Dragica Mihajlović o Nagradi Nikola Tesla – Genij za budućnost: Žene su bolje u znanju o Tesli i fizici, u projektnim kategorijama više je muških pobjednika

2024-02-27T09:39:35+01:0026. veljače 2024.|Civilno društvo|

Josipa Bubaš

Povodom održavanja kviza znanja iz fizike te općeg znanja o Nikoli Tesli, 7. ožujka na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, kao dijelu natječaja za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“, razgovarala sam s Dragicom Mihajlović, predsjednicom i osnivačicom istoimene udruge.

Josipa: Kako funkcionira vaša udruga?

Dragica: Članovi Udruge su na volonterskoj bazi. Imamo preko 100 članova, kao i počasne članove – sveučilišne profesore, dekane, znanstvenike, inovatore, pa čak i bivšeg predsjednika, bivšu premijerku RH. Prijatelji i štovatelji su članovi koji povremeno sudjeluju u radu Udruge bez plaćanja članarine i bez većih obaveza. U skupštini nas je 10 i ti članovi sudjeluju na skupštinama i u donošenju svih odluka. Imaju obavezu sudjelovati u svim događanjima tijekom godine. To su redovni članovi koji plaćaju članarinu.

Josipa: Koje su vaše glavne djelatnosti?

Dragica: Cilj rada naše Udruge i glavne djelatnosti su razmjena informacija i suradnja s domaćim i inozemnim organizacijama i pojedincima kako doprinijeti razvoju kreativnosti i inovativnosti, te informirati o značaju Teslinih izuma i ideja kao temelja modernog gospodarstva i poduzetništva. Želimo potaknuti organizacije i institucije u svijetu, a posebno u Hrvatskoj, domovini Tesle da se više angažiraju u promociji Teslinih izuma, a samim time i sve više koriste. Osim toga cilj naših projekata je jačanje uloge civilnog društva u funkciji katalizatora pozitivnih društvenih promjena. Znanje i inovativnost su najbolji promotor svake zemlje i temelj njezine budućnosti. Smatramo bitnim stalno promicanje inventivnosti i inovativnosti kao pokretača gospodarskog razvoja i društvenog napretka.
Važan projekt je Godišnja nagrada Nikola Tesla-Genij za budućnost dodjeljuje se u tri već dobro znane kategorije: Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli, Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet, suvenir koji prezentira lik i djelo Nikole Tesle i Projekt iz područja Teslinog proširenog djelovanja.
Kandidat s najviše osvojenih bodova prema ocjenama stručnog ocjenjivačkog suda bit će dobitnik nagrade, a ona će tradicionalno biti uručena na svečanom obilježavanju Dana Nikole Tesle i obljetnice Teslina rođenja 10. srpnja svake godine u hotelu Esplanade. Pored javnog priznanja i spomen plakete s likom Nikole Tesle, dobitnicima će biti uručene i druge vrijedne nagrade sponzora.
Želimo da Tesla mladima bude uzor, da se ugledaju na njegovu kreativnost i stvaralaštvo.

Josipa: Pokazuju li mladi interes i postoji li vidljiva rodna razlika?

Dragica: U petnaestogodišnjem iskustvu pobjednice iz kvizova su 60 -70 posto žene, a udruga podržava i cure i dečke jednako. U općem znanju o Nikoli Tesli i znanju iz fizike pokazalo se da su žene puno aktivnije, više se trude i ozbiljnije pristupaju natjecanju. Za drugu i treću kategoriji prijavljuju se projekti, pravne i fizičke osobe. U ovim kategorijama ima više muških pobjednika. Između ostalog, nagrade su dobili tvrtka Dok-ing za izum Električni automobil, Ivan Mrvoš za izum Pametna klupa; Đuro Horvat za patente iz područja kružno gospodarenje otpadom. Imamo i studente s izumima i replikama Teslinih invencija. U ovim kategorijama, dobitnici su češće muškarci, ali ima i žena – prošle godine dobitnica je bila gospođa Dragica Jerkov, za patent Eko_Lika GREENNovation dušično organsko gnojivo od sirove vune; Inge Kovačić Sindik za patent Itherapy-pametni sustav upravljanja okolišem. Obje su i dobitnice brojnih nagrada u inozemstvu. Nama je velika čast činjenica da prepoznajemo domaće inovacije i prezentiramo ih javnosti.

Josipa: Povezani ste s brojnim međunarodnim institucijama i vaš je rad priznat u svijetu. Koji su vam značajni susreti, što možete izdvojiti?

Dragica: Vidljivost našeg utjecaja ostvarujemo putem komunikacijskih kanala koji su nam dostupni – društvene mreže, web stranica Udruge, mediji te događanja koja okupljaju kako stručnu javnost, tako i građane svih uzrasta. Povećanje medijskog interesa i objava za naše teme za koje se zalažemo, u sve većem su postotku.   
Gotovo da i nema kontinenta na kojemu ne postoji udruga Nikola Tesla – gotovo sa svima njima smo povezani, pratimo njihove događaje i objavljujemo informacije na našem webu, čime također želimo potaknuti mlade na angažman. Osobno sam bila dva puta na konferenciji o Tesli u New Yorku gdje sam održala govor i dobila priznanje za promociju lika i djela Nikole Tesle kako u Hrvatskoj tako i u svijetu – događaj je koji bih izdvojila. Osnivanje udruge bila je moja ideja, osnovala sam je iz ljubavi.

Foto: privatni album

Josipa: Završile ste Tekstilno-tehnološki fakultet, kako ste se počeli baviti Teslom?

Dragica: Dugo sam kao mag. odjevne tehnologije radila za njemačku modnu kuću TUZZI u Tunisu i diljem EU. Bila sam jako zadovoljna, radila sam za tu firmu 27 god. Iz osobnog sam interesa išla na različite edukacije gdje sam se susrela s Teslinom ostavštinom i filozofijom. Počela sam proučavati njegov pristup radu i čovječanstvu, čime se sve bavio, kao i njegov specifičan interes za duhovnost. Završila sam tehnološki fakultet ali unatoč tomu nismo kroz studij bili upoznati o mnogim Teslinim izumima i patentima. Većina kao i profesori u to doba nisu mogli nabrojati 10 Teslinih izuma, nije se znalo čime se sve bavio. Prije 20 godina nije bio prepoznat u svijetu, njegov stvaralački duh i ostavština koju nam je ostavio za bolje i humanije društvo, kao i u njegovoj domovini. Tesla me sve više fascinirao i htjela sam poduzeti nešto u vezi toga. Koristeći moje iskustvo i znanje iz područja dizajna i tekstila, odlučila sam osnovati brend Nikola Tesle Genius for the Future kojeg sam i zaštitila i prijavila kao industrijski žig-inovaciju.
Nastupajući na svjetskim sajmovima inovacija osvojila sam 21 zlatnu i srebrnu medalju za taj brend, odnosno inovaciju. Prikaz Teslinih izuma, govora, njegov put od Smiljana do New Yorka kroz dizajn na poseban način je ispričana priča o velikom geniju, izumitelju, čovjeku koji je tražio sklad prirode i čovjeka, podržavao toleranciju različitosti, prepoznat je u svijetu i nagrađen 21 put. Prije toga imala sam uspješan brand CRO ETNO.
Zašto taj naziv? Poznato je da mnogi Teslini izumi još uvije nisu istraženi, još ni u Teslinom muzeju u Beogradu nije provjerena sva dokumentacija, ne zna se čime se sve bavio niti koji su temelji njegovih izuma. I sam Nikola Tesla je govorio da čovječanstvo još nije spremno za njegove izume, i da razvojem svijesti svakog pojedinca u budućnosti njegovi izumi će imati svoje mjesto.

Medalje za inovacije i brend Nikola Tesla Genij za budućnost / Foto: privatni album

Josipa: Što konkretno u ovom slučaju podrazumijeva inovacija?

Dragica: Inovacija je u tome što je to nova priča i da bi bila inovacija trebate ju zaštiti kao intelektualno vlasništvo. Radi se o žigu, a ne o patentu koji se dobiva za izume. Postoje različiti razredi i područja u kojima možete zaštititi inovaciju, i ja sam u nekim područjima zaštitila brand jer sam imala neugodna iskustva s brandom Cro etno s motivima hrvatskih gradova i pletera, jer mi je jedna kompanija ukrala dizajn. Bila su to za mene neugodna iskustva. Odlučila sam, prije nego krenem s Teslom zaštiti brand da se ne bi ponovilo neugodno iskustvo

Josipa: Znači li to da se svi koji žele koristiti Teslino ime u kategorijama bliskim vašoj moraju vama obratiti?

Dragica: Neki su već koristili ideje, neke sam samo upozorila. Želim da se Teslom bave oni koji Teslu vole. Svi podaci i odgovori se nalaze na Zavodu za intelektualno vlasništvo u Zagrebu. Udruga ima dobru suradnju s jednim kafićem koji nosi njegovo ime, doniraju nam za događanja, surađujemo dobro.

Josipa: Kako se brand razvijao?

Dragica: Dobila sam nagradu od Svjetske federacije za inovacije IFIA, kao žena godine za inovaciju. Tadašnji predsjednik IFIA koji je cijenio Teslu, 2009. mi je predložio da se javim kralju Kuvajta-emiru, koji svake godine odabere jednog inovatora čiji mu se rad dopada i financira dolazak i smještaj. Javila sam mu se i poslala radove. Odmah su mi odgovorili da sam upravo ja odabrana i pozvali me kao gošću. Prezentirala sam Teslu i njegovu nesebičnost, toleranciju, a to je puno više od dizajna. Dobila sam srebrnu medalju i dala intervjue arapskim medijima. Svi su bili zainteresirani za proizvode – od hostesa sajma koje su članice kraljevske obitelji, članova Centra za inovacije, predsjednice OPEC-a, no ja tada nisam bila u mogućnosti sklopiti međunarodni ugovor bez stručnog savjetovanja i pomoći. Nažalost nitko u Hrvatskoj nije bio zainteresiran za takvu suradnju i pomoć. Tada sam odlučila osnovati udrugu, što sam i učinila 2010. godine. U tom sam periodu još uvijek radila za njemačku modnu kuću TUZZI. Na samom početku osnivanja Udruga je najveću podršku dobila od Grada Zagreba kao i Hrvatske zajednice inovatora, a imali smo i manje sponzore.

Dragica Mihajlović u društvu kuvajtskog ministra, člana kraljevske obitelji, na sajmu inovacija u Kuvajtu / Foto: privatni album

Josipa: Čime se sve udruga danas bavi?

Dragica: Od počeka osnivanja krenuli smo s nagradama a imamo i radionice za koje angažiramo predavače. Radionice su osmišljene za različite dobne skupine – od vrtića do odraslih, fakultetski obrazovanih inovatora. Radionice organiziramo u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom inovatora. Predavači rade besplatno, njihov je rad njihova donacija. Za kviz i projekte odabiremo komisiju koja se sastoji od predstavnika Grada Zagreba, inovatora, znanstvenika, profesora, a surađujemo i s Tehničkim muzejom „Nikola Tesla“, Institutom Ruđer Bošković, Rochester Institute of Technology u Zagrebu, Tekstilno-tehnološkim fakultetom i drugim institucijama.

Josipa: U nekoliko ste navrata spomenuli da je Teslin odnos prema duhovnosti bio inspiracija za bavljenje njegovim djelom. Možete li obrazložiti?

Dragica: Tesla je pomicao granice mogućeg, spajao znanost i duhovnost, širio ljudske mogućnosti i svijet pokušao učiniti boljim i plemenitijim mjestom za život.
Neka ta njegova energija, postignuća i ustrajnost, čak i uz podmetanja i protivljenja, budu inspiracija i svim našim mladima. Neka ne odustaju, već neka se usude sanjati velike stvari. Neka maštaju, neka razvijaju svoju kreativnost i daju oduška svojoj inovativnosti…
Teslin snažni um na polju tehnike posjedovao je zadivljujuću urođenu skromnost u načinu života i prema svim počastima i priznanjima koja su mu dodijeljena. Za sebe nije tražio ništa. Zadovoljstvo je nalazio u radu s ciljem boljeg i novog svijeta. Upravo te ljudske vrijednosti bili su mi inspiracija i okidač koji su me potaknuli da se bavim Nikolom Teslom. Nikola Tesla je zapravo interesantan jer je njegov um bio daleko ispred vremena u kojemu je obitavao, njegova istraživanja su graničila sa znanstvenom fantastikom, a njegova etičnost i nezainteresiranost profitom, je bila trn u oku svih onih koji su smatrali da se svatko može potkupiti i kupiti.
Tesline struje visoke frekvencije upotrebljavaju se u medicini kod dijatermije i darsonvalizacije, a u kemiji za dobivanje ozona. Tim se strujama postižu svjetlosni efekti koji se osnivaju na luminiscenciji, a daju znatno ekonomičnije svjetlo od električne žarulje s užarenim vlaknom.
Tesla je puno govorio o eteru o čemu danas govori sve više znanstvenika.
Iz tog je razloga udruga pokrenula Nagradu Nikola Tesla za etično poslovanje u suradnji s Transparency Internationalom. U sklopu tog projekta organizirali smo radionice o etičnosti poslovanja sa Sveučilištem Libertas čime smo htjeli potaknuti etičnost u gospodarstvu, što kronično nedostaje. Pobjednika su odabrali članovi komisije, a dobitnici su morali biti etični u svim segmentima života – od obitelji, odnosa prema prirodi, itd. Pobjednik je bio prof. dr. Stjepan Orešković.

Josipa: Koji je vaš stav o tehnološkom napretku?

Dragica: U globaliziranom svijetu bez granica, u kojem tehnologija svakodnevno čini čuda i otvaraju se bezbrojne mogućnosti, sve je moguće, pa tako i da stasaju Teslini nasljednici.
Često se tehnološki izumi zloupotrebljavaju i odlaze u krajnost. Primjerice, digitalizacija je dobra i potrebna, no ona uništava neke ljudske vrijednosti, oduzima poslove, otuđuje ljude. Djeca koriste sve više računala i zbog toga imaju poteškoće kod pisanja rukom i računanja bez računala ili mobitela. Ipak, još svakome treba savjet i razgovor, djeci nedostaje igra u prirodi, da ne govorimo čak i o štetnosti zračenja kojemu smo izloženi. Nema kreativnog razmišljanja i mi upravo kroz natjecanja nagrađujemo kreativce. Srećom, postoji veliki interes, prate nas i mladi izvan Hrvatske.

Josipa: Na koje još načine činite vidljivim Teslino djelo?

Dragica: U mnoštvu znanstvenika koji su dali neprocjenjiv doprinos znanju i tehnologiji u povijesti, Nikola Tesla je jedinstven i poseban u pogledu originalnosti i mnogobrojnosti trajno primijenjenih znanstveno-inovativnih rješenja. Tesla spada u sam vrh čiji citati se trajno navode. Njegovi iskazi su dubokoumni i humani s izrazitim stvaralačkim i inovacijskim motivima i porukama. Teslini izumi su temeljito promijenili razvoj produkcijskih odnosa i okruženje življenja i razvoja na zemlji, zbog čega i smatramo da mu treba nastaviti odavati počast.
Htjela sam da se Teslin rad obilježi i proglašenjem Nacionalnog dana Nikole Tesle, Danom znanosti, tehnologija i inovacije što je na našu inicijativu 2014. godine proglašen u Hrvatskom saboru bez ijednog suzdržanog glasa. Tesla je rođen 10.7., a njegov rođendan obilježavamo tri dana, jer je Tesli sve trebalo biti djeljivo s 3. Tim povodom kod spomenika Nikole Tesle u Zagrebu u sklopu svečanog programa dodjeljujemo i nagrade za mlade kreativce koji su se istakli svojom kreativnošću. U sklopu programa puštamo tri bijele golubice s porukama. Teslina bijela golubica zauzima važnu ulogu u Teslinom životu pa se tako nalazi i u Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu kao i u mnogim biografijama o Tesli. Udruga je također inicirala promjenu naziva Tehničkog muzeja koji je preimenovan u Tehnički muzej „Nikola Tesla“ i to unatoč brojnim komplikacijama i zahvaljujući tome što sam dobila pristanak njegove obitelji. Također, prema mojoj ideji je park pored firme Ericssona Nikola Tesla imenovan Parkom izumitelja. Inicijalna ideja mi je bila nazvati taj park Nikola Tesla, no to nije bilo moguće budući da već postoji Teslina ulica.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.