Europski parlament usvojio izvješće hrvatskog zastupnika Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

2021-06-25T12:43:11+02:0025. lipnja 2021.|Civilno društvo, Institucije|

Piše: Bojana Guberac

Europski parlament usvojio je u četvrtak izvješće hrvatskog zastupnika Predraga Freda Matića o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU s 378 glasova „ZA“, 255 „PROTIV“ i 42 suzdržanih.

Time je ujedno i odbačen prijedlog rezolucije Europske pučke stranke. Zastupnici HDZ-a, Ruža Tomašić te Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić su glasovali protiv Matićevog izvješća. Zamjenski prijedlog rezolucije imali su i Europski konzervativci i reformisti (ECR), koji su dan ranije na plenarnoj sjednici tražili da se Matićevo izvješće odbaci s dnevnog reda, što nije usvojeno.

„Konačno imamo jasan stav – svatko u Europskoj uniji mora imati pristup kontracepciji, medicinski potpomognutoj oplodnji, pobačaju i drugim zdravstvenim uslugama!“, konstatirao je Matić nakon što je rezolucija usvojena.

Rezolucijom se od država članica Europske unije traži da poštuju seksualna i reproduktivna prava žena te osiguraju pravo na legalan pobačaj i seksualnu edukaciju svojim građankama i građanima. Rezoluciju je u svibnju ove godine prihvatio i Odbor za ženska prava i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta (FEMM Odbor) te predstavlja prvi takav dokument EP-a u gotovo deset godina koji posebno adresira seksualna i reproduktivna prava, prenosi Platforma za reproduktivnu pravdu.

Također, apelira se na države članice da se osigura bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava te bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja, kao i dostupnije liječenje neplodnosti i skrb za sve trudnice, rodilje i babinjače.

Matićev tim je posljednje dvije godine radio na izvještaju, a Matić je dan prije usvajanja izvješća naglasio kako se nitko ne zalaže za pobačaj te pobačaj kao sredstvo kontracepcije, za što je bio optužen od dijela hrvatske konzervativne javnosti.

Dodatno, istaknuo je kako se obavlja jednak broj pobačaja u zemljama u kojima je zabranjen i u onima u kojima je legalan. Dodao je kako u svijetu svake godine umre 23 tisuće žena zbog nedostupnosti legalnog pobačaja. Naglasio je kako je odluka o pobačaju težak izbor za svaku ženu, ali ujedno i njezin izbor koji mora ostati odluka žene.

Prašina se digla i oko navodne zabrane priziva savjesti, što rezolucijom nije predloženo već je ustanovljeno kako liječnici imaju pravo na priziv savjesti, ali da bolnice moraju pružiti i određen broj liječnika ili liječnica koji obavljaju zahvat pobačaja.

Zaključno, Fred Matić je napomenuo kako se onima koji u 21. stoljeću misle da su žene drugorazredna ženska bića i da takva trebaju i ostati nikada ništa neće uspjeti dokazati. Rezoluciju je posvetio supruzi, majci te svim hrabrim ženama, kao i onim ženama koje nisu uspjele čuti što im se želi omogućiti rezolucijom.

Foto: Wikimedia Commons

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.