Europski parlament donio nova pravila – napravljen prvi korak da Europa postane prvi kontinent koji je suzbio nasilje nad ženama

2024-04-24T17:36:31+02:0024. travnja 2024.|Civilno društvo, Institucije|

Europski parlament danas je s 522 glasova za, 27 protiv i 72 suzdržana donio prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Novom direktivom poziva se na donošenje strožih zakona za borbu protiv kibernetičkog nasilja, učinkovitiju pomoć žrtvama i uvođenje mjera za sprečavanje silovanja.

Zabranjuju se sakaćenje ženskih spolnih organa i prisilni brak te se utvrđuju posebne smjernice za kaznena djela na internetu poput otkrivanja osobnih podataka i nezatraženog slanja seksualno eksplicitnih materijala (tzv. cyberflashing).

Novo zakonodavstvo sadrži dulji popis otegotnih okolnosti za kaznena djela za koja su predviđene strože kazne poput zločina protiv javnih osoba, novinara ili boraca za ljudska prava. Taj popis uključuje i namjeru kažnjavanja žrtava na temelju njihova roda, seksualne orijentacije, boje kože, vjere, socijalnog podrijetla i političkog uvjerenja te želje da se sačuva ili obrani „čast”.

Pristup uslugama u području spolnog i reproduktivnog zdravlja

Sigurnost i dobrobit žrtava trebali bi biti prioritet, a to uključuje i pristup skloništima. Osim toga, trebalo bi osigurati pristup zdravstvenim uslugama, uključujući usluge zdravstvene skrbi u području spolnog i reproduktivnog zdravlja. Vlasti država članica imat će veće obveze u pogledu prijave i prikupljanja dokaza. Uz to, trebat će podići javnu svijest o tome da se spolni odnos bez pristanka smatra kaznenim djelom.

Nova pravila stupit će na snagu dvadeset dana nakon objave u Službenom listu Europske unije. Države članice imat će tri godine za provedbu pravila. Cilj ovih pravila je spriječiti rodno uvjetovano nasilje i zaštititi žrtve, posebice žene i žrtve nasilja u obitelji.

PRVA PRAVILA EU-a ZA SUZBIJANJE NASILJA NAD ŽENAMA I NASILJA U OBITELJI

•    Mjere za sprečavanje silovanja i podizanje svijesti o važnosti pristanka na spolni odnos
•    Prisilni brak i sakaćenje ženskih spolnih organa smatraju se kaznenim djelima
•    Zabrana otkrivanja osobnih podataka na internetu bez pristanka i nezatraženog slanja seksualno eksplicitnog materijala
•    Specijalizirana pomoć žrtvama nasilja

Parlament je također inzistirao na tome da Komisija svakih pet godina izvijesti o tome treba li ovu direktivu revidirati.

„Danas je Parlament napravio prvi korak prema tome da Europa postane prvi kontinent na svijetu koji je suzbio nasilje nad ženama. Ovo je sveobuhvatan zakon koji će spriječiti nasilje nad ženama, zaštititi žrtve i procesuirati počinitelje te tako osigurati holistički pristup u borbi protiv ovih strašnih zločina. Ne možemo govoriti o jednakosti bez da iskorijenimo nasilje nad ženama; moramo osigurati da oni koji počine takve zločine ne prođu nekažnjeno“, izjavila je suizvjestiteljica i članica Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Frances Fitzgeralnd (EPP, Irska).

Suizvjestiteljica i članica Odbora za građanske slobode Evin Incir (S&D, Švedska) rekla je: „Oao direktiva je prekretnica koja utjelovljuje našu nepokolebljivu predanost jačanju prava žena i spašavanju života. Dok koračamo naprijed, zapamtimo ovaj trenutak kao prvi povijesni korak u jačanju prava žena i osvjetljavanju puta prema budućnosti u kojoj svaka žena može živjeti bez straha i ugnjetavanja. Ovo je pobjeda za pravdu i jednakost diljem Europske unije.“

Izvor: Priopćenje za medije / Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.