetnice o razmjerima femicida

2021-04-16T15:43:54+02:0016. travnja 2021.|Civilno društvo, Kultura|

Piše: Antonija Dujmović

Primjer britanske umjetnice Henny Beamont jako dobro pokazuje snagu umjetničkog izričaja kada je u pitanju slanje važnih društvenih poruka. Ova ilustratorica, grafička romanospisateljica i politička cartoonistica u britanskoj je javnosti poznata po svojem društvenom angažmanu, posebice po temama koje propitkuje iz perspektive žene. Jedan od njih je i ovaj rad objavljen u The Guardianu u kojem oslikava svakodnevicu brojnih žena tijekom lockdowna.

Autoričin je prvi grafički roman Hole in the Heart, u kojem progovara o osobnom iskustvu majke djeteta s Downovim sindromom, uvršten na listu deset najboljih knjiga o majčinstvu svih vremena od strane Mumsneta, najpopularnijeg britanskog portala za roditelje. Svome zapaženom radu nedavno je pridodala slikanje portreta svih žena koje su prošle godine u Velikoj Britaniji ubijene od strane muškarca.

Ideju za to dobila je nakon što je na Međunarodni dan žena čula zastupnicu tamošnjih laburista Jess Phillips kako u Donjem domu čita imena svih 118 žrtava femicida u 2020.

“Bila sam silno tužna i doista šokirana što sam prepoznala jedino ime Sarah Everard, ona nije bila na popisu ali je spomenuto njeno ime”, rekla je Henny za Sky News.

Naime, samo joj je ovo ime bilo poznato jer se radilo o najnovijem slučaju 33-godišnje Sarah nestale 3. ožujka. Na žalost, crne slutnje su se obistinile i njeno je tijelo pronađeno u šumi tjedan dana kasnije. Za ubojstvo je osumnjičen 48-godišnji policajac.

“Zanimalo me što je sa svim drugim ubijenim ženama i zašto ne znamo za njih. Željela sam stvoriti sjećanje na njih. Slikam ih i snimam kako ih slikam, a zatim zastajem i snimku pokrećem unatrag tako da vidite kako nestaju. Dobila sam dosta komentara od ljudi koji ove radove nazivaju ‘neslike’, ali ja ih nazivam Žene koje nestaju. Radovi simboliziraju ono što se tim ženama dogodilo.” (Snimku možete pogledati na poveznici ispod.)

Henny je do sada završila 19 slika i preostalo joj je još naslikati njih 99 kako bi rad posvećen ovoj temi bio gotov. Jedna od već portretiranih žena je i 40-godišnja Kelly Fitzgibbons (naslovna fotografija) koju je u ožujku 2020. zajedno s njihovim kćerima Avom (4) i Lexi (2) u zajedničkom domu ubio njezin partner. Henny Beaumont svoju je sliku Kelly i njenih kćeri predala ocu ubijene, a slike svog rada redovito dijeli putem Twittera i web stranice.

“Ova je kampanja toliko važna jer je podigla našu svijest”, rekla je Kellyna najbolja prijateljica Sue Redman za Sky News pohvaljujući postupak zastupnice Phillips. “Nismo niti znali da je Kellyno ime pročitano u Donjem domu kao što apsolutno nismo imali pojma o broju ubijenih žena. Ne bih nikada pomislila da je u Velikoj Britaniji lani bilo toliko ubojstava, a kamoli samo žena ubijenih od strane muškaraca.”

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.