Europske igre u Minsku: Lucija Babić zlatna u sambu, Barbara Matić brončana u judu

2019-07-04T06:29:20+02:001. srpnja 2019.|Sport|

Na drugim Europskim igrama koje su se održavale od 21. do 30. lipnja u bjeloruskom Minsku, Hrvatska je nastupila s 45 sportaša i 15 sportašica u 12 pojedinačnih sportova. S ukupno osam osvojenih medalja Hrvatska je na 28. mjestu od 50 država čiji su predstavnici nastupili u Minsku.

Zlato su osvojili Lucija Babić u sambu i Ivan Kvesić u karateu, a srebro Anđelo Kvesić, također u karateu. Brončane medalje osvojili su boksaći Marko Milun i Toni Filipi, judašica Barbara Matić, stolnotenisač Tomislav Pucar i streličar Mario Vavro.

Povijesno zlato za Hrvatsku osvojila je 20-godišnja Zagrepčanka Lucija Babić u sambu. Njena pobjeda je tim veća jer su sve ostale medalje u njenoj kategoriji pripale sportašicama iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Naime, riječ je o sportu koji je kombinacija nekoliko borilačkih vještina i u Rusiji se smatra nacionalnim sportom. S obzirom da je najviše zastupljen u državama bivšeg Sovjetskog Saveza, kolokvijalno se zna reći da je sambu vještina kagebeovaca.

Lucija je članica Judo kluba Zagreb i Sambo kluba Zagreb, a višegodišnji joj je trener Hrvoje Petranović. Osvojila je nekoliko vrijednih odličja iz europske konkurencije juda i samba, a samo mjesec dana prije Europskih igara osvojila je i brončanu medalju u disciplini sportski sambo na Europskom seniorskom prvenstvu u španjolskom Gijonu.

Barbara Matić, 24-godišnja splitska  judašica,  u kategoriji do 70 kg izborila je broncu za Hrvatsku. Treba napomenuti da su u boksu i judu Europske igre bile ujedno i europska prvenstva.

Barbara je sportsku karijeru započela u splitskom Judo klubu Pujanke. Bila je dva puta svjetska juniorska prvakinja do 70 kilograma. Na Europskom judaškom prvenstvu u Montpellieru 2014. te u Vršavi 2017. godine osvojila je bronce. Drugim pojedinačnim odličjem s europskog prvenstva postala je prva judašica, a drugi hrvatski judoka s dva europska odličja, nakon Gorana Žuvele. Nastupala je za Hrvatsku i na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.