Drama o Mirjani i ovima oko nje – kazališni komad o težini ženskog prolaska kroz život

2021-09-29T22:30:23+02:0027. rujna 2021.|Kultura|

Piše: Antonija Dujmović

Četrnaest godina nakon što je napisana Drama o Mirjani i ovima oko nje doživjet će svoju premijeru 29. rujna u zagrebačkom Teatru &TD. Publika je imala priliku vidjeti kazališnu izvedbu ovog dramskog teksta još prije desetak godina, no posebitost je ovaj put u tome što režiju potpisuje autor drame Ivor Martinović.

Kroz novu verziju drame koja govori o banalnosti svakodnevice, otuđenosti, apsurdu današnjice, međusobnom nerazumijevanju i težini ženskog prolaska kroz život, autor se fokusira na naslovni lik i njezin odnos prema dvije jake žene koje je okružuju (Majka i Kćer).

Tri glumice Ivana Krizmanić, Maja Posavec i Marina Redžepović izmjenjuju se u interpretaciji naslovnog lika, donoseći vlastiti autorski stav prema istom. U trenutku kad ne igraju Mirjanu, glumice predstavljaju lik njene majke ili kćeri, te se lik Mirjana tako rasprostire i na ostale likove iz drame. Naslovni lik Mirjane tako plovi iz jedne u drugu glumačku osobnost, a u isto se vrijeme u njega propuštaju ostaci karaktera Majke i Kćerke. Riječ je o istraživačkom, intimnom autorskom iščitavanju Drame o Mirjani i ovima oko nje u kojem se ispituje odnos glumca i dramskog teksta u izvedbi.

Ivana Krizmanić približila nam je slojevitost izvedbe i iskustvo dijeljenja istog lika s još dvije glumice.

„Ova verzija Drame o Mirjani i ovima oko nje koncipirana je tako da se Marina Redžepović, Maja Posavec i ja konstantno izmjenjujemo u ulogama Mirjane, njene majke Violete i njene kćerke Veronike. Svaka ima priliku u određenom trenutku pokazati svoj osobni, glumački i autorski odnos prema Mirjani te po jedan aspekt njene ličnosti u jednoj vrlo specifičnoj situaciji, tj. prekretnici u životu. Već i od strane dramaturške i režiserske koncepcije u startu je samim time uspostavljena slojevitost. Vidjeti Maju i Marinu na sceni kako također igraju sva tri navedena lika inspirativno je i uzbudljivo, jer zajedno ‘pletemo’ ovu Mirjanu, svaka sa svojom energijom, svojim idejama i različitostima. To je zapravo jedna potpuno nova, drugačija i neočekivana Drama o Mirjani i ovima oko nje“, kaže za portal Žene i mediji glumica Ivana Krizmanić.

Ivana Krizmanić, Marina Redžepović i Maja Posavec / Foto: Luka Dubroja

Koliko je glumački zahtjevno ulaziti u ulogu Mirjane, a potom u ulogu njene prethodnice i sljedbenice u ženskoj lozi, pitali smo Marinu Redžepović.

„Kako sve tri igramo Mirjanu, a onda također i sve tri predstavljamo funkciju Majke i Kćeri, čini mi se da je nama kao glumicama najzahtjevnije i najdelikatnije upravo predstavljati lik, a ne ga igrati u nekom ‘uobičajenom’, fiktivnom okviru. Izvođački propitujemo sam dramski tekst, kao lik, kao funkcije likova te kao izvođačice koje promatraju samu izvedbu koje su dio. Sadržajno, sugeriramo i ponavljanje transgeneracijskih obrazaca po ženskoj lozi, ponašanjem, frazama, obraćanjima koje smo naslijedili i koja su upravo onaj otisak kojim nas je uvjetovala obitelj”, kaže nam Marina Redžepović.

Drama o Mirjani i ovima oko nje višestruko je nagrađivana drama. Praizvedena je 2010. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u interpretaciji Mirjane Karanović, zadržala se na repertoaru punih deset sezona i prikupila desetke nagrada. Iste godine postavljena je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te u Mestnom gledališču ljubljanskom u režiji proslavljenog Dušana Jovanovića. Nekoliko godina kasnije postavljena je i u Argentini s velikom filmskom zvijezdom Mariom Onetto u naslovnoj ulozi, kao i u Nacionalnom Teatru u Urugvaju te kazalištu Deux Ex Machina u Venezueli.

Drama o Mirjani i ovima oko nje / Foto: Luka Dubroja

Maja Posavec igrala je u Drami o Mirjani prije desetak godina u zagrebačkom HNK-u. Usporedila je za nas prethodno iskustvo s aktualnom izvedbom u &TD-u.

„Poneke rečenice koje pamtim odzvanjaju u meni kao jeka dok ih izgovaram u ovoj predstavi. Odjednom se ispred mene stvori cijeli ansambl predstave, scenografija i kostimi iz 2010. Ipak, naša izvedba ima drugačiji kod, vrlo me brzo vraća u sadašnji trenutak. Jako sam voljela igrati onu predstavu, sjećam se tog gušta igre tada, ali sam neizmjerno sretna što s Ivorom radim ovu Mirjanu i što time sudjelujem u tom eksperimentu autora i izvođača. Jako cijenim rad Marine Redžepović i Ivane Krizmanić, ovo je prvi puta da radimo zajedno u kazalištu. Svakodnevno druženje na probama i rad na predstavi nadopunjuju moj proces rada na predstavi i na tome sam zahvalna”, kaže Posavec.

O uspješnosti dramskog teksta najbolje govori činjenica da je Drama o Mirjani i ovima oko nje doživjela i svoju filmsku adaptaciju pod nazivom Plavi cvijet za koji scenarij potpisuje također Ivor Martinić, a režiju Zrinko Ogresta. Film je 2021. godine osvojio Veliku zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu i kreće u kino distribuciju 12. listopada.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.