DREAM TEAM BABE Očitaj bukvicu svima i živi kako tebi odgovara

2019-12-23T19:48:21+01:0023. prosinca 2019.|Kultura|

Piše: Antonija Dujmović

Premda nisu dospjele u veliko finale Supertalenta, Dream Team Babe jedne su od zadovoljnijih natjecateljica showa Nove TV. Kraj njihova sudjelovanja u ovoj zabavnoj emisiji ujedno je značio početak božićne turneje po gradovima Bosne i Hercegovine i Hrvatske gdje su rado viđene gošće na svim proslavama. U gustom rasporedu obiteljskih priprema za nadolazeće blagdane i brojnih gostovanja našle su vremena i za nas.

“Nekad su babe pravile kolače, spremale, kuvale za najradosniji blagdan Božić, a mladi su izlazili van, danas je kod Dream Team Baba drugačija situacija mi smo stalno na nekim feštama, putujemo, pjevamo, pa je mladost prepuštena sama sebi…” uz smijeh će “frontwomen” Nada Lauc o zamjeni uloga.

Nakon što su ove jeseni svojim nastupom oduševile publiku i žiri Supertalenta, Dream Team Babe u sastavu: Nada Lauc (66), Blagica Skoko (75), Kata Mihaljević (76), Ana Škorput (77) i Franka Šunjić (83) nastavile su osvajati nove obožavatelje. Nama su se posebno učinile zanimljive kao izuzetno pohvalan primjer žena zlatne dobi koje se nisu zatvorile u kuću već su izabrale biti društveno aktivne.

“Naš život nakon Supertalenta u Zagrebu nastavio se punom parom, svugdje smo u školama, vrtićima, svadbama, zovu nas na sva slavlja. Babe pjevaju svugdje. Ponosne smo na sve ljude, hvala im jer vidiš da nešto značiš za ljude koji te okružuju” kaže najmlađa članica tima Nada.

No njihov uspjeh nije od jučer, poznate su one već dulje vrijeme u hercegovačkom kraju, samo se sada zbog nastupa na televiziji posebno zahuktalo. Gostuju u brojnim gradovima, gradonačelnici ih pozivaju na prijem, djeca ih u školama dočekuju s radošću i pjevaju s njima uglas. Bake kažu da je to način kako njihova generacija djeci prenesi tradicionalni glazbeni izričaj: “Sve ovo što radimo htjele bi ostaviti mladosti. Akobogda tako će i biti.”

Dok su trajale pripreme za nastup na polufinalu Supertalenta, Dream Team Babe posjetile su NK Dinamo. Ljubav baka i nogometa poznata je još od lani kada su bile velika glazbena podrška našim nogometašima na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Pjevale su tada “ Oj Moriću, zlato moje, kopačke ti dobro stoje!” Zanimalo nas je da su mlađe bi li zaigrale nogomet ili misle da to nije sport za žene?

“Dobili su Vatreni četiri pisme od baba, a i Dinamo. Babe se ne boje terena, mogu izić’ na teren s njima pa ‘ko dobije…” veselo odgovaraju.

A da hercegovačkim bakama nisu strane adrenalinske aktivnosti pokazale su ljetos na manifestaciji Ljubuško ljeto kada su se gradom vozile na bijesnim motociklima što je dokumentirano i za potrebe filma.

Ove jednostavne žene, vedra duha, pozitivne energije i pune mudrosti koju nose godine otkrivaju od kuda crpe snagu: “Naša zajednička druženja puno nam znače, ali i druženja s našim prijateljima Neretvanskim bećarima i drugima. Vidiš i osjetiš da te netko cijeni i to ti jednostavno daje snagu” kažu.

S obzirom na svoje bogato životno iskustvo i godine uspoređuju položaj žena u društvu nekad i sad. Kažu da se puno toga promijenilo, ali da je još uvijek ostalo i onog starog, da žena ima podređenu ulogu. Kada govore o problemima žena njihove dobi u manjim ili seoskim sredinama kažu da je glavni problem što su pokorne onom negativnom. Ženama koje trpe nasilje kratko poručuju: “Nitko nije vrijedan tvog života, trzni se!”

Svim umirovljenicama savjetuju da naprave prvi korak kako bi se osjećale bolje, a on se, kažu ove Ljubušanke, krije u rečenici – Život je jedan i živjet ću ga s osmjehom na licu i veseljem u srcu!

“Očitaj bukvicu svima i živi kako tebi odgovara, tuga ne treba nikome”, jasna je Nada Lauc.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.