Europski sud presudio: počinitelju seksualnog nasilja izrečena nerazmjerno blaga kazna

2023-12-12T18:01:38+01:0012. prosinca 2023.|Civilno društvo, Institucije|

Europski sud za ljudska prava dana 12. prosinca 2023. godine objavio je presudu u predmetu Vučković protiv Hrvatske, broj zahtjeva: 15798/20, kojom je utvrđeno da je Republika Hrvatska u kaznenom postupku koji se vodio radi seksualnog nasilja počinjenog na štetu podnositeljice zahtjeva, gospođe Maje Vučković, izricanjem nerazmjerno blage kazne počinitelju, povrijedila prava podnositeljice zahtjeva zajamčena čl. 3. i čl. 8. Europske konvencije.

Podnositeljica se koncem 2019. godine obratila udruzi B.a.B.e. s pritužbom da je počinitelj koji ju je seksualno zlostavljao na radnom mjestu u kaznenom postupku kažnjen radom za opće dobro na slobodi nakon čega je uz podršku odvjetnica udruge B.a.B.e. Ines Bojić i Zvjezdane Kuprešak podnesen zahtjev Europskom sudu za ljudska prava radi povrede prava podnositeljice kao žrtve seksualnog nasilja na učinkovito kažnjavanje počinitelja nasilja. Podnositeljica se kao i udruga B.a.B.e. obratila i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova koja joj je također pružila podršku, dala preporuke te u vezi njezinog slučaja istupila i u medijima.

Europski sud je utvrdio da je Republika Hrvatska izricanjem kazne radom za opće dobro na slobodi počinitelju seksualnog nasilja, povrijedila pozitivne obveze države koje proizlaze iz čl. 3. i čl. 8. Europske konvencije, utvrdivši da je kazna počinitelju izrečena bez pažljivog ispitivanja svih relevantnih okolnosti slučaja, uzimanja u obzir interesa žrtve i konteksta specifične društvene opasnosti od nasilja nad ženama i potrebe da se takvo nasilje suzbije učinkovitim i odvraćajućim kaznama. Europski sud je izrazio stajalište da se takav pristup domaćih sudova može shvatiti kao pokazatelj blagosti u kažnjavanju nasilja nad ženama umjesto prenošenja snažne poruke zajednici da se nasilje nad ženama neće tolerirati te da takva popustljivost može djelovati obeshrabrujuće na žrtve da nasilje prijave što podupire i nedavni izvještaj GREVIO-a o Hrvatskoj u kojem je istaknuto da je Hrvatska zauzela blagu kaznenu politiku u rješavanju slučajeva obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama radi čega je Vlada pozvana osigurati da kazne i mjere koje su izriču u takvim slučajevima budu učinkovite, razmjerne i odvraćajuće.

Dakle, ovom presudom Europski sud je izrazio jasno stajalište o neprihvatljivosti politike blagog kažnjavanja počinitelja rodno uvjetovanog nasilja u Republici Hrvatskoj, na što udruga B.a.B.e. kontinuirano upozorava, te vjerujemo da će ova presuda pozitivno djelovati i doprinijeti daljnjoj promjeni svijesti o potrebi učinkovitog kažnjavanja počinitelja nasilja nad ženama.

Presuda je objavljena na engleskom jeziku i dostupna je OVDJE.

Izvor: Udruga B.a.B.e.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.