Europski parlament obilježava Tjedan ravnopravnosti spolova

2020-10-27T22:53:22+01:0027. listopada 2020.|Institucije|

Piše: Nikolina Blažanović

Na inicijativu Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta od 26. do 29. listopada održava se prvi Europski tjedan rodne ravnopravnosti (European Gender Equality Week). Upravo ove godine obilježava se 25. godišnjica Pekinške deklaracije i platforme za akciju te su ovo vidjeli kao priliku razgovora o uspjesima i budućim izazovima za napredak prava djevojčica i žena i rodne ravnopravnosti.

U ovih nekoliko dana na odborima Europskog parlamenta održavaju se prezentacije, debate, potiče se na pisanje članaka ili korištenje drugih načina progovaranja o rodnoj ravnopravnosti.

Tako je u ponedjeljak Odbor Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove raspravljao o krijumčarenju ljudi. Dan kasnije se na Odboru za borbu protiv raka govorilo o raku dojke, a na Odboru za međunarodnu trgovinu o ekonomskom utjecaju COVID-a 19 na žene u međunarodnoj trgovini, dok se na Odboru za kulturu i obrazovanje raspravljalo o rodnoj ravnopravnosti u medijima, STEM području i digitalnom obrazovanju.

“Dvadeset prvo stoljeće je stoljeće žena. Usmjereni smo na 2050. godinu, a ne na sliku žene kakva je bila pedesetih godina prošlog stoljeća. Gledamo prema naprijed, a ne unazad”, rekla je Evelin Regner, predsjednica odbora za ženska prava.

U nastavku spomenutih aktivnosti EP-a, Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja svoju je prezentaciju posvetio skrbi kao ključnom dijelu oporavka Europske unije. Pododbor za ljudska prava pripremio je razgovor s poznatim aktivisticama i razgovor o ženskim pravima, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, a Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova za temu je izabrao žene i digitalizaciju.

Pored navedenih, svoje su programe na temu ravnopravnosti spolova organizirali i Odbor za proračunski nadzor, Odbor za transport i turizam, Pododbor za sigurnost i obranu, Odbor za razvoj i Odbor za prava žena i jednakost spolova. Snimke aktivnosti možete pogledati OVDJE.

Posljednji će dan obilježavanja Tjedna rodne ravnopravnosti Europski Institut za ravnopravnost spolova predstaviti rezultate Indeksa za ravnopravnost spolova za 2020. godinu.

Objavljen je i sažetak aktualnih istraživanja i infografika, a teme uključuju Pekinšku platformu, COVID 19, žene u politici i digitalizaciju. Više informacija potražite OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.