EIGE poziva na rodno osjetljiv pristup u korištenju 37 milijardi eura namijenjenih prevladavanju korona krize

2020-05-26T08:52:42+02:0025. svibnja 2020.|Institucije|

EU fondovi doprinijeli su smanjenju nejednakosti u cijeloj EU. Ipak, kad je riječ o ravnopravnosti žena i muškaraca, oni ne dostižu svoj puni potencijal. Zbog toga je Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE) objavio alat za pomoć onima koji rade s fondovima da bolje prilagode svoje programe ciljevima postizanja ravnopravnosti spolova u EU i zemljama članicama.

Rodno osjetljiv proračun je sada važniji nego ikad i treba ga razmotriti kada EU bude spremna rasporediti poticajne pakete i investicije za rješavanje učinaka krize izazvane pandemijom COVID-a 19, uključujući korištenje 37 milijardi eura iz EU fondova.

EIGE-ov novi priručnik za rodno budžetiranje osmišljen je na praktičan način. Riječ je o 11 alata koji pomažu korisnicima da imaju u vidu različite potrebe žena i muškaraca prilikom cijelog procesa vezanog uz EU fondove – od razvoja pokazatelja do definiranja kriterija odabira projekata, uključivanja partnera te praćenja, izvještavanja i evaluacije programa.

Rodno budžetiranje strategija je postizanja ravnopravnosti spolova kroz dodjelu javnih resursa na način koji će odgovarati specifičnim potrebama žena i muškaraca. To je sredstvo za provođenje rodno osviještene politike na što se EU obvezala još 1995. godine. Rodno budžetiranje može pomoći u osiguravanju da mjere gospodarskog oporavka nakon krize uzrokovane COVID-om 19 budu rodno ravnopravne.

EIGE-ov priručnik će biti od koristi upravljačkim tijelima uključenima u programe EU fondova, posredničkim tijelima koja provode projekte EU fondova, tijelima za ravnopravnost spolova i djelatnicima koje rade na razini EU s fondovima kao pomoć u provedbi horizontalnog načela ravnopravnosti spolova.

Priručnik ističe dobre prakse zemalja članica EU-a i upućuje na relevantne propise i odredbe EU fondova te na taj način pomaže korisnicima. To će pomoći državama članicama da usklade svoje programe EU fondova s ​​EU i nacionalnim strategijama i regulatornim okvirima za ravnopravnost spolova.

Kao što je pokazala kriza uzrokovana COVID-om 19, skrb je vitalni dio naših ekonomija, no često je izostavljena iz bilanci. Zbog toga je EIGE razvio model koji državama članicama omogućuje bolji odraz vrijednosti skrbi u našim ekonomijama. To je u skladu s novom strategijom EU za ravnopravnost spolova, koja naglašava potrebu da fondovi EU-a podrže mjere ravnoteže poslovnog i privatnog života.

EIGE-ov priručnik za rodno budžetiranje trenutno je dostupan na engleskom jeziku, ali će uskoro biti dostupan na 22 jezika EU-a.

Izvor: EIGE

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.