Dragon boat posebno pozitivno utječe na fizički i mentalni oporavak žena koje su preboljele rak dojke

2023-10-15T10:25:51+02:0014. listopada 2023.|Civilno društvo|

Piše: Ivana Perković Rosan

Povratnica iz Kanade Dubravka Karlović Babić u Zadru je prošle godine osnovala prvi dragon boat tim u Hrvatskoj u kojem je značajan dio članica preboljelo rak dojke. O kakvom je sportu točno riječ Zagrepčani su imali priliku vidjeti uživo na Jarunu 14. listopada na 2. Međunarodnom kupu Grada Zagreba u dragon boatu. Uoči njihovog nastupa na Jarunu razgovarale smo s Karlović Babić o tome kako se odlučila na pokretanje potpuno novog sporta u Hrvatskoj te koliko je dragon boat dobar kao terapija za žene koje su pobijedile rak.

Dubravka Karlović Babić se iz Kanade u Zadar preselila prošle godine i nedugo nakon toga pokrenula je dragon boat priču u Hrvatskoj. Riječ je o sportu koji je vezan uz žene koje su preboljele rak dojke jer dokazano dobro utječe na fizički i mentalni oporavak.

‘U Kanadi sam se 12 godina bavila ovim sportom budući da sam dvaput preboljela rak dojke i taj mi je sport stvarno legao. Oduševila sam se s više elemenata tog sporta. Prije svega to je jedan timski duh, timski rad i izuzetno terapijsko sredstvo za mentalno zdravlje osoba koje su preboljele rak. Ja sam bila u timu u Kanadi u kojoj su sve članice bile te koje su preživjele rak, a kad sam došla u Zadar nisam ni bila svjesna da taj sport u Hrvatskoj ne postoji, da nema ni jedan tim ni jedan klub, ali rekla sam si ‘ajmo idemo probati pa što bude”, ispričala nam je Dubravka kako je sve započelo. I nije trebalo dugo da se sve posloži.

Foto: Dragon boat klub Zadar

‘Našla sam dosta žena koje su se oduševile time i uspjele smo dosta toga napraviti u kratkom vremenu. Naše članice su ne samo osobe koje su preboljele rak već i druge osobe koje se žele družiti i žele isprobati nešto novo. Podrška okoline i donatora je velika i moram priznati da to nisam očekivala. To me je oduševilo’, rekla je. A iako su aktivni tek godinu dana iza njih je već niz natjecanja, a nakon Zagreba čeka ih nastup i u međimurskom Prelogu.

Foto: Dragon boat ekipa

‘Ovo je treći put da dolazimo na Jarun, nadam se da će za ovaj sport čuti što više ljudi, da će zaživjeti i da će doći ljudi i uvjeriti se koliko su te utrke, iako kratke, pune adrenalina i oduševljenja. Posebno smo zahvalne dečkima iz Kajakaškog saveza Zagreba koji su nam dali dragon broad na korištenje gotovo od samog osnutka i time omogućili treniranje. Sada smo uspjeli nabaviti svoja dva broda za 12 osoba i možemo organizirati natjecanja’, kaže Karlović Babić kojoj je važno da kao ekipa podižu svijest o važnosti brige o zdravlju i redovnih pregleda. A posebno, kako ističe, i to da žene koje su pobijedile rak imaju mogućnost ove svojevrsne sportske i mentalne terapije.

‘Žene koje se bave dragon boatom osjećaju da im se život vraća, da mogu i više nego što su mogle prije bolesti i da im se gradi i vraća samopouzdanje i nada u budućnost. Tu nema limita, svi se mogu baviti njime, bez obzira na godine i razinu fitnesa. Svi su dobrodošli, svi mogu naučiti taj timski rad, to timsko veslanje i timsko uživanje. Ovaj sport pokazuje nama samima koliko i što možemo. Ako je majka zdrava i sretna onda je i obitelj zdrava i sretna, ako je obitelj zdrava i sretna onda je i cijela zajednica zdrava i sretna’, poručuje.

Foto: Dragon boat tim

S obzirom na brojne dobrobiti koje pruža ova sportska aktivnost zanimalo nas je postoji li interes da se i u drugim gradovima formiraju ženski dragon boat timovi? 

‘I sama se to pitam! Ja sam voljna ići u druge gradove i pomoći u osnivanju, podijeliti svoje znanje i sve dokumente koji su važni za jedan novi klub/tim/ekipu kao što su upute od administrativnih do tehničkih, logističkih i stručnih veslačkih. Kako bi se istražio potencijalni interes, treba imati barem jednu osobu na toj lokaciji koja je voljna angažirati se i pridružiti se ovom pionirskom poduhvatu’, kaže usput pozivajući zainteresirane da joj se slobodno jave.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.