Državna tajnica Janica Kostelić o Nacionalnom programu športa 2019.-2026.

2019-12-19T10:59:32+01:002. studenoga 2019.|Sport|

Središnji državni ured za šport uredio je na vrlo pregledan način publikaciju Nacionalni program športa 2019.-2026. koji je usvojen u srpnju ove godine. Iz ovog strateškog dokumenta prenosimo predgovor državne tajnice za šport Janice Kostelić, najuspješnije hrvatske sportašice svih vremena:

Kada bismo u jednoj riječi tražili pojam koji nam pruža lepezu emocija, obogaćuje kvalitetu života i pozitivno utječe na naše zdravlje, mislim da ne bi bilo idealnije riječi od – šport. Bavili se njime u mlađoj ili starijoj dobi, gledali ga s tribina ili preko malih ekrana, bio nam on samo usputna zanimacija ili životni poziv, šport u nekom svom obliku dotiče život svakog pojedinca.

Baš iz tog razloga, u Središnjem državnom uredu za šport svjesni smo koliko je bilo važno donijeti prvi strateški dokument u području športa Republike Hrvatske. Nacionalni program športa 2019.-2026. obuhvatio je sva tri pojavna oblika športa kako bi bili uključeni svi segmenti života u kojima se susrećemo sa športom, od vrtića do školskih klupa, od rekreacije do bavljenja vrhunskim športom, od upravljanja sustavom športa do načina njegovog financiranja, od stručnog kadra do infrastrukture.

Ovim dokumentom odredili smo smjernice razvoja hrvatskog športa kroz šest općih ciljeva čijim ostvarenjem u osmogodišnjem razdoblju s jedne strane želimo šport učiniti jednako dostupnim svima, a s druge onima koji se bave športom na najvišoj razini omogućiti optimalne uvjete za postizanje vrhunskih rezultata.

Kada biste me pitali na što bih bila najponosnija nakon osam godina ove strategije to bi sigurno bila činjenica kad bi šport postao životna navika za što veći broj mojih sugrađana. Naravno da se teško može opisati ponos koji svi osjećamo kada naše športašice i športaši osvajaju Olimp i svijet, ali statistika koju smo dobili prilikom izrade ovog dokumenta o bavljenju tjelesnom aktivnošću populacije starije od 15 godina poražavajuća je i jako zabrinjavajuća i mislim da je to najveći izazov pred svima nama. Moramo promijeniti svijest o važnosti bavljenja bilo kakvom vrstom tjelesne aktivnosti i to usaditi u navike onih najmlađih. Za njihov zdraviji, sretniji i kvalitetniji život. I to će biti rezultat na ponos svih nas.

Donošenje Nacionalnog programa športa samo je prvi korak u svim izazovima koji su pred nama. Ostvarivanje njegovih mjera nove su zadaće koje ćemo, sigurna sam, i ostvariti, i tako doći do onoga čemu stremimo, a što je sadržano i u podnaslovu ovog dokumenta, “Prema zdravoj i aktivnoj naciji ponosnoj na športske uspjehe”.

Izvor: Nacionalni program športa 2019.-2016.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.