Državna tajnica Željka Josić na konferenciji ‘Dijalog EU s mladima’ najavila otvaranje lokalnih Centara za mlade

2022-03-23T19:54:29+01:0023. ožujka 2022.|Institucije|

Europska unija i Europska komisija su 2022. godinu proglasili Europskom godinom mladih čime se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Nacionalna konferencija „Dijalog EU s mladima“ održana je 23. ožujka u Zagrebu u organizaciji Mreže mladih Hrvatske i predstavlja prvu službenu, javnu aktivnost Mreže u okviru Europske godine mladih.

Cilj konferencije je istaknuti značaj participacije mladih u procesima donošenja odluka, posebice u kontekstu Europske godine mladih 2022. Kroz dvije panel rasprave s mladima i predstavnicima institucija tematizirani su izazovi i aktualni trendovi u području mladih.

Ove se godine ulazi u 9. ciklus konzultacija s mladima, pod nazivom “Zajedno za održivu i inkluzivnu Europu” te se Konferencijom obilježava početak provedbe 9. ciklusa “Dijaloga Eu s mladima” i naglašava važnost uključivanja mladih u donošenje odluka. Konferencija služi kao platforma na kojoj se prisutnima predstavljaju mogućnosti za mlade u okviru Europske godine mladih 2022.

“Potrudit ćemo se stvoriti uvjete za kvalitetan život mladih kako bi ostali živjeti i raditi u Hrvatskoj”, istaknula je državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić uvodno se obraćajući na Konferenciji.

Poticajnim smatra što mladi koriste programe, poput Erasmusa, putem kojih imaju priliku otići izvan Hrvatske steći nova znanja, vještine i iskustva, ali također naglašava da se politikama i mjerama mladima moraju stvoriti uvjeti za njihov povratak.

„Zapošljavanje i tržište rada, obrazovanje i stambeno zbrinjavanje pitanja su koja su mladima izrazito bitna, no iako te politike nisu u nadležnosti Središnjeg državnog ured za demografiju i mlade, cilj nam je učiniti ih povezanijima i bolje komuniciranima.“

U panel raspravi „Europska godina mladih“ državna tajnica je naglasila kako je Europska godina mladih prilika postaviti dobre temelje i smjernice za daljnji rad istaknuvši da se na Nacionalnom programu za mlade aktivno radi i sadržaj kojeg se nastoji približiti svim mladima, i onima u udaljenim i ruralnim područjima do kojih informacije teško stižu.

Najavila je formiranje lokalnih Centara za mlade u kojem bi mladi i udruge mladih imali svoje prostore za djelovanje, rad, edukacije i informiranje.

Uz državnu tajnicu uvodno se na Konferenciji obratila Jovana Kepčija Pavlović, glavna tajnica Mreže mladih Hrvatske.

U panel raspravi o aktivnostima i programima koji će se odvijati tijekom Godine mladih, govorili su Ivona Šimunović iz Udruge Mladih Ilok “Volja”, Marko Boko iz Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Sanja Posavec pomoćnica ravnateljice Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Saša Milaković ispred Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Osijeku te Josip Miličević, stručnjak za javne politike, s naglaskom na politike usmjerene prema mladima.

Na Konferenciji je predstavljen novi vizualni identitet Dijaloga Eu s mladima.

Izvor: Središnji državni ured za demografiju i mlade

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.